Mučne priče seksualnog uznemiravanja, prozvan i sarajevski fotograf

Radiosarajevo.ba
Mučne priče seksualnog uznemiravanja, prozvan i sarajevski fotograf
Pixabay / Ilustracija

Nakon što je srbijanska glumica Milena Radulović optužila za silovanje uglednog profesora i reditelja Miroslava Aleksića, u samo nekoliko sati povezale su se umjetnice iz cijelog regiona.

Ispričale su svoje traume i jedna drugoj poručile - #NisiSama.

Naime, pokrenuta je grupa na Facebooku "Nisam tražila" u kojoj glumice govore o svojim iskustvima. Od glume, modelinga do školskih dana i različitih trauma iz tog vremena.

Među brojnim postovima, našla se i ispovijest djevojke iz Bosne i Hercegovine koja je opisala jedan period svog života dok se bavila modelingom. Nju je, kako piše, napastovao sarajevski fotograf.

"Jedan period svog života sam se bavila modelingom i bila sam u jednoj od modnih agencija. Poslije jedne modne revije, jedan eminentni sarajevski fotograf, koji je radio za tu modnu agenciju i koji nas je inače fotografisao se ponudio da me odvuče kući. Zastao je na početku moje ulice i krenuo me pipkati i krenuo me poljubiti. Rekla sam mu da prestane i da me pusti iz vozila.

Pustio me i rekao da sam ku*va. Narednih dva mjeseca me proganjao telefonskim pozivima, porukama i prijetnjama. Govorio je da umjesto što ganjam fakultet da trebam da budem s njim i da će mi on stvoriti karijeru. Promijenila sam broj telefona i napustila modnu agenciju. Na nagovor novinarke sam javno progovorila o lošim uslovima u navedenoj agenciji i o maltretiranju navedenog fotografa. Ubrzo sam postala predmetom ismijavanja na svim web portalima na kojima je vijest izašla. Govorili su da sam kurva, da lažem, da sam rugoba, da sam luda, itd. Najgore od svega što su takve komentare i poruke slale većinom žene.

Moji roditelji su mi ubrzo rekli da je velika greška što sam javno progovorila o svemu jer sramotim porodicu. Problem naše sredine je što se djevojka osuđuje, maltretira, ismijava kada javno progovori o nasilju, seksualnom uznemiravanju, psihičkom maltretiranju bilo da je to riječ o momku, prijatelju, članu porodice, profesoru, kolegi s posla, šefu, itd", opisala je svoju ispovijest.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije