Muallima i časna sestra u zagrljaju: A kada se duše sretnu

Radiosarajevo.ba
Muallima i časna sestra u zagrljaju: A kada se duše sretnu
Facebook / Prijateljstvo muallime i časne sestre

Ovih dana u Udruženje žena Medžlisa Islamske zajednice Livno zvanično obilježava pet godina kontinuiranog i aktivnog rada. Kruna tih aktivnosti bila je svečana akademija održana u džamiji Čurčinica na kojoj su podijeljene diplome polaznicama programa Udruženja i zahvalnica saradnicama iz Livna, predstavnicama različitih udruga.

Piše: Faruk Vele

Lijepe slike

Međutim, sa tog skupa bosanskohercegovačkoj javnosti su odaslane i mnogo važnije, ali i ljepše slike u tmurnim vremenima verbalnih sukoba na bh. političkoj sceni, spominjanja ratova i zveckanja oružjem na Balkanu. 

Naime, posebnost programu dala je časna sestra Blanka Jeličić koja se skupu i obratila, govoreći o važnosti žene kao one koja odgaja društvo.

Sestra Blanka i muallime Islamske zajednice u BiH privukle su pažnju šire bh. javnosti organizirajući male, ali veoma značajne akcije pomoći ljudima na području tog zapadnog dijela Bosne. Ne samo da su mnogima pomogle, već su počeli stvaranje cijele jedne mreže mira, saradnje i, tako nasušno potrebne, tolerancije.

Prilikom svečanosti održanoj u džamiji Čurčinica, sestra Blanka naglasila je i činjenicu da smo svi sposobni za činjenje dobra, samo je važno da li smo to spremni i uraditi. Kazala je da će se saradnja između žena iz Islamske zajednice i nje, kao duhovne majke, u budućnosti i nastaviti. 

Prijateljstvo muallime i časne sestre - undefined

Sestra Blanka govori u džamiji Čurčinica

Koordinatorica Udruženje žena Medžlisa Islamske zajednice Livno, Šejla Mujić Kevrić, napravila je presjek aktivnosti u protekloj godini s ciljem da prezentira projekte i programe koje Udruženje nudi svim ženama u Livnu, gotovo svaki dan. U razgovoru za Radiosarajevo.ba naglašava važnost međureligijskog dijaloga kojeg su samoinicijativno pokrenuli u Livnu.

 “Kao koordinatorica projekta Udruženja žena Medžlisa IZ Livno, neizmjerno sam sretna što kroz svoje djelovanje imam mogućnosti djelovati i na međureligijskom planu. A kada se duše sretnu, poput moje i Blankine, onda je ta saradnja tako lahka i jednostavna da se sama od sebe nameće i rezultira dobrom. Sestra Blanka nije ni trenutak oklijevala da bude naša gošća u džamiji i da se pri tome i obrati velikom skupu žena muslimanki, što govori mnogo", rekla je za Radiosarajevo.ba Šejla Mujić Kevrić.

Sretni su, veli, što im je Uzvišeni Bog podario sve ove mogućnosti i uvjete da što kvalitenije djelujemo u našoj zajednici.

"Zahvalne smo dragom Bogu koji nam je pružio ovakvu priliku i mogućnost, da u ime Njegovo možemo napraviti male, sitne pomake u komunikaciji našeg naroda u Livnu, pa ako ništa, stvoriti jednu pozitivnu sliku koja govori da samo ako se ne radi ništa, tek tada imamo pravo da negodujemo. Nadam se da će naša saradnja pomilovati što vise vjerničkih srca u Livnu, ali i svih onih koji bi željeli komunikaciju a možda ne znaju kako je otpočeti. Evo ovako, pokucati na vrata drugog i drugačijeg i živjeti s njim kao da je tvoj bližnji. Zaista nije teško, samo treba otvoriti srce. Hvala mojoj kolegici i prijateljici Blanki čije je srce širom otvoreno", kazala je Mujić Kevrić.

Priznanje sestri Balanki

Sestri Blanki uručena je zahvalnica za saradnju na humanitarnim projektima.

Zahvalnice su uručene i predsjednici "Marijansko-vinkovske mladeži" Antei Miloloži, predsjednici udruge "Bistrica" Slavici Gotovac, predsjednici Udruge paraplegičara Livno, saradnici na projektu "Žive knjižnice" Danijeli Popović, muallimi Elmazi Dragolovčanin iz Glamoča, Feridi Ključo, Azizi Bukvić, Aidi Bašić, Ismeti Velić, Amiri Jahić, snažnim i vrijednim ženama koje su u toku protekle godine dale određeni doprinos radu Udruženja žena. 

Kao i svake godine do sada, uručene su diplome polaznicama Škole islama i Škole Kur'ana, te zahvalnice za polaznice sekcije zlatoveza koje su dale veliki doprinos funkcioniranju sekcije kvalitetnom izradom slika. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije