Mladi iz Tuzle osuđuju laži o Kapiji: Da su živi, znamo da bi i oni danas branili nas

Radiosarajevo.ba
Mladi iz Tuzle osuđuju laži o Kapiji: Da su živi, znamo da bi i oni danas branili nas
Foto: Tuzlanski.ba / Protestno okupljanje u Tuzli

Mladi Tuzle na inicijativu Vijeća mladih ovog grada su danas održali protestno okupljanje na platou Kapija. Razlog protesta je promocija knjige Ilije Brankovića “Tuzlanska kapija-režirana tragedija”, koja je održana u Media centru “Odbrana” u Beogradu 5. novembra, piše Tuzlanski.ba.

Adi Selman, iz Upravnog odbra Vijeća mladih Tuzle kaže kako nisu mogli da šute. Uputili su zvanični zahtjev predsjedniku Srbije Aleksandu Vučiću i premijerki Ani Brnabić.

“Uputili smo zahtjev da se zvanično ograde od ove sramne knjige i da konačno isporuče Novaka Đukića, ukoliko zaista žele da gradimo dobrosusjedske odnose.”, kaže Selman. On smatra da ova knjiga nije ništa drugo nego režiranje historije i to podržane od državnih institucija Srbije. “Srbija je zemlja koja je već godinama sigurna zona za Đukića. On se u njoj kreće, spava, sanja i budi, iako je osuđen čovjek u susjednoj BiH.”, ističe Selman.

Selman smatra da je najgora spoznaja činjenica da je knjiga koja ja na najgori način omalovažava najveći ratni zločin u historiji Tuzle dobila direktnu podršku Vlade Srbije, odnosno Ministarstva odbrane. “Oni na ovaj način ismijavaju zvanične sudske presude, te nastoje režirati istinu iskrivljujući činjenice i koristeći se lažima. Naše je da uzvratimo ponosno uzdignute glave i istinom.”, zaključuje Selman.

Predsjednica Vijeća mladih Tuzla Asja Dizdarević ističe kako nas je sama činjenica da je prosjek starosti stradalih svega 24 godine obavezala da se uvijek lažima suprotstavljamo istinom.

“Da su živi, znamo da bi i oni danas branili nas. Da su tu među nama, znamo da bi bili ponosni na naše zajedništvo. Pozvali smo vas da nas podržite, da se ujedinimo i jednom za zauvijek zabranimo svakome negiranje onoga što je naša najbolnija rana.”, kaže Dizdarević.

Ona je iskoristila priliku da pozove i Bosnu i Hercegovinu da počne štititi žrtve.

“Iz poštovanja prema žrtvama, povrijeđenima i njihovim porodicama, iz poštovanja prema nama samima stvari moramo nazivati pravim imenima. Laž je laž. Dan mladosti je kod nas Dan žalosti. Zločinac koji je osuđen je slobodan. Srbija je zemlja koja je podržala knjigu. Knjigu koja negira nas i našu bol. Naša obaveza nije samo da reagujemo, nego i da štitimo, čuvamo i podsjećamo. Pozivamo i BiH da počne štititi žrtve, da ne prešućuje ono što se mora izreći na glas. Ipak, danas s ovog mjesta pitamo bosanskohercegovačke vlasti šta će oni uraditi.”, ističe Dizdarević. 

Edin Hurić, predsjednik Udruženja ”25. maj” iz Tuzle kaže da ovo nije prvi put da se Kapija javno proziva od strane srbijanskih vlasti.

“Po ko zna koji put mi govorimo da Novak Đukić nije osuđen zato što se nekome prohtjelo, nego na osnovu materijalnih dokaza. Ja pozivam na ovaj način Aleksanda Vučića i pitam ga da li on podržava ratne zločince koji šetaju slobodno ulicama.”, kaže Hurić.

On ističe da je kriv pojedinac, a ne čitava država ili narod.

“Mi sa ovog mjesta ponovo poručujemo da nikad iz ovog grada nije otišla poruka da je narod Srbije kriv za ovaj zločin, kriv je pojedinac, nalagodavac zločina Novak Đukić.”, zaključio je Hurić.

Prisutnima se obratila i Zineta Hidanović, majka poginulog Alena.

“Red je da se jednom sazna istina, da se laži više ne širi. Srbijo, vidiš li da i nebo plače, a plaču i djeca koja dolaze iz Srbije 25. maja da obiđu naše žrtve. Imate svoju djecu, a oni su dio vas. Ubili ste našu djecu, ubili ste dio nas. Ostao je dio nas ali mi ne znamo dokle ćemo trajati, sve dok budemo trajali mi ne damo da se šire laži.”, rekla je Hidanović.

Dodala je kako će istina izaći na vidjelo.

“Dosta je više! Glumimo dobrotu, finoću, gostoprimstvo. Šta se krije iza svega toga? Lažne priče, lažne knjige, lažni ljudi… Ugledajte se Srbijo na nas, ljude velikog srca, velike duše. Ne zaboravite da i vaša djeca puštaju suzu nad žrtvama naše djece. Dokažite istinu, pišite istinu ako imate hrabrosti. Mi jesmo i mi ćemo je pisati.”, istakla je Hidanović.

Ona kaže da je ova knjiga samo nastavak ubijanja Kapije.

Ostatak Kapije smo mi, roditelji, ali i vi mladi. Ovo nije njihova prva laž, je li dosta više? Da li imaju dostojanstva da kažu pogriješili smo, evo vam ratni zločinci. Glumite, a u leđa nam zarivate nož. Ovo je nama najbolnija tačka, najbolniji trenutak u životu. Srbijo, ne diraj nam naše rane, naše rane stoje sa nama, mi se nosimo sa njima. Kako se nosimo mi najbolje znamo.”, zaključila je Hidanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije