Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu bez upotrebne dozvole od 2015.

N. K.
Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu bez upotrebne dozvole od 2015.
/ Anadolija

Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, koji se nalazi na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a i koji je jedan od najvažnijih kulturno-historijskih spomenika Osmanskog carstva na Balkanu, ni dvije godine od završetka rekonstrukcije koja je iznosila gotovo deset miliona KM nema upotrebnu dozvolu. 

Naime, od završetka radova krajem 2015. godine održano je više sastanaka na kojima su ukazani propusti prilikom rekonstrukcije ovoga mosta.

"Komisija za tehnički prijem je uočila određene primjedbe na rad turske građevinska firma ER-BU koja je izvodila radove na višegradskoj ćupriji, a koje se odnose na pojedinačne površine fuga koje trebaju da se zamijene i pojedine kamene blokove koje se nalaze na hodnoj površini mosta", potvrdila je za Radiosarajevo.ba Milijana Okilj, načelnik za kulturno istorijsko naslijeđe u Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske

Završena obnova Mosta Mehmed-paše Sokolovića: Svečano otvaranje na proljeće, FOTO: AA - undefined
Prema njenim riječima, oni su iz Zavoda još prije dvije godine upozoravali da materijal koji je ugrađen u višegradsku ćupriju neće moći izdržati vremenske uslove, a što su shvatili i u Turskoj agenciji za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA)koja je i izabrala izvođača radova.

Kako nam je rekla, kada se završe ovi radovi odnosno popravke koje su neophodne, Komisije za tehnički prijem Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a će ponovo izaći i dati svoje mišljenje o upotrebnoj dozvoli.

"Prema najavama, nakon otklanjanja ovih nedostataka, njihov odgovor će biti pozitivan, te će most Mehmed-paše Sokolovića napokon dobiti i upotrebnu dozvolu", dodala je Miljana Okilj.

Podsjećamo, protokol o saradnji na razvoju sanacijskih i restauracijskih radova i njihovom izvođenju na mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu potpisale su 2010. godine TIKA, Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Opština Višegrad i Državna komisija za saradnju sa UNESCO-m (pri Ministarstvu civilnih poslova BiH), a godinu dana kasnije potpisan je ugovor za izvođačima radova.

Krajem decembra 2015. godine, okončani su radovi na obnovi čuvenog mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, koji još uvijek nije dobio upotrebnu dozvolu.

The Mehmed Paša Sokolović Bridge from Balkanvibe.com on Vimeo.

Most Mehmed-paše Sokolovića spaja obale rijeke Drine u Višegradu, u blizini granice između Bosne i Hercegovine i Srbije i predstavlja jedno od najmonumentalnijih djela osmanske arhitekture u razdoblju od 15. do 19. stoljeća u Bosni i Hercegovini. Izgrađen je po naredbi Mehmed-paše Sokolovića, osmanskog velikog vezira od 1565. do 1579. godine, koji je bio porijeklom iz Bosne. 

Most je postao svjetski poznat i zahvaljujući romanu Na Drini ćuprija za koji je bh. pisac Ivo Andrić 1961. godine nagrađen Nobelovom nagradom za književnost.

Most Mehmed-paše Sokolovića je u 20. stoljeću dobio i svoje krvave obrise. Tokom Drugog svjetskog rata, ali i tokom agresije na BiH 90-tih godina prošlog stoljeća, Bošnjaci su ubijani na tom mostu i bacani u Drinu, što potvrđuje i činjenica da su prilikom povlačenja vode iz jezera Perućac pronađeni posmrtni ostaci nekoliko stotina osoba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije