Ne dozvolimo izgubljene generacije: Zaustavimo napuštanje obrazovanja

Radiosarajevo.ba
Ne dozvolimo izgubljene generacije: Zaustavimo napuštanje obrazovanja
Danas je u Sarajevu zvanično počela realizacija projekta „Bright4All - Osnovno pravo na obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Europska unija kroz Europski instrument za demokraciju i ljudska prava u iznosu od 350.000 eura.

Osnovni cilj projekta je smanjiti stopu ranog napuštanja školovanja djece u Bosni i Hercegovini kroz utvrđivanje uzroka i trenutnog stanja, te podršku lokalnim zajednicama u razvijanju mehanizama za sprečavanje ove pojave, posebno među ranjivom djecom, kao što su romska djeca, djeca s poteškoćama i djeca iz ruralnih područja.

Obrazovanje je temeljno ljudsko pravo. Ono je takođe i osnovno sredstvo koje omogućava ekonomski i društveno marginaliziranoj djeci i odraslima da se izbave iz siromaštva i u potpunosti uključe u zajednice. Europska unija je posvećena nastavku promocije obrazovanja i društvenog uključivanja,“ izjavio je Massimo Mina, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji Europske unije u BiH

Svako dijete, bez izuzetka, ima pravo na kvalitetno i dostupno obrazovanje. Međutim, fragmentiran i složen sistem u Bosni i Hercegovini jedan je od uzroka diskriminacije i pada kvalitete u obrazovanju.

„Neki od problema s kojima se obrazovanje u BiH suočava, a koji su bili uzeti u obzir za razvoj BRIGHT4All projekta bit će tretirani kroz ovu intervenciju, kao što je pojava napuštanja školovanja, pogotovo kod ranjivih skupina djece, porast troškova za formalno i neformalno obrazovanje, nedostatak pouzdanih i posebnih podataka o napuštanju školovanja i slabi zagovarački kapaciteti organizacija civilnog društva da se uključe u promociju osnovnog prava na obrazovanje za svu djecu“, istaknula je ovom prilikom direktorica organizacije Save the Children za Sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčić.

Neke od projektnih aktivnosti uključuju akciono istraživanje kojim će se mapirati postojeće stanje u vezi s ranim napuštanjem i/ili isključivanjem djece iz obrazovnog sistema, kao i pružanje usluga djeci iz ranjivih grupa, za prevenciju napuštanja obrazovanja.

Partneri u provedbi projekta su organizacije civilnog društva: Omladinski centar "Vermont" Brčko i Udruženja "Žene s Une" Bihać.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije