Najbolji dokumentarni filmovi ponovo u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Najbolji dokumentarni filmovi ponovo u Sarajevu
Foto: Faruk Vele / S konferencije za novinare održane u Sarajevu

Povodom predstavljanja programa 2. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma (AJB DOC), sada već jednog od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma ne samo u regionu, veći i u evropskim okvirima, a koji će se održati od 20. do 24. septembra 2019. godine u Cinema City, danas je održana konferencija za novinare.

Piše: Faruk Vele

Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival AJB DOC međunarodni je festival dokumentarnog filma koji organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe.

Hrabrost i istina

Na press konferenciji su govorili direktor Festivala dokumentarnog filma AJB DOC Edhem Fočo, direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić, te selektori AJB DOC Sead Kreševljaković,  Lejla Dedić i Đani Hasečić.

Edhem Fočo, direktor AJB DOC Film Festivala, istakao je da je tema ovog izdanja AJB DOC „Promjena“ (The Change).

„Nakon Prvog AJB DOC Film Festivala, koji se pokazao veoma uspješnim, ulazimo u fazu kada treba postati veći i bolji na svim nivoima. Imali smo sreću, koja, možda, i nije slučajna, da je pobjednički film prošle godine bio nominovan za nagradu Oscar. Ove godine prikazat ćemo pet filmova bosanskohercegovačke koprodukcije i veliko nam je zadovoljstvo da se u našoj zemlji još snimaju kvalitetni dokumentarni filmovi. S aspekta napetosti i zanimljive priče, dokumentarni filmovi danas mogu parirati igranim filmovima, a dodatno imaju i notu obrazovnog aspekta i osvještavanja o određenoj temi. Vjerujem da dokumentarni film ima moć da mijenja svijet i svijest,“ kazao je Fočo.

Edhem Fočo - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Edhem Fočo

Izrazio je uvjerenje da će AJB DOC i ove godine imati kandidata za nagradu Oscar, budući je prošle godine nagrađeni film bio u  konkurenciji za najveću svjetsku filmsku nagradu.

Direktor Đođić je naglasio da Sarajevo već postaje prepoznatljivo po festivlima, te da mu je drago da i Al Jazeera Balkans može dati doprinos tome.

"Prvi festival je bio izazov i adrenalin. Drugi je test da dostignemo nivo prošlogodišnjeg festivala. Nadamo se da ćemo ove godine biti još bolji“, istakao je Đođić.

Tarik Đodić - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Tarik Đodić

U fokusu Festivala ove godine bit će dokumentarni filmovi namijenjeni televizijskom emitovanju.

Cilj AJB DOC festivala je, kako je naglašeno, afirmirati autore i dokumentarne filmove koji se bave društvenim fenomenima, stavljajući u fokus univerzalne ljudske vrijednosti: hrabrost, istinu, pravednost, toleranciju i kosmopolitizam.

AJB DOC Film Festival je rezultat iskustva televizijske kuće Al Jazeere Balkans u dugogodišnjem radu s produkcijom, akvizicijom i emitovanjem dokumentarnih filmova.

Fočo: Nominacija pobjedničkog filma za Oscara je velika stvar za AJB DOC

Ubrzo nakon objave poziva za učešće na Drugom AJB DOC Film Festivalu, odazvali su se autori iz cijelog svijeta i u festivalskoj bazi bilo je prijavljeno više od 400 filmova iz 21 zemlje. Odabrani su najbolji filmovi, i to 12 za takmičarsku, pet dugometražnih filmova za netakmičarsku selekciju Last Minute Cinema i šest za prateći program AJB Prikazuje.

Prijaviti su se mogle produkcijske kuće i autori bez ograničenja zemlje porijekla, a jedan od glavnih kriterija je bio format TV-dokumentarca s minimalnim trajanjem od 22 do 27 minuta i maksimalnim od 44 do 52 minute.

Proglašeni pobjednici prvog AJB DOC-a

Specifičnost AJB DOC Film Festivala ogleda se u tome što su dokumentarni filmovi pripremljeni prema svjetskom standardu za televizijsko emitovanje, odnosno ograničenog su trajanja prema televizijskom formatu.

Na Festivalu će biti dodijeljene tri nagrade. Međunarodni žiri koji čini pet članova odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti „AJB Main Award“, a svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans, koji dodjeljuje „AJB Program Award“. Svi filmovi prikazani na Festivalu u selekciji su i za „Nagradu publike“.

AJB DOC 2019 - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: AJB DOC 2019

Članovi međunarodnog žirija priznati su i iskusni svjetski stručnjaci u domenu dokumentarističkog izražaja: Ademir Kenović iz Bosne i Hercegovine, Thierry Detaille iz Belgije, Victoria Bruce iz Sjedinjenih Američkih Država, Ivana Pauerova iz Češke i Adel Ksiksi (Al Jazeera Documentary Channel). 

Sve projekcije bit će održane u Multiplexu Cinema City od 20. do 24. septembra, a informacije o filmovima i detaljima projekcija mogu se naći na web-stranici Festivala www.ajbdoc.ba.

Karte za AJB DOC Film Festival u prodaji su od 16. septembra u Multiplexu Cinema City.
 

Podsjetimo, na prvom, prošlogodišnjem, AJB DOC-u filmovi Zašto ropstvo? Zarobljena žena Bernadett Tuza-RitterOčevi i sinovi Talal Derkija dobitnici su AJB DOC Main Award (nagrade za najbolji film takmičarske selekcije prvog AJB DOC festivala dokumentarnog filma).

Petočlani žiri odlučio je tada da glavnu nagradu festivala dodijeli izuzetnim dokumentarnim filmovima koji su „svaki na svoj način snimljeni iznimnom hrabrošću i nepokolebljivom posvećenošću svojih filmaša“.

Oba filma „razotkrivaju neugodnu istinu o veoma kompleksnom svijetu. I svaki se bavi veoma zahtjevnom materijom mjerenom intimnom uključenošću gledaoca u proživljeno iskustvo protagonista“, navedeno je tada u obrazloženju.

Uspješni festival

Žiri kojeg su sačinjavali Zoran Galić, Ingrid Flack, Karin Hayes, Montaser Maraii i Robert Tomić Zuber odlučili su filmu Posao u Rusiji autora Petera Horkya dodjeliti posebno priznanje uz obrazloženje da „film govori o svijetu, o istočnoj Evropi specijalno, noseći se sa problemima historijskog naslijeđa i društvenih promjena na kreativan, angažovan i veoma human način“.

Film Unuk srbijanskog autora Aleksandra Reljića bio je dobitnik AJB program Award (nagrada programskog žirija Al Jazeera Balkansa).

 
 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije