Mještani Prusca iftare dočekuju uz pucanj iz ramazanskog topa

Fena
Mještani Prusca iftare dočekuju uz pucanj iz ramazanskog topa
Foto:Fena / Ramazanski top u Pruscu

S posebnim doživljajem mještani drevnog Akhisara dočekali su ove godine mubarek mjesec ramazan koji provode u postu, ibadetu i nadi da će i naredne generacije Pruščana njegovati bogatu historiju tog kraja.

Inače, taj dio donjovakufske općine oduvijek je plijenio pažnju ljudi koji su ga s namjerom ili sasvim slučajno pohodili, a novi povod da se o Pruscu priča je ramazanski top, koji s čuvene gradske tabije oglašava vrijeme iftara.

„Osjećaj kada idete prema topu, koji će za koji minut oglasiti kraj posta, ne može se opisati. Jednostavno, shvatite u momentu da ste dio jedne lijepe ramazanske priče i tradicije, za koju sam siguran da će se nastaviti i ubudućnosti“, kazao je je topčija Emir Sijamija.

Dodaje kako je top prošlogodišnji dar Grada Sarajeva općini Donji Vakuf, i da stanovnici Prusca nisu mogli dobiti ljepši poklon.

Ističe da su mještani oduševljeni načinom na koji ove godine dobijaju informaciju o početku iftara, te da posao, koji je povjeren njegovoj porodici, obavlja s ponosom i bez ikakvih teškoća.

Novina koja je dodatno uljepšala ramazan u Pruscu odlična je uvertira pred 509. po redu vjersko-kulturnu manifestaciju „ Dani Ajvatovice“, koja će biti održana od 14. do 30. juna.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije