Završena obnova južnog bedema banjalučke tvrđave Kastel

Anadolija
Završena obnova južnog bedema banjalučke tvrđave Kastel
Foto: AA / Završena obnova dijela južnog bedema na Kastelu

Na banjalučkoj tvrđavi Kastel završena je rekonstrukcija još jednog dijela bedema odnosno južni bedem - segment šest za šta je Gradska uprava Banja Luke u proteklim mjesecima izdvojila oko 100.000 KM.

"Zavisno od raspoloživih sredstava radi se jedna po jedna faza na Kastelu, polovina je urađena zahvaljujući sredstvima Evropske unije, a sve poslije zadnjih nekoliko godina isključivo je iz naših budžetskih sredstava", kazao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banja Luke.

Prema njegovim riječima, postoje planovi da se sredstvima za ovu godinu završi i dio kule i vrata koja vode prema Vrbasu.

Završena obnova dijela južnog bedema na Kastelu - undefinedFoto: AA: Završena obnova dijela južnog bedema na Kastelu

"Kastel je u velikoj mjeri neiskorišten, on u toku ljeta živi kao najaktivnija banjalučka kulturna scena, ovdje se dešava najviše događaja", rekao je Radojičić i dodao da je već gužva za sve termine u 2020. godini, a u junu, julu i augustu već je nemoguće naći termin za neki događaj na Kastelu.

Rekao je da predstoji još puno posla kada su arheološka istraživanja u pitanju, a pored bedema potrebno je obnoviti artiljerijsku kasarnu, veliki devastirani objekat gdje je potrebno veliko ulaganje.

"Bez dodatnih evropskih bespovratnih sredstava posao će ići sporo, svake godine po nešto, a ono što je već rađeno s Evropskom unijom omogućilo je skoro pola rekonstrukcije Kastela", rekao je banjalučki gradonačelnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije