Muslimani širom BiH dočekali novu 1439. hidžretsku godinu

Radiosarajevo.ba
Muslimani širom BiH dočekali novu 1439. hidžretsku godinu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Muslimani širom BiH dočekali novu 1439. hidžretsku godinu
Nova 1439. hidžretska godina nastupila je u srijedu sa zalaskom sunca, u 18.55 sati.

U džamijama širom Bosne i Hercegovine, ali i regije, muslimani su prigodnim svečanostima obilježili nastupanje Nove hidžretske godine, dok je centralna svečanost u Sarajevu održana u Kuvajtskoj džamiji, u naselju Čengić Vila, nakon akšam-namaza.

Hidžra je tradicija, put i sunnet svakog vjerovjesnika. Nema i nije bilo ni jednog vjerovjesnika a da nije imao hidžru. Gledano s pozicije imana i islama, hidžra je svako namjerno i isključivo po svojoj slobodnoj volji, unutarnjem htijenju i motivu izvršeno preseljenje.

Muhadžir je svaki čovjek u bilo kojem mjestu i u bilo kojem vremenu prognan iz svoga zavičaja, ni zbog čega drugog osim što javno govori i svjedoči „Moj Gospodar je Allah“.

Prvi muslimani su Hidžrom pokazali da se radi, živi i umire za vjeru. Oni su Hidžrom tražili novi dom, ne za sebe za svoje žene i djecu, nego za vjeru islam.

Hidžra je također i napuštanje loših navika, loših poslova, lošeg društva.

U okviru programa u Kuvajtskoj džamiji su održana prigodna predavanja, uz ilahije i kaside, a nakon toga, na platou ispred džamije upriličen je i vatromet.

Prvog dana Nove 1439. hidžretske godine, u četvrtak 21. septembra, nakon podne-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji također će biti upriličen prigodan program.

Prvi muharrem, kada počinje hidžretska godina, računa se od Hidžre, odnosno od fizičkog preseljenja poslanika Muhammeda a.s. i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, što se dogodilo 622. godine po gregorijanskom kalendaru.

Islamska zajednica prati dva kalendara. Jedan je po miladu, tačnije po rođenju Isaa a.s. i naziva se gregorijanski kalendar, a drugi je hidžretski kalendar.

Jedan hidžretski mjesec ima prosječno 29 dana, 12 sati, 44 minute i tri sekunde, ali se radi lakšeg računanja zaokružuju na 29, odnosno 30 dana, ali ne naizmjeničnim strogim redoslijedom, pošto se mogu ponoviti uzastopno dva, tri, pa i četiri mjeseca po 30, odnosno 29 dana. U ciklusu od 30 godina, 19 godina hidžretskih godina ima po 354 dana i 11 prestupnih godina ima po 355 dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije