Muslimani večeras obilježavaju Lejletul-bedr

Radiosarajevo.ba
Muslimani večeras obilježavaju Lejletul-bedr
0 / Foto: Radiosarajevo.ba
Muslimani večeras 17. noći ramazana obilježavaju Lejletul-bedr, Noć bitke na Bedru, događaj koji je promijenio tokove svjetske historije.

Naime, 17. ramazana, 624. godine na brdu Bedr, blizu grada Medine, dogodila se prva bitka u historiji islama.

Tada su muslimanski neprijatelji imali oko 900 boraca, a muslimana je bilo oko 300. Borili su se na Bedru, Muhammed a.s. i ashabi, potvrdili su i dokazali koliku snagu, hrabrost, odlučnost i strpljivost daje islam. Stoga je ovaj događaj još poznat kao Bedr el-kubra (Veliki Bedr).

U skladu s tradicijom, ova će noć biti obilježena prigodnim programima u džematima širom Bosne i Hercegovine.

 Kada se u Kurani-kerimu govori o ovoj bici, male grupe  su označene pojmovima : “ezilleh” što  u slobodnom prijevodu znači “slab , nejak, malobrojan” ili ” “fietun kalileltun”,”malobrojna skupina” , čime se između ostalih asocira i na ovu bitku, gdje je malobrojna grupa porazila mnogobrojnu skupinu.

“Koliko je malih grupa pobijedilo velike grupe s Allahovom dozvolom. A Allah je sa strpljivima.” (El-Bekare, 249)

A u narednom ajeti Allah dž. š. jasno daje do znanja vjernicima da ih je pomogao onda kad su bili slabi i nejaki , što upućuje na to da je Allahova pomoć uvijek tu, samo je treba tražiti i zaslužiti, posebno onda kad je ta pomoć potrebna za očuvanje sjemena vjere i islama u svakom vremenu i svakom prostoru .

“Allah vas je pomogao na Bedru, kada ste bili malobrojni, zato se Allaha bojte, da biste bili zahvalni. (Alu-‘ Imrân, 123)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije