Nadija Bandić o početku nove školske godine: Sve je spremno i sigurno!

Jasmina Ćebo
Nadija Bandić o početku nove školske godine: Sve je spremno i sigurno!
Screenshot / Početak nove školske godine

Na osnovu informacija s kojima raspolaže Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, sve je spremno za početak nove školske godine.

To je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kazala Nadija Bandić, pomoćnica federalnog ministra obrazovanja.

U skladu sa generalnim preporukama za početak nove školske godine, jedan od zahtjeva jeste da se stvore i kreiraju otporni obrazovni sistemi.

Sutra će u Kantonu Sarajevo biti prvi nastavni dan, a na osnovu naredbi i preporuka s Federalnog nivoa, te konsultacije kantonalnih kriznih štabova sa federalnim kriznim štabom i kantonalnih ministarstava obrazovanja, sa svim relevantnim subjektima koji su dio nastavno-obrazovnog procesa, napravljen je cijeli jedan set relevantnih dokumenata, materijala, hodograma i uputstava koji su definisali svaki segment odgojno-obrazovnog rada.

„Tako je u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS napravljen izuzetno kvalitetan set materijala koje federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u skladu sa koordinirajućom ulogom koju ima, proslijedilo kantonalnim ministarstvima obrazovanja, kako bi im bilo inspiracija i podrška.

Dakle, u Kantonu Sarajevo urađeno je uputstvo o organizaciji i realizaciji obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama. Također, urađena je i metodologija realizacije online nastave sa smjernicama za izradu digitalnog sadržaja, praćenje, vrednovanje učenika te izdefinisan i plan održavanja edukacija za nastavnike“, rekla je Bandić.

Sigurnosne mjere

Kada su dezinfekcijska sredstva u pitanju, kako kaže, raspolažu sa dovoljnom količinom dezinfekcijskih sredstava, tečnih sapuna i sredstava za čišćenje.

Međutim, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke će u saradnji sa UNICEF-om napraviti sveobuhvatnu informaciju o tome i obezbijediti sve ono što nedostaje kantonalnim ministarstvima obrazovanja.

„Prema informacija s kojim raspolaže Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, u svih deset kantona počet će realizacija procesa. Naime, sutra je prvi nastavni plan u Kantonu Sarajevo dok će u ostalim kantonima nastava početi 7. septembra, odnosno 8. u Zeničko-dobojskom kantonu", dodala je za Radiosarajevo.ba Bandić. 

Ilustracija - undefinedFoto: EPA-EFE: Ilustracija

Istaknula je kako će se u onim kantonima gdje postoje infrastrukturni kapaciteti koji su pogodni za poštivanje propisane udaljenosti između učenika od 1,5 metar, učenici vratiti u školske klupe, a tamo gdje je nemoguće postići maksimalan broj učenika – škole će napraviti plan kako da ta djeca rade po kombiniranom modelu (podijeljeni u grupe po 15 učenika i udaljenost od 1,5 metar), a ostali učenici će realizirati nastavu samo online.

Prijem učenika prvih razreda

Prvog septembra počinje nastava u KS-u, a organizirat će se, kako je kazala Bandić, prijem za učenike prvih razreda po jasno definisanim epidemiološkim  mjerama.

"Bit će organiziran i prijem za učenike prvih razreda srednjih škola. Za učenike petog, odnosno šestog razreda osnovnih škola predmetna nastava odvijat će se u razredima. Za ostale razrede bit će organizirana online nastava, tj. jedan sat te online nastave gdje će učenici dobiti i raspored časova i jednostavno se upoznati sa onim što je najrelevantnije u ovom trenutku.

Generalno je mišljenje da se djeca moraju sukcesivno vraćati u školske klupe, jer ovo jeste vrijeme rizika ali su kantonalni ministri obrazovanja u saradnji s nama i zdravstvenim stručnjacima zaista učinili sve što je u njihovoj moći da se taj povratak u školske klupe desi bezbijedno i da se konačno naučimo živjeti sa ovim izazovima“, istaknula je Bandić.

Napomenula je da sve ove odluke koje je navela odnose se na 15 dana nove školske godine i njih je moguće revidirati u skladu sa preporukama koje donose kantonalni krizni štabovi, a u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Na kraju razgovora istaknula je kako im je jako važno da se djeca nižeg uzrasta vrate u školske klupe. Kako kaže, njima je potreban neposredan kontakt s nastavnikom, jer nisu dovoljno samostalni kao učenici starijih razreda koji imaju potrebu za socijalizacijom, za razvijanje motorike i izgradnjom samopoštovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije