Mladen iskoristio porodiljsko odsustvo: Nisam znao koliko tu ima posla dok...

Radiosarajevo.ba
Mladen iskoristio porodiljsko odsustvo: Nisam znao koliko tu ima posla dok...
Foto: RAS Srbija / Mladen Simić s porodicom

Uprkos istim zakonskim pravima, porodiljsko odsustvo koristi svega jedan posto očeva. Od 2015. godine do ove, na roditeljskom odsustvu u Bijeljini bilo je samo 14 očeva, piše Srpskainfo.com.

Na ovaj korak jedni se odlučuju da bi pomogli suprugama da sačuvaju posao, a drugi jednostavno žele da budu dio odrastanja svog potomstva.

Posao u školama, zdravstvenim ustanovama, poštama, kancelarijama, pa i u Ministarstvu unutrašnjih poslova, očevi su na 10 mjeseci ili u slučaju trećeg djeteta na 16 mjeseci, zamijenili staranjem o djetetu.

Mladen Simić, koji je u Fondu PIO u Bijeljini angažovan na poslovima ekonomiste, jedan je od tri tate-mate u ovom gradu. U ovoj ulozi uživao je tri mjeseca. Za to vrijeme zbližio sa svojom mezimicom Lenkom, kao i tri godine starijim sinom Vladom.

Mladen Simić s porodicom - undefined

Mladen sa Lenkom

"Supruga je svako jutro već u sedam sati morala biti na poslu. Ja sam ustajao, oblačio djecu, pravio im doručak. Dok nismo zamijenili mjesta, nisam znao koliko tu ima posla, posvećenosti, požrtvovanja. Odem na posao i kad se vratim, supruga je sve završila. To se nekako podrazumijevalo", kaže ovaj tata.

Dodaje da bi svaki muškarac trebalo da se, koliko može, zamijeni sa suprugom i preuzme dio tereta brige o mališanima.

"Mališani zahtjevaju stalni nadzor i pažnju. Osim toga, djeca vam postaju privrženija. Gradite bolji odnos s njima, ali i sa suprugom, jer je više razumijete", priča Mladen.

On naglašava da se nikada nije pokajao zbog odluke da zamijeni suprugu na porodiljskom i tvrdi da bi to opet učinio.

Ostatak teksta pročitajte na ovom linku.

Do jedne godine života djeteta, pravo na porodiljsko odsustvo može koristiti i otac

Odavno je ustaljena praksa u zemljama zapadne Europe da očevi imaju pravo na porodiljsko odsustvo. U našoj zemlji mnogi očevi i ne znaju da im zakon omogućava da budu ti koji će biti uz svoje dijete u prvim mjesecima života i tako omogućiti svojoj supruzi da nastavi karijeru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije