Mustafa ef. Spahić: Vjera je intuitivna, iskonska, autentična potreba duše

Anadolija
Mustafa ef. Spahić: Vjera je intuitivna, iskonska, autentična potreba duše
Najveće hercegovačko dovište smješteno ispred blagajske Tekije, na vrelu rijeke Bune kod Mostara, danas je na tradicionalnom mevludu i zikru okupilo mnoštvo vjernika na jednom od najvećih molitvenih skupova u regiji.

Izaslanik reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, profesor Mustafa ef. Spahić je, obrativši se mnoštvu vjernika, poslao snažnu poruku jedinstva i međusobnog uvažavanja, ali i pozvao na čuvanje domovine Bosne i Hercegovine. 

"Zaista su pravi osvjedočeni mumini i muminke, vjernici, oni kojima kad se zikr čini, slavi, veliča i spominje Allahovo ime, kroz njihova srca protiču najljepše struje i najljepši doživljaj", kazao je Spahić, izrazivši zadovoljstvo zbog velikog broja vjernika koji su se okupili ispred blagajske Tekije. 

Govoreći o problemima današnjih vremena i potrebi zajedništva i duhovne snage, Spahić je istaknuo kao glavni problem što su ljudi izgubili snagu i mogućnost sabiranja u sebe i što misle da je sigurnost i povjerenje izvana, koje zapravo mogu uništiti. 

"Vjera daje sigurnost, autentičnost i u srcima nas hrani. Vjera je intuitivna, iskonska, autentična potreba ljudske duše. Središte vjere i centar vjere jesu ljudska srca, a srca hoće, traže, žele i probijaju se jedinom Bogu", kazao je ef. Spahić. 

Istakao je kako nema ništa gore od glava punih informacija i diploma u kojima su srca pustinje bez vjere i imaneta.

"Pokretačka snaga i pokretačka volja je vjera u Allaha dž.š. Nema ideologije ni političkog saveza koji je zaustavio vjeru u ljudska srca. Mi ovdje svjedočimo riječi Kur'ana i tradiciju i baštinu i sa svojim vjerovanjem potvrđujemo jedinstvo svijeta", poručio je Spahić.

Pozvao je vjernike da se ponašaju u granicama ljudskih mogućnosti i u skladu s Allahovim propisima i da ne strahuju od onoga što im život i budućnost donosi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije