Na današnji dan prije 123 godine u Sarajevu je otvorena Vijećnica

Radiosarajevo.ba
Na današnji dan prije 123 godine u Sarajevu je otvorena Vijećnica
Foto: Historijski arhiv Sarajevo / Vijećnica

Na današnji dan, 20. aprila 1896. zvanično je otvorena sarajevska Vijećnica. Arhitektonski projekat izgradnje započeo je Alexandar Wittek, a poslije njegove smrti završio Ćiril M. Iveković. Reprezentativni je primjer arhitekture Sarajeva iz perioda austrougarske vlasti u Sarajevu.

Prvobitno je Vijećnica bila zgrada tadašnje gradske uprave i gradske administracije Sarajeva. Nakon Drugog svjetskog rata, sve do 1949. godine Vijećnica je služila gradskoj upravi, kao zgrada Okružnog suda Sarajeva i sjedište Bosanskohercegovačkog sabora. Nakon toga Vijećnica postaje Gradska biblioteka, odnosno Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

Vijećnica je tokom opsade Sarajeva više puta bila granatirana od strane JNA i VRS-a. Dana 25. na 26. august 1992. godine zapaljena je zgrada Vijećnice, a u požaru je nestao Katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, oko 80% knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o historiji BiH. Unutrašnjost vijećnice je gotovo potpuno uništena u požaru koji je uslijedio nakon granatiranja. Nakon što je obnovljena Vijećnica je ponovo otvorena devetog maja 2014. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije