Najezda zmija diljem BiH: Sarajevo, Srebrenik, Vlašić...

Avaz
Najezda zmija diljem BiH: Sarajevo, Srebrenik, Vlašić...
Avaz / Merim Karić
Evidentno je da je proteklih dana, kada su temperature u BiH bile izuzetno visoke, u nekoliko bh. gradova zabilježena najezda zmija. Iako ovih gmizavaca ima svuda, zabrinjavajuća je pojava ovih gmizavaca u gradskim sredinama.

Tako su prošle sedmice stanovnici ulice Vahide Maglajllić broj tri u sarajevskom naselju Dobrinja bili izuzetno zabrinuti i uplašeni nakon što im je komšinica ispričala da je ispred podruma vidjela zmiju. Prema njenim riječima, ona je izašla kroz ulazna vrata na zelenu površinu ispred zgrade.

Zabrinuti građani u ovoj ulici vrata i prozore drže zatvorene, a prema riječima starije stanarke koja je vidjela zmiju, pretpostavlja da nije otrovnica, ali smatra da je to predznak izuzetno toplog ljeta.

Sena Softić-Taljanović, direktorica Hitne pomoći, rekla je da u prethodnom periodu nisu imali intervencija zbog ugriza zmija - zadnja takva je bila u martu, ali nije se radilo o otrovnici. Savjetovala je građane da budu oprezni jer s porastom dnevnih temperatura raste opasnost od najezde zmija.

I građani Tuzle, Zenice, Banja Luke i drugih bh. gradova imali su u proteklom periodu susret s opasnim gmizavcima. I na području općine Srebrenik uočena je prava najezda zmija, što izaziva strah kod većine građana.

Na više lokacija u naseljima udaljenijim od gradskog centra Srebrenika uočene su opasne zmije u šupama, pomoćnim objektima i prizemnim prostorijama starijih kuća. S problemom najezde ovih gmizavaca suočio se i Nermin Ibrić iz Srebrenika koji ima vikendicu na obroncima brda Ratiš kod srebreničkog naselja Seona. Kako kaže, u posljednjih 15-ak dana prilikom posjete vikendici svaki puta je u blizini ulaznih vrata primijetio dvije zmije.

"Zbog straha da ne uđu u unutrašnjost vikendice, u kojoj redovno boravim sa suprugom i djecom, pokušao sam ih ubiti, ali su svaki put uspjele pobjeći. Zbog toga sam u pomoć pozvao prijatelja Merima Karića kako bi otklonio opasnost za sebe i članove svoje porodice. Prilikom naše posljednje posjete ponovo smo uočili dvije zmije kako pokušavaju ući u vikendicu, ali ovog puta, uspjeli smo usmrtiti obje zmije", ispričao nam je Ibrić.

Za jednu zmiju se pouzdano zna da je poskok dužine 70 centimetara, dok je druga nepoznate vrste dugačka čak 110 centimetara. Kako ističu u Hitnoj službi Doma zdravlja Srebrenik, od početka maja ove godine prijavljeno je desetak ugriza zmije.

I u blizini Ski centra “Raduša” u Gornjem Vakufu ubijen je poskok. Zaposlenici „Šumarije“  Enes Petrović i Amir Hasanović su, obavljajući redovne poslove na lokalitetu  Raduša, naišli na ovu zmiju otrovnicu i ubili su je.

"Enes je slučajno nogom stao na zmiju, a ja, vidjevši to, nisam smio ništa reći da ga ne bi uznemirio. Istog momenta sam reagirao i, srećom, uspio ubiti zmiju prije nego što ga ujede", kazao je Hasanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije