Muzej iluzija u Beogradu: Svijet optičkih varki, testiranja uma i čula

Radiosarajevo.ba
Muzej iluzija u Beogradu: Svijet optičkih varki, testiranja uma i čula

Nova muzejska atrakcija, koja, osim djece, privlači i starije generacije od nedavno je dostupna i u glavnom gradu Srbije, a riječ je o Muzeju iluzija gdje posjetioci mogu da zavire u svijet fascinantnih optičkih varki i testiraju svoja čula.

Riječ je o međunarodnom brendu, koji već postoji u Zagrebu, Zadru, Beču, Ljubljani i Omanu, a Beograd je postao šesti u svijetu koji ima ovaj muzej sa zabavno-obrazovnim karakterom.

Ova atrakcija se prostire na dva sprata, ima više od 70 eksponata, među kojima je možda i najpopularnija prostorija beskonačnih ogledala - "Infinity room", gdje posjetioci mogu da se fotografiraju iz bezbroj uglova, rekla je Dejana Dimov iz Muzeja.

"Što se tiče ovog prvog sprata, tu su najinteresantnije iluzija s ogledalima i kriva soba, kao i Ames soba gdje jedna osoba postaje džin, druga patuljak. Što se tiče drugog sprata, tu definitivno najatraktivniji eksponati su opet prostorija s ogledalima - Infinity room i Vorteks tunel, koji je djeci najzanimljiviji", navodi Dimov.

U Vorteks tunelu posjetilac, pod utjecajem igre svjetlosti i tame, gubi osećaj za ravnotežu i sposobnost da pređe veoma kratku putanju bez posrtanja. Osim soba sa ogledalima i sobe koja mijenja percepciju veličine, tu su i gramofoni koji hipnotiziraju.

Moguće je i igranje karata sa "sopstvenim klonovima", izvrtanje naopačke, hodanje po krivoj sobi i razgledanje hologramskih likova djece i životinja koje zaista izgledaju stvarno.

Muzej je za sve generacije, međutim ima najviše djece.

"Muzej, zapravo, nije dječiji, ali djeci je valjda sve vizuelno jako zanimljivo i vrlo rado dolaze. Međutim, odrasli ovako vole više da zastanu pored optičkih iluzija, da se zamisle, da pročitaju objašnjenja, da se oprobaju u rješavanju nekih mozgalica i puzli koje imamo po spratovima, tako da za svakog ima ponešto interesantno", dodaje Dimov.

Među eksponatima je i "varljivi štap" koji se poigrava sa osjećajem za prostor. Štap je pričvršćen za ploču koja se rotira i nailazi na zakrivljenu rupu. Automatski se pretpostavlja da štap ne može proći kroz rupu, ali to nije slučaj.

Još jedna od interesantnih stvari je i "glava na tacni", gdje skoro svi posjetioci vole da naprave fotografiju, kao i optičke iluzije sa likom fizičara Alberta Ajnštajna, a popularno je slikanje u kaleidoskopu.

Također, tu je i pametna radionica u kojoj posjetioci svih uzrasta mogu da se igraju, takmiče i uče. Igraonica podstiče učenje i zabavu kroz drvene zagonetke i igre koje podstiču kognitivne sposobnosti.

Ono što razlikuje ovaj muzej od ostalih je njegova interaktivnost te je preporučljivo da u muzej dolazite u društvu i s mobilnim telefonom ili fotoaparatom. Baš zbog interaktivnosti koja zahtijeva da svako ima svoj prostor da se oproba u iluzijama, od otvaranja muzeja 22. maja, nerijetko se stvaraju gužve ispred samog ulaza.

Iako je reč o međunarodnom brendu, svaki od muzeja ima svoje osobenosti, pa je tako muzej u Beogradu specifičan po tome što dominiraju plava, crna i bijela boja.

U svijetu se do kraja godine očekuje otvaranje još nekoliko ovakvih muzeja, u Dubaiju i Kuala Lumpuru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije