Nacionalna biblioteka ostala bez grijanja

Radiosarajevo.ba
Nacionalna biblioteka ostala bez grijanja


Zbog nemogućnosti izmirenja duga, Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH danas je isključeno grijanje, potvrdila je Feni zamjenica direktora biblioteke Bedita Islamović.

Prije nekoliko dana na adrese bh. zvaničnika iz ove institucije upućen je apel da hitno spriječe isključenje grijanja, jer ne samo da će korisnici i zaposleni biti prinuđeni da se smrzavaju, nego takva situacija donosi za sobom i isključenje grijanja Orijentalnom institutu BiH. Uprkos isključenju grijanja, u Orijentalnom institutu su najavili da će nastaviti s daljnjim radom, prenosi Fena. Osim grijanja, uvezani su i sistemi i za električnu energiju, pa bi, ukoliko dođe do isključenja struje NUB BiH, mogao "ispaštati" i Orijentalni institut. 

Također, u ovim okolnostima postoji i realna vjerovatnoća da će se zbog niskih temperatura koje predstoje u ovom godišnjem dobu, smrznuti zaostala voda u instalacijama, što bi, izvjesno je, moglo dovesti do težih šteta, izlivanja vode i oštećenja dragocjenih bibliotečkih kolekcija te objekta u kojem je Biblioteka smještena.

Niko od onih kojima je pismo upućeno nije odgovorio zaposlenicima NUB-a BiH, potvrdili su u ovoj instituciji.

Zamjenica direktora NUB-a ističe da je tokom prošle godine ova kulturna institucija ostala uskraćena za grant od 410.000 KM zbog čega je došlo do ozbiljnih problema s dugovanjem za komunalne troškove.

Podsjetimo, od septembra je za posjetioce zatvorena Umjetnička galerija BiH, od jučer su zatvorena i vrata Historijskog muzeja, a Zemaljski muzej je praktično pred zatvaranjem.

Preostale tri institucije sa spiska sedam kulturnih institucija pred zatvaranjem: Biblioteka za slijepa i slabovida lica u BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti te Kinoteka.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije