Na godišnji odmor ponesite analgetike, probiotike i zaštitu za kožu

S. Š. J.
Na godišnji odmor ponesite analgetike, probiotike i zaštitu za kožu
Vrijeme je godišnjih odmora, ali kupaći kostimi, lagana odjeća i dokumenti nisu jedino na što trebate obratiti pažnju prilikom pakiranja.

Niko se ne želi razboljeti na odmoru, ali prevencije radi, potrebno je ponijeti lijekove u slučaju određene zdravstvene tegobe.

Razgovarali smo sa specijalistkinjom porodične medicine dr. Natašom Trifunović, koja je za Radiosarajevo.ba kazala kako je na odmor preporučljivo ponijeti lijekove iz grupe antipiretika / analgetika, tj. lijekove za snižavanje temperature i protiv bolova (glavobolja, zubobolja, blagi do umjereni bolovi koštano-mišićnog sistema).

"Iz ove grupe lijekova najbolje je ponijeti paracetamol u obliku tableta, šumećih tableta ili sirupa ako je riječ o djeci, jer je to oblik prilagođen njihovoj dobi. Također, preporučljivo je na put, posebno u ljetnom periodu, ili ako se putuje u zemlje s tzv. tropskom klimom, ponijeti preparat za obnavljanje crijevne flore (probiotici). U ovo godišnje doba i na visokim temperaturama, vrlo su česti problemi probavnog sistema (kao posljedica promjene klime, visokih temperatura, novih i do tada neprobanih namirnica, velika mogućnost kvarljivosti namirnica, te neispravnost vode...)", pojašnjava doktorica Trifunović.

Osim probiotika, dobro je u priručnoj apoteci imati i rehidracijsku sol, koja je važna za nadoknadu elektrolita i neki od preparata koji apsorbiraju toksine i probavnog trakta i time ubrzavaju proces izliječenja.

"Ono što svakako treba ponijeti jesu u preparati za tzv. topikalnu (lokalnu) primjenu, za apliciranje na iritiranu kožu, koja je bila izložena sunčevim zrakama, ili pak se može aplicirati na mjestu uboda insekata (obično su u obliku gela koji hladi).

Osobe sklone alergijama, trebale bi uz sebe imati i tablete protiv alergije, kao i preparate za lokalnu primjenu, kreme ili gelove. Osobe koje imaju neke hronične bolesti, odnosno, uzimaju terapiju kontinuirano, svakako trebaju pripremiti i ponijeti svoju terapiju i medicinsku dokumentaciju na put", dodaje specijalistkinja porodične medicine Trifunović.

Što se tiče sredstava za zaštitu od sunca, preporučuje se korištenje preparata s visokim zaštitnim faktorom, posebno prvih dana izlaganja suncu i kod osoba s osjetljivom kožom, starijih i djece - (SPF 50+) s filterima za UVB i UVA zrake. 

A doktoricu smo pitali da li djeluju narodski "lijekovi" poput stavljanja jogurta na već opečenu kožu?

"Kada me pitate o receptima za liječenje opekotina zbog pretjeranog izlaganja sunčevim zrakama, primjena tečnosti poput jogurta na iritiranu kože je jedan od recepata koji je proizašao iz iskustva starijih ljudi. On ugodno djeluje i ima hladeći efekt. Ujedno, posjeduje visok procenat proteina i masti, pa i sa te strane blagotvorno djeluje na našu kožu. Danas su na bazi tog iskustva dostupni mnogi pripravci u vidu, krema, losiona i sprejeva za primjenu nakon sunčanja, ali podvlačim da je ipak prevencija najbolji vid izbjegavanja oštećenja kože", savjetuje doktorica Trifunović.

Bitno je napomenuti da je najvažnija preventiva obratiti pažnju na kvalitet namirnica koje unosimo, ne jesti neoprano voće i povrće, piti vodu provjerene kvalitete, ne izlagati se suncu u periodu 11- 17 sati te zaštititi najosjetljivije dijelove tijela (prije svega glavu) nošenjem svijetlijih i pamučnih materijala.

U slučaju toplotnog udara ili intenzivnije prinudne izloženosti toploti, potrebno je ugroženu osobu smjestiti u zasjenjeno mjesto, osigurati unos dovoljnih količina tečnosti, a u slučaju pojave ozbiljnih problema poput glavobolje, mučnine, poremećaja svijesti, obavezno zatražiti stručnu ljekarsku pomoć.

Nažalost, roditelji s malom djecom za put vrlo često zahtijevaju od ljekara neki od antibiotika, što je potpuno pogrešno.

"Naime, antibiotik se tokom putovanja nikako ne treba uključivati bez potrebe kod virusnih infekcija (u više od 70 posto slučajeva simptoma disajnog ili probavnog sistema su uzročnici virusi) niti bez preporuke i nadzora ljekara. Ako se jave neki ozbiljniji problemi, u svakom ljetovalištu, gradu ili turističkom mjestu ćete imati dostupnu zdravstvenu njegu organiziranu u vidu hitne medicinske pomoći ili timova porodične medicine te pedijatara, te je dobro i dovoljno kad dođete na odredište, informirati se gdje se nalazi lokalitet na kojem možete dobiti stručnu medicinsku pomoć, ako vam bude potrebna", zaključuje doktorica Nataša Trifunović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije