Izazovi prošlosti: Mladi izučavaju zajedničku historiju Balkana

Radiosarajevo.ba
Izazovi prošlosti: Mladi izučavaju zajedničku historiju Balkana
Printscreen / Učesnici radionice ZFD Foruma u Sarajevu
Mladi imaju ključnu ulogu u procesima pomirenja na zapadnom Balkanu.

Mnoge podjele i sukobi u regionu imaju svoje porijeklo u različitim sjećanjima i tumačenjima nedavne prošlosti. 

Projekt kojim se želi promijeniti ovakvo stanje je “Izazovi historiju 2 - Reagiraj za budućnost“.  Ovaj projekt ima za cilj da podstakne konstruktivne debate o naslijeđima prošlosti među srednjoškolcima iz BiH, Kosova, Makedonije i Srbije koji i dalje pate od napetih odnosa i neriješenih sporova. 

Pružajući podsticajno okruženje interkulturnog dijaloga i učenja, edukacijom mladih ljudi u pristupima i sadržajima inkluzivnog suočavanja s prošlošću, pružajući društveni prostor za preispitivanje dominantnih etnocentričkih historijskih narativa, Projekt ima za cilj podizanje svijesti mladih na Zapadnom Balkanu o neophodnosti trajnog regionalnog mira i o načinima promoviranja i razvoja dobrosusjedskih odnosa.

Mladi se okupljaju na ljetnim školama gdje usvajaju znanja koja kasnije prenose na svoje vršnjake u lokalnim zajednicama.  Prva ljetna škola, 2017. godine održana je u Mostaru, a ovog ljeta u Prizrenu, na Kosovu.  Naredna ljetna škola bit će organizirana u Makedoniji. Zadatak svih polaznika je da stečena znanja prenose vršnjacima u svojim lokalnim zajendicama. 

Tako je u u Sarajevu 24. novembra, u sklopu projekta “Izazovi historiju 2 – reagiraj za budućnost”, održana radionica  na kojoj su svojim vršnjacima predavali mladi koji su ovog ljeta završili sedmodnevnu regionalnu ljetnu školu u Prizrenu.

Više pogledajte u videu:

 

 

 

 

 

Organizator projekta je Centar za mir i toleranciju (CPT), uz projektne partnere među kojima je i ZFD Forum, podružnica za BiH

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije