Možemo li biti ljudi?

Radiosarajevo.ba
Možemo li biti ljudi?
Foto: Damir Šagolj / Fotoreportaža

Veličanje ratnih zločinaca i bauljanje 'duha' Slobodana Praljka Hercegovinom, užasavajuće scene iz Vučjaka i nastavak migrantske krize, nevjerovatan slučaj prebacivanja nigerijskih migranata u Bosnu i Hercegovinu, iznenadna smjena Husrefa Musemića, suze proslavljenog trenera i protesti navijača FK Sarajeva, dio je događaja koji su obilježili proteklu sedmicu.

Priredio: Faruk Vele 

Protestirali su i studenti u Sarajevu i građani zbog odbijanja liječenja maloljetne Nadin Smajlović. I okupljali antifašisti u Jajcu... 

A mi smo sumirali rezultate pred kraj 2019. Nezavisna istraživanja su pokazala da je portal Radiosarajevo.ba drugi najčitaniji news portal u Bosni i Hercegovini i najčitaniji portal jedne radio stanice u BiH i šire. Hvala vam, dragi čitatelji! 

Ovo su ljudi i događaji koji su, prema mišljenju redakcije Radiosarajevo.ba, obilježili proteklih sedam dana. 

Smrt fašizmu!
(Subota, 30. decembar)

Obilježena 76. godišnjica zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu. Družilo se u Jajcu više 1.000 antifašista i jugonostalgičara, uz pjesmu i šalu. Igrali su kozaračko i užičko kolo, pjevali sevdalinke i slovenačke partizanske pjesme, proslavili svoj Dan Republike i prije mraka se razišli uz pozdrav: „Smrt fašizmu, živjela Jugoslavija, vidimo se dogodine!“. 

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Eric Nelson reagovali su zajedničkim pismom nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona usvojila prijedlog izmjena Zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova TK. 

Snijeg koji je padao tokom noći na Vlašiću, Jahorini, Bjelašnici i Igmanu prekrio je tankim slojem ove bh. planine. 

Bivši glavni i odgovorni urednik Televizije Sarajevo i književnik Bakir Makarević preminuo je u Sarajevu.

Turistkinja porijeklom iz Japana prijavila je policiji da su je opljačkala dvojica migranata, saopćeno je iz MUP-a KS. 

Nova tragedija na bh. cestama. Teška saobraćajna nesreća dogodila se u subotu oko 5 sati na posuškoj južnoj obilaznici. Automobilom je upravljao 20-godišnji mladić iz Posušja koji je izgubio život. 

I na autoputu A-1 u mjestu Tičići na pravcu Kakanj-Zenica došlo je do prevrtanja vozila, pri čemu je jedna osoba povrijeđena, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz MUP-a ZDK.  

Nogometaši Željezničara slavili su pobjedu od 3:1 u 120. vječitom derbiju protiv Sarajeva i preuzeli čelnu poziciju na tabeli. 

Junak utakmice je Semir Štilić, koji je postigao dva gola i tako Plave ponovo lansirao.  

Željezničaru pripao derbi na Koševu: Štilić i Krpić za pobjedu i lidersku poziciju
Uživo sa Olimpijskog stadiona Koševo: Sarajevo - Željezničar 1:3

Igrači i navijači Željezničara slavili su do dugo u noć. 

Nažalost, zabilježene su i ružne scene nakon utakmice.

Sve o vječitom derbiju čitajte OVDJE.

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, u slučaju da se preko baraža plasira na Europsko prvenstvo 2020, igrat će u grupi zajedno sa Španijom, Poljskom i Švedska.  

Zmajevi će biti u teškoj grupi ako se plasiraju na Euro 2020
Hoće li Zmajevi biti miljenici sreće: Evo koja je grupa idealna za Džeku i društvo
Poznato s kim Zmajevi igraju na otvaranju Eura ukoliko izbori nastup

 

Sramota u Hercegovini
(Nedjelja, 1. decembar)

Novi sramotan čin u Mostaru! Na Starom mostu postavljena je fotografija ratnog zločinca Slobodana Praljka. Naime, fotografiju je 29. novembra, na godišnjicu presude u slučaju Prlić i ostali, objavio portal Grude.com, tvrdeći da "slika generala zavijorila na Starom mostu."

Saša Oručević, mostarski glumac i predsjednik Kluba skakača u vodu Mostari komentirao je ovaj vandalizam. 

Veličanje zločinca Praljka na svoj način komentirao i Ivica Đikić, ugledni novinar i književnik iz Hrvatske.

Ponovo politika i na sportskim terenima. Nakon 2. godišnjice presude u slučaju 'Prlić i ostali', na utakmici između Širokog Brijega i Zvijezde 09 pojavila se slika osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka. U znak protesta gostujuća ekipa je u 34. minuti napustila teren. 

FK Zvijezda 09 napustio teren Pecare zbog fotografije zločinca Praljka
Širokom tri boda, meč obilježio prekid zbog fotografije zločinca Praljka
Zvijezda 09: Sudija i delegat su odlučili prekinuti susret u Širokom Brijegu

Novi zemljotres rano u nedjelju je pogodio našu zemlju. Kako navodi Euromediteranski seizmološki centar zemljotres je zabilježen nešto iza 4 sata, a epicentar je bio na području Nevesinja. 

Bili su ozbiljno uznemireni i stanovnici Dubrovnika.  

Tlo se nije smirivalo ni u Albaniji, izazivajući široku paniku.  

Migranti su laka meta i nisu rijetka svjedočenja i snimci na kojima se vidi kako ih, uglavnom uniformirana lica, tuku ili na drugi način krše njihova prava. Na ulici, u skvotovima ili Vučjaku, čak i u kampovima u kojima o sigurnosti vode računa zaštitari..., pisao je proslavljeni bh. fotoreporter Damir Šagolj u tekstu za Jutarnji list. 

Prenijeli smo njegove potresne fotografije iz Vučjaka kod Bihaća. 

Cijena plina u Federaciji Bosne i Hercegovine trebala bi biti smanjena od 1. januara 2020. godine, saznaje portal Radiosarajevo.ba.  

U podzemnom trezoru Univerzitetskog kliničkog centra Ljubljana, u kojem je 4. maja 1980. godine umro Josip Broz Tito, otkrivene su fascikle s dokumentacijom koja baca novo svjetlo na posljednje mjesece života Tita i njegovog osoblja u najboljoj medicinskoj ustanovi nekadašnje SFRJ. 

Bosanski brdski konj je i dalje ugrožena pasmina, ali nije više ekstremno ugrožena, ustvrdio je predsjednik Upravnog odbora Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja Enver Žiga.  

Zabilježili smo početak Adventa.  

Muzičko-scenski spektakl "Carmina Burana'' ansambla Državne opere i baleta iz Sjeverne Makedonije održan je u sarajevskoj dvorani "Mirza Delibašić“, a učestovovalo je više od 200 umjetnika iz Sjeverne Makedonije, BiH, Turske, Portugala, Rusije i Srbije.  

Ne treba žuriti s odlukom o novom selektoru, ali što se mene tiče tu sam, želim pomoći Zmajevima. Doći ću tokom decembra u Bosnu i Hercegovinu, u Sarajevo, i razgovarat ćemo. Samo polako, moramo se izvući iz ove krize.  

To je za Radiosarajevo.ba iz Grčke kazao Duško Bajević, koji prema našim saznanjima iz Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, kotira kao prvi kandidat za selektora i nasljednika Roberta Prosinečkog 

 

Protesti za Nadin
(Ponedjeljak, 2. decembar)

Rudar Alija Zazan (1975) poginuo je u ponedjeljak u nesreći koja se dogodila u Rudniku mrkog uglja Breza. Nesretni rudar iza sebe je ostavio suprugu i dvoje djece.  

Članovi Udruženja "Sarajevska raja" u utorak okupili su se ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu kako bi održati mirne proteste zbog, kako je navedeno, odbijanja liječenja maloljetne Nadin Smajlović

Ispred KCUS-a: Počeo protest za maloljetnu Nadin Smajlović
Završeni protesti ispred KCUS-a za Nadin: Nećemo odustati 

Reagirali su i iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu povodom ovih protesta. 

Posjeta predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Bosni i Hercegovini, oštra retorika i otvoreno ignoriranje zvaničnog Sarajeva, te odavanje počasti osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku, iznova su otvorili pitanje odnosa naše zemlje i susjedne Hrvatske. 

Žestoko je reagirao hrvatski novinar i teolog Drago Pilsel.

Za Radiosarajevo.ba je govorio Ivica Đikić, ugledni hrvatski novinar i književnik. 

Prosvjetni sindikati i Vlada Hrvatske nakon 36 dana štrajka u osnovnim i srednjim školama u ponedjeljak su postigli dogovor o povećanju koeficijenata nastavnom osoblju čime je okončan najduži štrajk u hrvatskom školstvu.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u ponedjeljak navečer je gostovao u emisiji "Ćirilica" na beogradskoj TV Happy, gdje je iznio niz krajnje kontroverznih tvrdnji. Bez osuda iz BiH!

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na magistralnom putu M-17 u mjestu Drivuša kod Zenice povrijeđene su tri osobe, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

U jutarnjim satima u ponedjeljak jedna vozačica uletjela je automobilom u izlog banjalučke trgovine.

Zapela joj štikla: Djevojka otkrila uzrok kako je vozilom završila u izlogu
Banja Luka: Automobilom uletio u izlog trgovine

Novi jak zemljotres potresao je oko 9:20 sati Albaniju, a onda se zatreslo tlo i u BiH.

Objavili smo film Dine Mustafića iz ratnog Mostara koji je 26 godina ležao u bunkeru.

Bosanskohercegovački glumac, zabavljač i voditelj Mladen Jeličić Troko, inače sinonim za Djeda Mraza u BiH, glavni je junak u božićnom videu poznate američke kompanije BELFOR.

Belfor Property Restoration svjetski je lider u obnavljanju imovine pogođene katastrofom, a božićni spot producirala je sarajevska agencija Fabrika.

Nakon što je Kemal Pehlivanović prije nekoliko dana u očaju objavio na svom Facebook profilu da prodaje bubreg kako bi omogućio operaciju svojoj kćerki Lamiji, pokrenute su akcije za prikupljanje novca. Youtuber Amir Hadžić pokazao je veliko srce. Svaka čast!

Dječak Mehmed Šabić iz Gračanice, koji je zbog izuzetne hrabrosti nakon što je povrijeđen u požaru prozvan Meho Beton, nastavlja svoju borbu. Pisali smo i o tome.

Donijeli smo i priču o medvjedu koji posljednjih mjeseci dolazi do Ratne džamije na Igmanu.

Dosta pažnje izazvala je i vremenska prognozu za decembar. Pročitajte kakvo nas vrijeme očekuje.

Nogometnom klubu Široki Brijeg prijeti žestoka kazna zbog slike osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka, koju su simpatizeri ovog kluba, Škripari, istakli na tribinama stadiona na Pecari u meču protiv Zvijezde 09, saznaje portal Radiosarajevo.ba iz Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine. 

Naš Omer Kavazović nam je otkrio zašto je Luka Dončić sada najbolji igrač Balkana u NBA. 

 

Šta nas je naučila PISA?
(Utorak, 3. decembar)

Obrazovne politike u BiH hitno se moraju poboljšati. Pokazuju to rezultati PISA istraživanja koji su u utorak objavljeni u Sarajevu, a objavljeni su rezultati testiranja matematičke, čitalačke i pismenosti iz prirodnih nauka učenika u Bosni i Hercegovini.

Testiranje nekoliko hiljada 15-godišnjaka iz cijele zemlje je pokazalo da li i koliko imaju upotrebljivog znanja za svakodnevnicu. Učenici su ostvarili lošije rezultate u odnosu na većinu svojih vršnjaka iz regije i ostatka svijeta.

PISA: Svaki drugi učenik u BiH funkcionalno nepismen, neophodna hitna reforma

Obrazovne politike u BiH hitno se moraju poboljšati. Pokazuju to rezultati PISA istraživanja koji su danas objavljeni u Sarajevu, a objavljeni su rezultati testiranja matematičke, čitalačke i pismenosti iz prirodnih nauka učenika u Bosni i Hercegovini. Testiranje nekoliko hiljada 15-godišnjaka iz cijele zemlje je pokazalo da li i koliko imaju upotrebljivog znanja za svakodnevnicu.

Bosna i Hercegovina je na PISA testiranju koje je sprovedeno 2018. godine zauzela 62. mjesto, objavljeno je na stranici OECD-a posvećenom ovom testiranju. Na listi je rangirano 79 država ili ekonomija. Prvo mjesto zauzela je Kina.

Naš kolumnista Dragan Brusać i prof. Anto Domazet osvrnuli su se na rezultate o PISA-i.

Bursać o PISA-i: Tako vam je to u zemlji gdje je obrazovanje gubitak vremena
Anto Domazet: PISA i zvanično potvrđuje ono što je golim okom vidljivo

Dvojicu studenata iz Nigerije, koji su 12. novembra doputovali u Pulu kako bi učestvovali na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu hrvatska, policija je uhapsila u Zagrebu i deportirala u našu zemlju vjerujući da su migranti!?

Odvezli su ih u šumu u blizini Velike Kladuše i pod prijetnjom oružjem natjerali da pređu na teritoriju Bosne i Hercegovine. Priča portal Žurnal.ba je izazvala veliku pažnju i brojna pitanja.

"Ovo je sramota za BiH, sramim se kao Bosanka zbog situacije na Vučjaku", ocijenila je visoka povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović, koja je posjetu Bosni i Hercegovini počela obilaskom ovog migrantskog kampa koji se nalazi nedaleko od Bihaća, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine. 

U međuvremenu u BiH je počelo hapšenje tzv. "gulenovaca" u Bosni i Hercegovini, kao da nemamo dovoljno svojih problema, pa nam trebaju i oni uvozni iz Turske!?

Direktor Richmond Park College Bihać, odnosno bivšeg "Una Sana" koledža iz Bihaća Fatih Keskin, inače turski državljanin, uhapšen je, te je i  prebačen u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu. Na testu je pravna država.

Ugledni advokat Nedim Ademović za naš portal je komentirao ovaj slučaj koji je privukao pažnju u BiH i regionu. 

Nevrijeme i prvi veći ovosezonski snijeg koji je zahvatilo Sarajevo, dovelo je do velikih gužvi u saobraćaju

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u utorak navečer na Skenderiji povrijeđena je jedna osoba, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. 

Prava drama odvijala  ispred zgrade Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Jedna žena rodila je dijete u automobilu ispred Hitne pomoći u Sarajevu. Ovo je njihova priča.

Teško bolesni dječak Tarik Rovčanin (8) iz Vogošće vratio se iz Istanbula, gdje je na klinici “Acibadem” boravio sedam dana, tokom kojih su turski ljekari obavili temeljite zdravstvene pretrage, uključujući i genetsku analizu, te propisali terapiju za njegovo dalje liječenje.

Fudbalski klub Sarajevo je smijenio Husrefa Musemića, a klub je pretrpio brojne kritike zbog načina na koji je sprovedena smjena. Sabrina Buljubašić, direktorica FK Sarajevo održala je sastanak s predstavnicima najvatrenijih navijača Bordo tima.

Čime sam ja ovo zaslužio!? Zašto se sve ovo meni dešava? I vjerujte mi, nisam mogao više i zaplakao sam.. Srce mi se slomilo, i suza je sama krenula. Iskren sam i moram to kazati. Zašto da se lažemo i kažemo - sve je ok, kada nije. Ispričao je ovo za Radiosarajevo.ba Musemić.

Jedna od spekulacija koja se počela 'vrtjeti' po nogometnim kuloarima nakon smjene Husrefa Musemića sa pozicije šefa stručnog štaba Fudbalskog kluba Sarajevo jeste ona da bi tu funkciju sada mogao preuzeti Safet Sušić. Legendarni Pape je to odlučno demantirao.

 

 Protesti navijača i studenata
(Srijeda, 4. decembar)

 

Portal Index.hr objavio je kopiju viza dvojice nigerijskih studenata – Kennetha Chinedua Eboha i Uchenne Alexnadra Abije – koji tvrde da ih je hrvatska policija otela u Zagrebu i nasilno protjerala u Bosnu i Hercegovinu. 

Vize za ulazak i boravak u Hrvatskoj izdalo im je Hrvatska ambasada u Pretoriji (Južnoafrička Republika), koje pokriva i više zemalja Afrike, među njima i Nigeriju. 

Hrvatska policija, očekivano, odbacila je sve navode Nigerijaca. 

Američki predsjednik Donald Trump žestoko je reagirao na snimak u kojem se čuje kako mu se ismijavaju francuski predsjednik Emmanuel Macron, kanadski premijer Justin Trudeau, nizozemski premijer Mark Rutte i britanski premijer Boris Johnson. 

Nakon bh. premijere njezinog filma "Dnevnik Diane Budisavljević" za Radiosarajevo.ba je govorila zagrebačka rediteljica Dana Budisavljević 

Naša Vesna Andree Zaimović objavila je, kako ju je Haris Pašović nazvao, fantastičnu recenziju ovog filma:

Nepomična tišina u dvorani na završetku filma 'Dnevnik Diane Budisavljević'

Šta se može zaključiti o filmu čiju odjavnu špicu na svečanoj premijeri isprati muk i pubika koja ostaje nepomična u svojim sjedištima? Takva je scena vladala na sinoćnjoj sarajevskoj premijeri filma ' Dnevnik Diane Budisavljević', hrvatske redateljice Dane Budisavljević, apsolutnog pobjednika ovogodišnjeg Pulskog festivala.

Ispred Medicinskog fakulteta u Sarajevu u srijedu je protestiralo nekoliko stotina studenata Farmaceutskog i Stomatološkog fakulteta, te Fakulteta zdravstvenih studija. 

Protest zbog dvomjesečnog prekida nastave je počeo  u prijepodnevnim satima ispred Rektorata Univerziteta u Sarajevu.  

Protest nekoliko stotina studenata ispred Medicinskog fakulteta
Protesti studenata nastavljeni ispred zgrade Vlade KS

Sada već bivša članica Komiteta i ugledna švedska spisateljica i književna kritičarka Gun Brit Sundstrom govorila je ekskluzivno za Radiosarajevo.ba o podnošenju ostavke nakon dodjele Nobelove nagrade austrijskom piscu Peteru Handkeu

Bosna i Hercegovina konačno postaje suverena i na nebu! Naša država je od ponoći 5. decembra zvanično preuzela kontrolu nad svim letovima u svom zračnom prostoru. Tim povodom je s našim Erdinom Halimićem govorio Davorin Primorac, direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA). 

Dvadesetogodišnji Abdulrahman kao dječak je s bratom pobjegao iz ratom zahvaćene Sirije, a na putu ka boljem životu koji ga je trebao čekati u nekoj od zemalja Evropske unije doživio je tešku nesreću, i to u Bosni i Hercegovini. Ovo je njegova priča.... 

Ambasador Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Matthew Field član je benda Diplomatic Instrumenta, a oni su nastupili u Sarajevu u sklopu Diplomatskog bazara. 

U srijedu je objavljeno da je noć prije, petnaestak minuta nakon 23 sata, našu zemlju pogodio je još jedan zemljotres, snage 3.1. Kako javlja stranica EMSC, epicentar je bio na dubini od dva kilometra, sedam kilometara sjeveroistočno od Širokog Brijega. 

Javnost u Rusiji šokirao je zločin koji se u utorak desio u gradu Mendeljevsku, u republici Tatarstan

Beba pronađena u septičkoj jami u dvorištu kuće u Pionirskoj ulici, u Sonti kod Apatina, umrla je prirodnom smrću, odnosno nije ubijena. 

Nakon saopštavanja odluke da se Husref Musemić razrješava funkcije šefa stručnog štaba FK Sarajevo, ovaj klub je odlučio da obrazloži činjenice koje su dovele do ove odluke. 

Na zvaničnoj stranici FK Sarajevo objavljena je poruka većinskog vlasnika kluba Nguyena Hoai Nama, u kojoj je navijače zamolio da vjeruju u njegovu ljubav prema klubu. 

Istovremeno, Udruženje navijača FK Sarajevo – Horde zla organiziralo je protest navijača Bordo tima. 

"On voli Sarajevo, pravi je hordaš, Husref Musemić jedan je od nas", skandiraju najvatreniji navijači ovog kluba na adresi Titova 38b. Zapalili su i baklje. 

Među hiljadama navijača je i igrač FK Sarajeva Almir Turković.

 

Imamo premijera!
(Četvrtak, 5. decembar)

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH izglasali su u četvrtak povjerenje Zoranu Tegeltiji za imenovanje novog saziva Vijeća ministara. 

Nakon što je kandidat SNSD-a za poziciju predsjedavajućeg iznio svoj ekspoze, uslijedilo je glasanje zastupnika. Tegeltija je dobio povjerenje 28 zastupnika, protiv je bilo osam, dok su dva zastupnika bila suzdržana.  

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je za Radiosarajevo.ba da u petak, 6. decembra, u sjedište NATO-a u Briselu neće biti upućen Program reformi Bosne i Hercegovine, a kako su ranije najavili pojedini mediji. Objasnio je i zašto je to tako. 

Vlada Federacije BiH je na sjednici u Mostaru, Upravnom odboru Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece u Pazariću dala saglasnost za razrješenje Redžepa Salića s dužnosti direktora ovog zavoda. 

Saglasnost Upravnom odboru data je i za imenovanje Mevlide Bandić za v. d. direktorice, koja je iz reda uposlenika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece u Pazariću. 

Istraživali smo ko je Mevlida Bandić

I slikar Sulejman Memo Haljevac je imenovan u Upravni odbor Zavoda. 

Da ima još dosta humanosti pokazao je i događaj zabilježen u četvrtak u Sarajevu

Sumirali smo rezultate u 2019. godini, te našim čitateljima saopćili da je Radiosarajevo.ba drugi najčitaniji news portal u Bosni i Hercegovini! Hvala vam! 

Radiosarajevo.ba drugi najčitaniji news portal u Bosni i Hercegovini!

Kraj godine je uobičajeno vrijeme sumiranja rezultata, a odlazeća 2019. godina je, zahvaljujući našim čitateljima, bila veoma uspješna za portal Radiosarajevo.ba. Potvrdilo je to i istraživanje provedeno projektom DotMetrics Audience Agencije Ipsos za prvih 11 mjeseci ove godine koje je pokazalo da je portal Radiosarajevo.ba ubjedljivo drugi najčitaniji news portal / informativni portal u Bosni i Hercegovini.

Pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini ne uspijeva da se bori protiv ozbiljnog kriminala i korupcije a niti jedan od četiri postojeća pravosudna stuba ne funkcioniše adekvatno, jedan je od zaključaka izvještaja stručnjaka za vladavinu prava kojeg je danas u Briselu predstavio Reinhard Priebe Evropskoj komisiji, predstavnicima zemalja EU i vlastima Bosne i Hercegovine. 

Prenijeli smo i reakciju predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije. 

Nakon objavljivanja rezultata PISA-e, proteklih dana brojne su reakcije iz svih dijelova naše zemlje, pa je tako svoj komentar dala i Dženana Husremović, profesorica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, prorektorica za naučnoistraživački rad na Univerzitetu u Sarajevu i članicom radne grupe za izradu Izvještaja PISA 2018.  

Osamnaestogodišnji Davor M. i Miloš Š. iz Bosanske Gradiške poginuli su u saobraćajnoj nesreći u mjestu Vrbaška, a kobnih momenata vraćali su se sa treninga. 

Na zgradi Visoke umjetničke škole - Kunsthochschule Weißensee, na adresi Bühringstraße 20, 13086 Berlin-Weißensee, Uprava Senata grada Berlina za kulturu i Evropu (Die Senatsverwaltung für Kultur und Europa ) otkrila je 23. oktobra ove godine spomen-ploču uglednom arhitekti, dizajneru, profesoru i bauhausovcu – Selmanu Selmanagiću

Bitka na Proskoku kod sela Dejčići u Trnovu bila je i ostala sinonim odbrane Bosne i Hercegovine. To je razlog zašto je općina Trnovo odlučila na spomenutoj lokaciji izgraditi memorijalni centar. 

U Rusiji je uhapšen muškarac koji je postavio lažne granične oznake kako bi prevario četvoricu migranata da pomisle da su ušli na teritoriju Finske

Pojačani su inspekcijski nadzori koji se odnose na označavanje i kontrolu kretanja pasa, kao i na provođenje obaveznih mjera zaštite zdravlja pasa, saopćeno je iz sarajevske Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP). 

Zemljotres na Koševu još traje. Navijači Fudbalskog kluba Sarajevo su u šoku, kao i sam trener Husref Musemić, koji je dobio otkaz, a čelnici su mirne savjesti, po ko zna koji put, otjerali najtrofejnijeg trenera u historiji Bordo tima. Naš Almir Sokolović donio je detalje

Fudbalski klub Željezničar oglasio se povodom smrti Adnana Pašića - Napolija, vjernog navijača ovog sarajevskog kluba.  

Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka proglašen je za sportistu godine u izboru Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Tuka je briljirao u ovoj sezoni, koju je krunisao osvajanjem srebrene medalje u utrci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Dohi. Amel Tuka osvojio je priznanje i za najboljeg sportistu u seniorskoj konkurenciji, ispred Nedžada Husića (taekwondo), Hamze Turulje (karate) i Hamze Čajića (karate)

Ponos nacije: Amel Tuka je sportista godine u BiH u izboru OKBiH

Ne u moje ime!

(Petak, 07. decembar)

Predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Milorad Dodik i Dragan Čović, sastali su se sinoć u Banjoj Luci sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

Naglasili su da je potrebno što prije formirati Vijeće ministara i početi sa radom kako bi bio otkočen proces provođenja ekonomskih reformi na dobrobit svih građana, saopćeno je iz SNSD-a. 

Čović i Dodik s Tegeltijom: Što prije formirati Vijeće ministara BiH

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine je na osnovu zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH, kojeg je podnio  potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Milan Dunović neustavnim proglasio odredbe ovog zakona kojima je bilo onemogućeno penzionerima da dok su u penziji i rade.

Ustavni sud odlučio: Penzioneri se opet mogu zaposliti bez gubitka prava na penziju

Dobitnik Nobelove nagradea za književnost, kontroverzni Austrijanac Peter Handke se obratio javnosti na press-konferenciji u Stockholmu. Neka su odnosila i na njegovo pisanje o dešavanjima tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Handkea uznemirilo novinarsko pitanje o Srebrenici, odbio odgovoriti

Na internetu je pokrenuta kampanja kojem se izražava protest zbog dodjele Nobelove nagrade piscu Handeku.

Medalja protesta kao poruka onima koji su Nobela dali Handkeu: Ne u moje ime!

Vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama objavili su da je naoružani napadač ubijen nakon što je otvorio vatru na više ljudi u Mornaričko-vazduhoplovnoj bazu u Pensacoli na Floridi. U napadu je najmanje četvrto osoba poginulo, a ima i dosta ranjenih.

Drama na Floridi: Napadač upao u veliku vojnu bazu i otvorio vatru, ima mrtvih

Donijeli smo i detalje slučaja koji je potresao Ameriku.

Detalji masakra u američkoj vojnoj bazi: Osumnjičeni je pripravnik saudijske vojske

Nakon što je Predsjedništvo usvojilo dokument Programa reformi za BiH koji će biti poslan u Brisel nakon formiranja Vijeća ministara, javnost se pitala da li se ustvari radi o Akcionom planu za NATO.

Taj dokument još uvijek ostaje nepoznanica, čak i za štab NATO-a u Sarajevu, kazala je komandantica štaba Marti Bissell, koja je govorila za naš portal.

Bissell: NATO podržava reformski put BiH, za dobrobit svih njenih građana

Dosadašnji čelnik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) razriješen je u petak dužnosti.

Perica Stanić razriješen dužnosti direktora SIPA-e

U migrantskom kampu Vučjak kod Bihaća je dramatično. Podsjetimo, migranti su ove sedmice odbijali i hranu jer, kažu, žive u nehumanim uvjetima, a snijeg koji je pao u Krajini još više je otežao uvjete za život. 

Trenutno je oko 600 osoba u Vučjaku, a sniježni prekrivač je sinoć srušio nekoliko šatora, pa su pojedini ostali bez ikakvog krova nad glavom.

Gladni, žedni, bolesni i promrzli: Pogledajte kako žive migranti u Vučjaku

Dunja Mijatović, povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava na pres-konferenciji u Sarajevu predstavila je preliminarna zapažanja o posjeti BiH, u čijem su fokusu ljudska prava izbjeglica i migranata, uključujući i tražioce azila.

Dunja Mijatović: Ovo što se dešava u BiH je sramotno

U Cazinu je policiji prijavljeno da u naselju Mala Lisa muškarac leži povrijeđen.

Pokušaj ubistva u Cazinu: Migrant izboden i ostavljen da leži na cesti

Nakon hapšenja direktora bihaćkog koledža Richmond Park Fatiha Keskina, iz ove škole najavili su protest. Kako su najavili Policijskoj upravi Bihać, 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, žele se okupiti na trgu ispred Općine Bihać ili džamije Fethija.

Keskinovi učenici i kolege izlaze na protest

Roditelji zabrinuti: Traže hitno puštanje Keskina da se brani sa slobode

Oglasili se učenici škole Richmond Park: Čime je Keskin zaslužio ovakav tretman

Nožica: Imamo informaciju da će BiH nelegalno izručiti Keskina Turskoj

Predstavnici vladajuće većine u Skupštini Kantona Sarajevo koju čini šest stranaka i klub zastupnika (samostalni zastupnici Damir Nikšić i Damir Marjanović i Amra Junuzović- Kaljić iz NBL-a) na sastanku održanom u srijedu navečer (4. decembar) nisu postigli konsenzus o kupovini helikoptera i formiranju helikopterske jedinice MUP-a Kantona Sarajevo za što je iz budžeta potrebno izdvojiti oko 40 miliona maraka.

Šestorka odustala od kupovine helikoptera?

Komunalno javno preduzeće ZOI'84 sinoć, 6. decembra je najavilo otvorenje skijaške sezone na Bjelašnici. Velikim koncertom Jale Brata, Bube Corellija, Senidah, Cobyja i Innasa ljubitelji skijanja 15. decembra ući će u ski sezonu 2019/2020 na olimpijskoj ljepotici.

Planirano je da se koncert održi od 14 do 18 sati, a nakon toga će ljubitelje noćnog skijanja zabavljati muzika koju će puštati DJ. Ono što su naglasili iz ZOI-a je da će koncert biti besplatan, te da očekuju veliki broj posjetilaca. 

Spektakl na Bjelašnici: Veliki koncert na otvorenju ski sezone, ulaz slobodan

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije