Bravo / Mladi čuvaju svog prijatelja od zaborava: Održan turnir Arijan Stanišić Arči

09. 01. 2019. u 13:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares:585

U Sarajevu je 8. februara održan 1. Memorijalni turnir u malom nogometu Stanišić Arijan – Arči.

Dvorana Ramiz Salčin odzvanjala je povicima navijača „Igrajte za Arčija“. Grupa mladića i djevojaka sa Dobrinje, prijatelja pokojnog Arijana, donijela je hrabru odluku – organizirati Memorijalni turnir u malom nogometu u znak sjećanja na mladića koji je bio oličenje dobrote i prijateljstva.

„Turnir je protekao u najboljem redu, fer igri i maksimalnom zalaganju svih igrača koji su ostavili srce na terenu. Cilj turnira je da sačuvamo sjećanje na Arčija, i smatram da smo uspjeli jer smo sve radili srcem, sve smo radili iz ljubavi“ rekao je jedan od organizatora, dvadesetogodišnji Faruk Đendušić.

Na turniru je učestvovalo 12 ekipa, a prvo mjesto osvojila je ekipa „Dobrinja država“. Drugo mjesto zauzela je ekipa „Exotic Kolonija“, dok je na trećem mjestu ekipa „Drmex“. Za najboljeg golmana turnira proglašen je Amar Hadžagić iz ekipe „Dobrinja država“, dok je za najboljeg strijelca proglašen Alem Borčak iz ekipe „Exotic Kolonija“.

„Turnir smo isplanirali prije nekih mjesec dana, a zadnjih nekoliko dana smo sve organizovali. Iako je bilo malo nervoze kako će sve proći, prezadovoljni smo postignutim. Dokazali smo da možemo i naredne godine ćemo organizovati još veći turnir, kako bi sjećanje na našeg Arčija živjelo“, rekao je Sanjin Paripović, sedamnaestogodišnji zaljubljenik u nogomet, Željezničar i prijateljstvo.

Porodica Arijana Stanišića nije znala ništa o planovima njegovih prijatelja, za turnir su saznali putem društvenih mreža.

Indira Korman, majka preminulog Arijana, vidno potresena i preplavljena emocijama je rekla: „Ja sam veoma zahvalna ovim mladima. Hvala je mala riječ za ovo što osjećam. Mladi su pokazali kako je malo potrebno da budemo ljudi. Pokazali su čistu esenciju drugarstva, emocija, ljubavi i poštovanja prema drugu. Oni su pokazali da nije sve izgubljeno, da ima nade. Mi smo izgubili dio sebe Arijanovim odlaskom, ali vjera u ovakvu djecu i mladost nas čini ponosnim. Ovo je potvrda kakav je Arijan bio i presretni smo kakav je trag ostavio sa svojih samo 16 godina. A njegov mlađi brat Darin će samo nastaviti gdje je Arijan stao.”

Damir Stanišić, Arijanov otac dodaje: “Vidjevši ovu djecu, ove mlade, vidim da u Bosni i Hercegovini nije sve tako crno. Ovi mladi mogu sve, samo ih treba pustiti. I naš Arijan je bio isti takav.”

U vrijeme kada se za mlade ljude govori da su apatični i da ih ništa ne interesuje, mladi Dobrinjci su pokazali šta znači slogan „Svi za jednoga, jedan za sve“ i potvrdili su riječi književnika Abdulaha Sidrana koji je rekao da je na Dobrinji razvijen najčistiji vid lokalpatriotizma.

I organizatorima turnira, i Arijanovoj porodici je želja da turnir naredne godine bude još posjećeniji i još uspješniji. Ako je suditi po onome što je u kratkom vremenu urađeno, Memorijalni turnir Stanišić Arijan – Arči će postati jedan od zaštitnih simbola Dobrinje, Sarajeva i prijateljstva.

KOMENTARI (3)