Mostar: Šta Amerikanci mogu naučiti od multikulturalizma u BiH

Radiosarajevo.ba
Mostar: Šta Amerikanci mogu naučiti od multikulturalizma u BiH
Foto: KMUW.org / Gretchen sa mužem u Srebrenici 2010. godine
Gretchen Eick je profesorica na Friends Univerzitetu u gradu Whichita u američkoj saveznoj državi Kanzas, gdje predaje historiju već 20 godina. Kao polaznica Fulbright programa, ona je studirala u sjevernoj Europi i Južnoj Africi.

Eick je u srijedu krenula u Bosnu i Hercegovinu, a na Univerzitetu u Mostaru trebala bi predavati o historiji. U program će biti uključeni najvećim dijelom bošnjački studenti, ali će biti i određeni broj hrvatskih učenika, prenosi KMUW radio iz Wichite.

“Koristeći američke metodologije, pokušavamo naučiti iz bosanskog primjera multikulturalizma kako se međusobno uvažavati i poštovati. Nova iskustva o povjerenju ćemo primjenjivati”, rekla je Eick.

Fulbright polaznici spadaju među najsupješnije kategorije studenata. Čak 53 polaznika Fulbright školovanja osvajali su Nobelovu nagradu za mir.

Prestižni Fulbirght program provodi se pod pokroviteljstvom Američke vlade, kako bi se povećalo razumjevanje između Amerikanaca i osoba iz drugih zemalja. Program nudi grantove studentima, uči i provodi istraživanja u 190 zemalja širom svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije