Valter se 6. aprila vraća u Sarajevo: Posveta jednom vremenu

S. H.
Valter se 6. aprila vraća u Sarajevo: Posveta jednom vremenu
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Press konferencija povodom otvaranja Muzeja "Valter brani Sarajevo"

U spomen jednom od najpopularnijih ratnih filmova velikog bosanskohercegovačkog reditelja Hajrudina Šibe Krvavca u Sarajevu će u subotu biti otvoren muzej "Valter brani Sarajevo".

Sehen sie diese Stadt?: Sarajevo je cijeli muzej posvetilo Valteru

"U maju prošle godine smo najavili ovaj projekat, a tad je to bilo prerano. Oko nove godine smo okupili ekipu filmskih radnika na ovaj projekat i ponašali smo se kao da pravimo jedan film", rekao je na današnjoj konferenciji za medije direktor Muzeja Jasmin Duraković.

"Ovaj muzej je zapravo jedan scenografski, filmski muzej", rekao je Duraković dodavši kako im je drago što je Muzej prepoznat kao važan i bitan za grad Sarajevo.

Priča o razvoju muzeja se ne zaustavlja. Mi sada nastavljamo promovirati turističku turu lokaliteta na kojima je sniman film, rekao je Duraković.

Scenograf Osman Arslanagić je rekao kako je za njega bilo važno raditi posvetu velikanu kao što je Hajrudin Šiba Krvavac.

"Ovaj film nas je sve skupa obilježio. Za mene je bio i veliki izazov napraviti koncept filma na malom prostoru", rekao je Arslanagić dodavši kako je ovaj Muzej posveta jednom vremenu, te kako je važno njegovati filmsku estetiku Šibe Krvavca i ovaj žanr. Arslanagić je istakao i kako se nada da će se raditi remake filma.

Skulptorica Lejla Ćehajić rekla je kako je za nju također bio veliki izazov i zahtjevan zadatak napraviti figure likova koje svi dobro poznajemo sa filma.

"Istovremeno to je za mene bilo i teško iskustvo za kratko vrijeme, ali i vrlo zanimljivo", rekla je Ćehajić okupljenim medijima.

Direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur rekao je kako je važno da je Muzej otvoren nakon niza godine i priča o pokušaju oživljavanja Valtera.

"Radujem se da je urađen prvi projekat na tu temu. Pričali smo i o Valterovoj turi, ali Muzej je napravljen prvi", rekao je Muzur.

Muzur je istakao kako je u posljednjih godinu dana porastao broj kineskih turista u Sarajevu, te kako se očekuje da će ovaj Muzej privući veliki broj turista iz Azije.

Film "Valter brani Sarajevo" je omiljen među Kinezima i proglašen je najgledanijim stranim filmom ikada. Procjenjuje se da je dosada film u Kini pogledan preko 10 milijardi puta. 

"Turisti iz Azije puno putuju i vole puno da troše. Kada dođu u neko mjesto žele vidjeti puno toga, tako da ćemo se potruditi da ih privučemo", rekao je Muzur navodeći kako Turistička zajednica neće stati samo na otvaranju Muzeja, već će dati podršku i ostalim projektima.

Za medije je danas kratko, ali vrlo emotivno govorila i supruga Hajrudina Šibe Krvavac Ešfera koja je navela kako je obuzelo puno različitih emocija kad je ušla u ovaj prostor, te kako ima svoja sjećanja na snimanje filma "Valter brani Sarajevo".

"Svi su oni zaslužili ovaj Muzej, ali i Sarajevo", poručila je na kraju konferencije za medije Ešrefa Krvavac.

Svečano otvaranje Muzeja bit će upriličeno u subotu, 6. aprila na Dan Grada Sarajeva u 11:00 sati.

Muzej će biti otvoren za posjetioce u subotu u 12:00 sati, a promotivna cijena karata bit će 5 KM.

Nalazi se u ulici Dženetića čikma, u prostorijama Filmskog centra Sarajevo.

Muzej će raditi svaki radni dan od 9 do 17 sati u probnom periodu, a potom će se produžiti radno vrijeme tokom ljetne sezone.

 

 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije