Nakon skandalozne odluke VSTV-a: Sutkinja Kreho odgovorila udruženju iz Srbije

Radiosarajevo.ba
Nakon skandalozne odluke VSTV-a: Sutkinja Kreho odgovorila udruženju iz Srbije
FOTO: VSTV / Minka Kreho

Nakon što su mediji ovih dana objavili da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH je na sjednici održanoj 16. oktobra donijelo odluku da se Srpskom udruženju za krivičnopravnu teoriju i praksu, čije je sjedište u Beogradu, osigura pristup predmetima ratnih zločina u bh. sudovima, reagirao je i Sud Bosne i Hercegovine, saznaje Radiosarajevo.ba.

Piše: Faruk Vele 

Odluka, koja je u Sarajevu ocijenjena skandaloznom, donesena je na sjednici VSTV-a zbog navodnog "sačinjavanja ekspertize". No, predsjednica Krivičnog odjeljenja Suda BiH, sutkinja Minka Kreho, u svom dopisu udruženju iz Srbije jasno poručuje da će se pristup predmetima ratnih zločina moći izvršiti isključivo u skladu sa zakonima države Bosne i Hercegovine.

"Imajući u vidu da predmetnim zaključkom VSTV BiH nisu data pobliža objašnjenja, to cijenimo da, Udruženu koje planira provesti istraživanje, vrijedi naznačiti Zakonom propisanu proceduru pristupa informacijama pod kontrolom Suda Bosne i Hercegovine... Stoga, smatramo uputnim podsjetiti na pravila i praksu u ovoj oblasti, kako istraživači ne bi zaključak VSTV BiH shvatili kao automatsku dozvolu pristupa predmetima ratnih zločina koji su se "sudili i sude" pred Sudom BiH", navodi se u dopisu Suda BiH, čiji smo sadržaj imali na uvid.

Odgovor udruženju  - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Odgovor udruženju

Kreho je podsjetila da je Sud BiH vodeći nacionalni sud na svijetu po broju prosuđenih predmeta ratnih zločina počinjenih nakon Drugog svjetskog rata i da su presude u ovom predmetima dostupne na web sajtu Suda u značajnoj mjeri, te da se u skladu sa raspoloživim kapacitetima i dalje objavljuju.

Podsjetila je da je o svemu što se odnosi na konkretan presuđeni predmet mjerodavna samo presuda, no kako udruženje želi očito pristup spisima u predmetima ratnih zločina, Kreho jee naglasila da je to moguće isključivo u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama u BiH (ZOSPI) i podzakonskim aktima Suda, i to samo za pravosnažno okončane predmete, dok aktivni predmeti podliježu izuzetcima od objavljivanja.

Vijeće je, podsjetimo, usvojilo zaključak kojim se Srpskom udruženju za krivičnopravnu teoriju i praksu "daje odobrenje da provede istraživanje u sudovima u Bosni i Hercegovini koji su sudili i sude u predmetima ratnih zločina". Međutim, slučajno ili ne, i to zbog navodnih nesporazuma, pojedini kantonalni sudovi su predstavnicima ovog udruženja ustupili čak i aktivne predmete!?

Na taj način ne samo da je napravljen presedan da se jednom udruženu da uvid u predmete na kojima se radi, već je dozvoljeno osobama iz susjedne Srbije da izvrše svojevrsni upad u pravosudni sistem naše zemlje!

To, bez obzira o kome je riječ, nijedna ozbiljna država ne može sebi dozvoliti!

A o kakvom udruženju se radi i šta će, zapravo, "istraživati" otkrio je "Glasu Srpske" njegov predsjednik Stanko Bejatović.

 "Tri su većinska stava da se u najvećem procentu procesuiraju pripadnici srpskog naroda, da kod dva druga naroda nema istinske volje za poduzimanje mjera privođenja pravdi zbog učinjenih ratnih zločina od pripadnika tih naroda te da je Haški tribunal osnovan s ciljem da sudi pripadnicima srpskog naroda i da u radu tribunala u nemalom broju slučajeva prednost ima politika nad pravom, što ne bi smjelo da se desi. Uz naučno-istraživačke metode želimo da dokažemo da li su ti stavovi opravdani ili ne", kazao je Bejatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije