Muslimani obilježili odabranu noć Lejletul-miradž

AA
Muslimani obilježili odabranu noć Lejletul-miradž
FOTO: AA / Lejletul-miradž u Sarajevu
Muslimani u Sarajevu, Bosni i Hercegovini, regiji i širom svijeta, obilježili su jednu od najznačajnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletul-miradž.

Centralna svečanost povodom ove odabrane noći u Sarajevu organizovana je poslije redovne večernje molitve akšam-namaza u džamiji Sokolović-Kolonija.

I u Gazi Husrev-begovoj džamiji upriličen je prigodni vjerski programi povodom obilježavanja ove posebne noći u životu muslimana, prenosi Anadolija.

Vjernici su u džamijama širom BiH i regije imali priliku poslušati učenje odlomaka iz Kur’ana, te prigodan program i predavanje.

Obilježavanje Lejletul-miradža za pripadnike islama predstavlja obilježavanje noći putovanja poslanika Muhameda od Mekke do svetog hrama Al-Aksa u Jerusalemu, a potom i njegovog uzvišenog putovanja ka nebeskim sferama gdje je direktno muslimanima propisan namaz, redovna molitva, kao jedna od osnovnih vjerskih dužnosti i jedan od osnovnih stubova vjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije