Mladi gitarista Andrej oduševljen: U jednom danu sve se promijenilo

V.A.Z.
Mladi gitarista Andrej oduševljen: U jednom danu sve se promijenilo
Radiosarajevo.ba / Andrej Gradina u posjeti Ministarstvu kulture KS
Priča u čijem je fokusu jedan talentirani dječak i njegova želja za gitarom odjeknula je u cijeloj BIH i dobila divan epilog.

Jučer je portal Radiosarajevo.ba objavio poziv publici da se u što većem broju pojavi na koncertu perspektivnog gitariste Andreja Gradine, ta tako daju svoj doprinos kako bi ovaj petnaestogodišnjak mogao kupiti koncertnu gitaru. 

Nekoliko sati nakon što je ovaj članak objavljen, Andreja i njegovu majku kontaktiralo je Ministarstvo za kulturu KS-a, te je danas upriličen, za Andrejevu karijeru, važan sastanak.  

Kako je potvrdio ministar Mirvad Kurić, ovo ministarstvo će dati svoj konkretan doprinos umjetničkom razvoju ovog mladog iznimnog talenta kroz podršku odlascima na međunarodna takmičenja. Ministar Mirvad Kurić je tom prilikom naglasio važnost ulaganja u mlade talente koji predstavljaju buduće kulturne ambasadore naše zemlje, te je naglasio koliko je važno da već u procesu svog školovanja dobiju podršku. 

Andrej Gradina vrijedno vježba svakoga dana kako bi jednoga dana bio koncertni gitarista. Na takmičenjima na kojima se pojavi obično se plasira u sami vrh. Muzika za njega predstavlja životno opredjeljenje. 

Andrejeva majka Olivera Gradina prisjetila se početaka - njen sin je kao mali dječak dobio gitaru igračku i tada se probudila njegova naklonost ka muzičkoj umjetnošću. Kaže da kao samohrana majka (Andrej je izgubio oca kada je imao tri godine), nije imala mogućnost da ga upiše u muzičku školu. Jednoga dana na vratima osnovne škole ugledala oglas: "Dajem besplatne časove gitare". Postavila ga je gitarska pedagoginja Vesna Padović, koja je na ovaj način željela omogućiti i talentima slabijeg materijalnog stanja neophodne pripreme za upis u muzičku školu. Tako je Andrej dobio svoju nastavnicu čijim je zalaganjem i radom uspio završiti nižu muzičku školu i u međuvremenu osvojiti nekoliko važnih nagrada, ispričala je gospođa Gradina.

U međuvremenu, mladi gitarista upisao je Srednju muzičku školu u Sarajevu, gdje ga profesorica Belma Tuzović Mujkić usmjerava ka profesionalnim vodama. Međutim, ozbiljan program koji trenutno izvodi ovaj petnaestogodišnjak zahtijeva mnogo kvalitetniji instrument, koji porodica Gradina ne može priuštiti. 

"Ne znajući kako da mu kupim bolju gitaru, 'požalila' sam se svojim prijateljima na Facebooku. To je vidjela gospođa Adela Čomić iz udruženja Komšiluk. Kontaktirala me i pomogla nam da nađemo dvoranu za koncert i organiziramo događaj. Ja sam fascinirana kako je ljudska dobrota, i Vesne Padović i Adele Čomić i mnogih drugih, našla put do nas, jer Andreju je potrebno samo malo vjetra u leđa", kaže nam majka.

Andrej je presretan i ne može vjerovati da se u samo jednom danu toliko toga desilo. Obećava da će na koncertu u subotu dati sve od sebe kako bi publici i prijateljima koji dođu na koncert, priredio vrhunski umjetnički doživljaj. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije