Na arheološkom nalazištu u Sarajevu počela gradnja saobraćajnice

Semra Hodžić
Na arheološkom nalazištu u Sarajevu počela gradnja saobraćajnice
Na jednom od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Sarajevu Općina Ilidža započela je radove na izgradnji primarne saobraćajnice Ilidža - Hrasnica (dio saobraćajnice od ulice Mustafe Pintola do mosta Alije Izetbegovića).

Kako je Arheološko područje – prahistorijsko naselje u Butmiru proglašeno nacionalnim spomenikom BiH još 2004. godine, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, nakon obavijesti da se na prostoru arheološkog područja vrše nedozvoljeni građevinski radovi, uputila je zahtjev Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da hitno izvrše inspekcijski nadzor, utvrde činjenično stanje i da ih u roku od deset dana pismeno obavijeste u preduzetim mjerama, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Komisije.

Federalni građevinski inspektor je izvršio inspekcijski nadzor na pomenutom lokalitetu, utvrdio i zapisnički konstatirao da je Općina Ilidža započela radove na saobraćajnici na zemljištu koje ulazi u sastav Arheološkog područja, potvrđeno nam je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

"Prije početka izvođenja radova investitor je od Federalnog ministarstva za prostorno uređenje osigurao saglasnost za obavljanje prethodnih radova istražnog karaktera - plan preventivne prospekcije arheološkog potencijala u obuhvatu nacionalnog spomenika", rekli su iz ove institucije te su dodali da je izdato pozitivno stručno mišljenje Federalnog ministarstva za kulturu i sport - Zavoda za spomenike za arheološko istraživanje na navedenim lokalitetima od Instituta za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Također, Ministarstvo za saobraćaj Kantona Sarajevo je donijelo rješenje - saglasnost za izgradnju primarne soabraćajnice od ulice Dr. Mustafe Pintola do novog mosta na rijeci Željeznici.

Sačinjen je i izvještaj o arheološkim prethodnim radovima istražnog karaktera – Plan preventivne prospekcije arheološkog potencijala na lokalitetu nacionalnog spomenika Konzorcija u sastavu: Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Filozofski fakultet Univerziteta u Ljubljani, ARHEJ doo Sevnica Slovenija, od novembra 2016. godine.  

U momentu pregleda na objektu su u toku radovi na izradi nasipa trupa konstrukcije, naveli su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Kako je izdavanje odobrenja za građenje u obuhvatu nacionalnog spomenika u nadležnosti federalnih organa, zahtjev za preispitivanje izdatog odobrenja za građenje bit će proslijeđen Federalnom ministarstvu za prostorno uređenje na nadležno postupanje, dodali su iz ove institucije.

Radove izvodi KJKP RAD Sarajevo. 

Lokalitet arheološkog područja u Butmiru od ranije je meta Općine Ilidža za izvođenje radova zbog izuzetno povoljnog položaja. U aprilu ove godine javnost je uznemirila vijest da bi uskoro mogla početi gradnja stambenih naselja jer postoji plan za investiciju "Nova Ilidža" na arheološkom lokalitetu u Butmiru.

Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine dostavljen je dopis iz Općine Ilidža u kojem se traži brisanje katastarskih čestica s ovog arheološkog područja koji su zaštićeni kao nacionalni spomenik.

Na 10. sjednici Komisija je razmatrala Plan preventivne prospekcije arheološkog potencijala na arheološkom području Butmir, te je utvrdila da on ispunjava uvjete propisane Odlukom Komisije o proglašenju arheološkog područja nacionalnim spomenikom, te smatra da je navedeni Plan ponudio konkretne rezultate u svrhu dokazivanja postojanja neolitskog naselja na Butmiru, zbog čega predlaže da se i za preostali dio zone zaštite provedu istraživanja istom metodom, kako bi se sagledala cjelokupna situacija lokaliteta i definirala zona zaštite.

Nakon provedene prospekcije arheološkog potencijala na kompletnom prostoru nacionalnog spomenika i dostavljenog Izvještaja, Komisija je namjeravala pristupiti izmjeni i dopuni Odluke i definiranju kompletne zone zaštite. Po provođenju izmjene i dopune Odluke moguće je pristupiti sistematskom arheološkom istraživanju lokaliteta i uređenju arheološkog parka, no to do danas nije urađeno.

Na mjestu arheološkog područja Butmir planirana je bila izgradnja stambenog naselja "Nova Ilidža" na površini od 150 hektara.

S obzirom na to da na nekim dijelovima područja nije bilo arheoloških nalaza, izgrađeni su brojni stambeni objekti na ovom području, pa i hotel Terme na Ilidži itd. 
 
Nažalost, arheološko područje u Butmiru nije jedino koje se željelo iskoristiti kao mjesto za izgradnju novih objekata. Neposredno do arheoloških ostataka Tašlihana planirana je izgradnja poslovnog objekta koja je izazvala brojne polemike u bosanskohercegovačkoj javnosti.
 
Iz Komisije su nam naveli da ukidanje statusa Tašlihana kao nacionalnog spomenika nikada nije bilo razmatrano jer je riječ o kulturno-historijskom naslijeđu od izuzetnog značaja.
 
Na sjednici održanoj u julu prošle godine izmijenili su Odluku o proglašenju Tašlihana kao nacionalnog spomenika iz 2004. godine, a izmjene su se odnosile na mjere zaštite s obzirom na to da je na većem dijelu parcele Tašlihana izgrađena podzemna garaža, da su ostaci temelja i istočnog zida Tašlihana konsolidirani i konzervirani, a da je uz zapadnu granicu ostataka Tašlihana izgrađen pješački most.
 
"U toku izgradnje garaže uz Hotel Europa 2008. godine izvedene su preventivne mjere urgentne stabilizacije temelja (temelji objekta su bili razidani, te vraćeni na krov garaže) i konstruktivno podupiranje istočnog zida, s ciljem da se ne izazove destabilizacija kompletne strukture. Tim zahvatima autentičnost i integritet samih ostataka objekta je postala vrlo upitna", naveli su nam iz Komisije.
 
Također, “Idejni projekt konzervacije i prezentacije arheološkog područja i revitalizacije objekta Tašlihan u okviru kompleksa hotela Europa u Sarajevu“ koji je Komisiji dostavilo Federalno ministarstvo za prostorno uređenje, nakon čega su iz Komisije predložili da se idejni projekt izmijeni na način da se omogući bolja vizuelna prezentacija uvođenjem više staklenih površina i usklađivanjem materijala i boja.
 
U cilju usklađivanja odluka koje tretiraju susjedne objekte (Tašlihan i Bezistan) Komisija je stavila van snage raniju izmjenu i dopunu odluke za „Graditeljsku cjelinu - Gazi Husrev-begov bezistan s dućanima u Sarajevu“, jer je tretirala prostor Tašlihana i onemogućavala pravilan tretman objekta, tako da je na snazi ostala prvobitna odluka o proglašenju Gazi Husrev-begovog bezistana s dućanima u Sarajevu nacionalnih spomenikom.
 
Tašlihan i Butmir nisu nažalost jedini primjeri nacionalnih spomenika u BiH koji su na meti graditelja koji izbjegavaju zakonske odredbe i mjere zaštite, prema svemu sudeći uz pomoć državnih institucija i onih na vlasti kojima nije u interesu da čuvaju kulturno-historijsko naslijeđe naše zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije