Mladi Fočak reklamira ljepote BiH kroz atraktivan i besplatan sport!

J. Ć.
Mladi Fočak reklamira ljepote BiH kroz atraktivan i besplatan sport!
Foto: Privatni album / Stefan Matović iz Foče
Da zdrav način života i bavljenje sportom može probuditi ono najljepše u nama pokazuje dvadesetogodišnji Stefan Matović iz Foče, koji se bavi uličnim vježbanjem – "street workoutom".

Ono što ovog mladića razlikuje od drugih koji se bave sličnim aktivnostima jeste to što vježba u prirodi.

Video / Mladi Stefan iz Foče uz vježbu promovira prirodne ljepote

"Rekreativno se ovim bavim već tri godine i naišao sam samo na pozitivne komentare svojih sugrađana", rekao je za Radiosarajevo.ba Matović. 

Stefan govori  kako je sve počelo slučajno, kada se našalio s prijateljem da naprave video treniranja u prirodi.

"U početku to nije bila ozbiljna ideja, ali vremenom je postala s obzirom na to da je on imao jako dobru opremu za snimanje, a pri tome smo imali dosta dobrih ideja koje je bilo lako izvesti. I tako smo uz njegov i moj trud uspjeli napraviti ovaj video", govori nam. 

Nije vjerovao da će za kratko vrijeme video izazvati pozitivne komentare, te se sada odlučio ozbiljnije posvetiti sljedećem video uratku.

"Sljedeći video koji budemo pravili će biti slična ideja ali ćemo se potruditi da to bude na većem nivou i naravno želimo što više reklamirati našu prirodu, jer mnogi ne znaju kakva ljepota postoji na našim prostorima. Video koji spremamo imat će mnogo bolju priču sa scenama snimljenim u Sarajevu", navodi on.

Stefan nam otkriva da trenutno snimaju u okolici Foče, a najveća želja mu je da snimi neke kadrove i na bh. ljepotici Jahorini. 

"Odlučio sam snimiti ovo kako bih motivisao i druge da treniraju", objasnio je Matović. 

Dok čekamo na sljedeći snimak, pogledajte video u kojem se pojavljuju neki od najljepših vidikovaca u Foči, jezera Zelengore, kompleks Bitke na Sutjesci, sve u kombinaciji sa zdravim načinom života i vježbanjem u prirodi.

Street workout je vrsta treninga, sportske discipline i vještine koja je svojevrsna kombinacija gimnastike i akrobatike. Ova aktivnost okuplja sve veći broj članova i na Balkanu, pa su tako sportisti koji se bave 'uličnim vježbanjem' osnovali i Hrvatski street workout savez s ciljem povezivanja i razmjene iskustava s kolegama koji se također ovim bave. 

Cijela priča o Street workoutu krenula je iz Amerike gdje se sličan program nazivao još i Ghetto Workout, Gymbarr, Kalistenika, ekstremni bodyweight i slično, dok se na Balkanu prvi put pojavio rane 2010., te od tada svaki dan uzima sve većeg maha kako među mladima tako i među starijim vježbačima.

Glavni predstavnik ove mlade generacije talenata je Hanibal King koji svojim akrobacijama i zavidnim nivoom snage svakog dana iznova iznenađuje. Glavna karakteristika ove metode vježbanja je što nema granica, iz svake vježbe može izaći još teža vježba, a kad se svemu doda i improvizacija, raznolikosti vježbi nema kraja. A osim toga besplatan je, iznimno učinkovit i atraktivan.

Vježbe možete izvoditi bilo kad i bilo gdje, a uglavnom su to lokalni parkovi, dječja igrališta ili obična dvorišta. Njihova filozofija je da je fitness u biti stanje uma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije