Najstariji primjer astrolaba najvredniji eksponat Zavičajnog muzeja u Konjicu

J. Ć.
Najstariji primjer astrolaba najvredniji eksponat Zavičajnog muzeja u Konjicu
FOTO: Radiosarajevo.ba / Arhiv
Zavičajni muzej u Konjicu, s depadansom rodne kuće Zuke Džumhura, značajno je obogatio kulturno-turističku ponudu grada i izaziva sve veću zainteresiranost, posebno stranih turista.

Kustos muzeja Muhamed Krnjić za Radiosarajevo.ba govori o posjeti, turistima i najznačajnim eksponatima.

"Što se tiče muzeja, u sklopu njega nalazi se stalna etnografska postavka, galerijski prostor, zavičajna biblioteka, arheološki dio i kao depadans muzeja djeluje rodna kuća Zuke Džumhura", kazao je na početku razgovora za Radiosarajevo.ba Krnjić.

Kad je riječ o posjetama, kazao je kako je mlađim posjetiteljima sve interesantno dok je turistima najzanimljiviji astrolab, najstariji i najznačajniji eksponat rub'tahta iz 18. stoljeća.

"To je najstariji primjerak u BiH, a ima ih pet do 10 u cijeloj državi. Pomoću tog instrumenta se računalo vrijeme, određivale strane svijeta, matematičari su ga koristili za proračune, a kada bi se krenulo na hadž pomoću njega se orijentisalo. To je jedan od najznačajnijih eksponata u muzeju", istaknuo je. 

Arhiv - undefined

Kad je u pitanju arheološki dio postoje dvije značajne replike čiji se originali nalaze u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. To je reljefasti prikaz perzijskog boga sunca Mitrasa i replika sudačke stolice. U najupečatljivije dijelove etnografske postavke svakako spada prikaz sela Lukomira, koje se inače nalazi na području opštine Konjic, zatim bosanska soba te eksponati za privredu i poljoprivredu.

"Posebno bih se osvrnuo na perzijskog boga sunca Mitrasa. Hram je pronađen u Konjicu u 19. stoljeću, iznad željezničke stanice u mjestu Repovica. To je dvostrani reljef kojih, po našim informacijama, u cijelom svijetu ima samo osam. Druga replika je sudačka stolica iz srednjeg vijeka, također vrijedan primjerak", kazao je Krnjić.

Kada je riječ o posjetama, Krnjić ne skriva zadovoljstvo. Najviše su kaže ponosni na posjete najmlađih, naročito u aprilu i maju kada je period ekskurzija. U ovoj su godini samo u jednom mjesecu imali oko 1.500 djece posjetilaca. Zadovoljni su i posjetom stranih turista, kojih je  svake godine sve više.

Kada je u pitanju zimski period, kazao je kako rade isključivo po zimskoj šemi.

"U zimskom periodu nas možete posjetiti od 10 do 14 sati, vikendom ne radimo, izuzev najavljenih grupa. Cijena je 1 KM za grupne posjete i 2 KM za individualne", rekao je Muhamed Krnjić.

Zavičajni muzej nalazi se pored Kamene ćuprije, u srcu stare jezgre grada Konjica. Muzej prvenstveno doprinosi razvoju turizma u Konjicu, a ima i značajan uticaj na ekonomski razvoj općine, razvoj lokalne zajednice i poboljšanje komunikacije između građana, turista, institucija, mjesnih zajednica i nevladinih organizacija.

Također, Zavičajni muzej dodatno doprinosi razvoju starog jezgra Konjica i promovira i štiti kulturno i istorijsko naslijeđe, uključujući i stare zanate.

U muzeju se organiziraju razni kulturni događaji, uključujući i izložbe i prezentacije. Za sve posjetioce Muzej nudi etnografsku i historijsku zbirku te galerijski prostor za postavke različitih izložbi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije