Muzičari u zatvoru

E. J. K.
Muzičari u zatvoru
Facebook / Bubnjar grupe "Bijelo Dugme" Goran "Ipe" Ivandić

Nakon vijesti da je Buba Corelli osuđen na godinu dana zatvora podsjetimo se da su mnogi muzičari u prošlosti imali problema sa zakonom i proveli neko vrijeme u zatvoru. 

Buba Corelli osuđen na godinu dana zatvora

Hodžić i Bozalija osuđeni su na po jednu godinu zatvora.

Evo nekih poznatih slučajeva:

- Legendarni producent Phil Spector proglašen je krivim 2009. za ubistvo bivše glumice i hostese noćnog bara Lane Clarkson. Osuđen je na 19 godine zatvora i upućen na izdržavanje kazne u Državni zatvor Kalifornije. Tragični događaj se desio 2003. u njegovoj kući, a Phil Spector se na dugotrajnom suđenju branio tvrdnjom da se radilo o "slučajnom samoubistvu pištoljem".

- Čuveni raper Tupac Shakur bio više puta je bio u zatvoru zbog ilegalnih radnji, a "Me Against the World" je bio prvi album na vrhu američke top liste čiji je autor bio u zatvoru. On je 1995. bio optužen za silovanje, ranjen je prije suđenja i na izricanje presude je došao u invalidskim kolicima. Osuđen je na 1,5 - 4,5 godina zatvora. Direktor Death Row Records Suge Knight tada daje jamčevinu u iznosu od 1,4 miliona dolara, pa nakon izlaska iz zatvora Tupac nastavlja snimati za tu etiketu sve do svog tragičnog kraja života.

- Sid Vicious, basista grupe Sex Pistols, optužen je da je 12. oktobra 1978. nožem ubio svoju djevojku Nancy Spungen u sobi čuvenog Chelsea hotela u New Yorku. U pritvoru i bolnici gdje se podvrgavao detoksikaciji više puta se pokušao ubiti, a nakon što je 1. februara 1979. uz jamčevinu pušten da se brani sa slobode, idući dan je preminuo od predoziranja heroinom.

- Bubnjar grupe "Bijelo Dugme" Goran "Ipe" Ivandić uhapšen je 1978. zbog posjedovanja hašiša i osuđen na tri godine zatvora. U zatvoru je proveo dvije godine (prvo u KPD Zenica, a kasnije zbog dobrog vladanja prebačen je u KPD Foča).

- Rajko Dujmić, jedan od osnivača grupe "Novi fosili" nedavno je zbog prijave supruge Snježane opet završio u istražnom zatvoru. On je 2015. godine bio pritvoren u zagrebačkom zatvoru Remetincu zbog napada na suprugu. U daljem postupku je tada oslobođen optužbe i  bračni par je nastavio zajednički život.

Spomenimo još neka poznata muzička imena koja su imala zatvorska iskustva. To su Chuck Berry (proveo ukupno 20 mjeseci u zatvoru zbog oružane pljačke i pomaganju maloljetnici da pređe granicu) , Gary Glitter (2 mjeseca u Engleskoj zbog dječje pornografije i 3 godine u Vijetnamu zbog veze sa maloljetnicom), James Brown (više prekršaja zbog posjedovanja narkotika i opiranja hapšenju - ukupno 3 godine zatvora), Paul McCartney ( 1980. proveo 10 dana u zatvoru u Japanu nakon čega je deportovan zbog posjedovanja marihuane), Ike Turner (1987. osuđen na 4 godine zatvora nakon što je pokušao skrivenom policajcu prodati kokain).

Isplati li se Bubi Corelliju ići u zatvor?

Kantonalni sud u Sarajevu proglasio je danas krivim muzičara Amara Hodžića, poznatijeg kao Buba Corellija, zbog krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, te zajedno sa prijateljem Almirom Bozalijom, osudilo na po godinu dana zatvora. Podsjetimo, protiv Hadžića i Bozalije Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je optužnicu 2015.

Završimo ovaj kratki pregled muzičara koji su "zaglavili" u zatvoru sa country legendom Merle Haggardom, koji je uhapšen 1957. zbog pokušaja oružane pljačke. Osuđen je na 3 godine zatvora.N akon što je pokušao pobjeći iz zatvora Bakersfield prebačen je u čuveni San Quentin Prison. Tako da postoji priča vezana za poznatu pjesmu Johnny Casha "San Quentin", koju su Zabranjeno pušenje kasnije obradili kao Zenica blues. Pričalo se da se na snimku Cashove "San Quentin" može čuti i reakcija Merle Haggarda, koji je tada bio u publici...

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije