Midhatu Poturoviću prva nagrada za fotografiju malenog heroja iz Zenice

A.I.M.
Midhatu Poturoviću prva nagrada za fotografiju malenog heroja iz Zenice
Foto:Midhat Poturović / Poturović: Nadam se da će "Šampion" podići svijest društva

Veliko priznanje pripalo je fotoreporteru Radija Slobodna Evropa Midhatu Poturoviću koji je osvojio je prvu nagradu na regionalnom konkursu Novinske agencije Beta, za najbolje medijske fotografije.

Iako je na ovo takmičenje mogao prijaviti do pet fotografija, Poturović se odlučio za samo jednu - rad "Šampion" koji, kako kaže, šalje ogromnu poruku društvu. 

Dječak Ismail Zulfić je heroj iz Zenice čija je priča obišla svijet, a njegov život i rad kroz fotografiju Poturović prati već duže vrijeme.

"Kroz jedan projekt foto-priče koji će biti objavljen na Radiju Slobodna Evropa pratim njegov napredak već dvije godine i smatram da je ovo i najbolja najava za tu priču. Nadam se da ćemo na taj način osvijestiti društvo i skrenuti pažnju na tu temu. Ismail je dječak koji vas u svakom momentu pozitivno šokira i mislim da s tim nikada neće stati, pun je energije.  Za neke je to tužna, za mene izuzetno pozitivna priča.  Rad "Šampion" ima cilj da potakne društvo da promijeni neke stvari i da više mogućnosti netipičnim osobama da pokažu koliko mnogo mogu uraditi," ističe Poturović za Radiosarajevo.ba.

Nagrađivani sarajevski fotograf dodaje da je upravo i publika u Beogradu stekla sličan utisak.

"I za njih je fotografija u isto vrijeme potresna i motivirajuća. Dojmovi su takvi da ona daje inspiraciju za život bilo kome od nas. Ne znam da li je ova vijest stigla do Ismaila i njegovih roditelja, tek krećem iz Beograda nazad za Sarajevo, ali  mogu reći da sam presretan," dodaje Poturović koji je sinoć prisustvovao svečanoj dodjeli nagrada u Beogradu.

Fotografija "Šampion"nastala je na jednom od treninga malog Ismaila na Olimpijskom bazenu Otoka u Sarajevu.

"Družeći se s Ismailom i njegovim trenerom primjetio sam kako slave taj trenutak kada urade nešto dobro. Taj njihov način kada "nabace peticu" jedan drugom, sačekao sam i ovjekovječio", pojašnjava Mithat.

 

I am so happy that the jury recognized my work and the importance of this story. This photo has been selected in the best 5 photos in the category Sports at the Balkan Photo Award 2017. Caption: Six-year-old boy Ismail Zulfic gets high-five from his coach during the training at the Olympic Pool Otoka in #Sarajevo, #Bosnia and Herzegovina. He was born without arms and with a deformed foot into a society that often neglects and marginalizes people with disabilities. But his parents and an inspirational coach have helped him overcome his physical limitations, and a fear of water. In 2017, after one year of training he won a gold medal at a regional competition in Zagreb, Croatia. #Repost @balkanphotofest ・・・ Midhat Poturovic @m_poturovic – Champion // Sports - Balkan Photo Award 2017 #balkanphotofestival #balkanphotoaward #photography #contest #sports #champion #pool #swimming #ismailzulfic #pkspid #u_vodi_smo_svi_jednaki

A post shared by Midhat Poturovic (@m_poturovic) on

Na 15. konkurs "Betina fotografija godine 2018." stiglo je 226 radova 55 medijskih profesionalaca iz Jugoistočne Europe.

Drugu, odnosno treću nagradu, na takmičenju koje obuhvata autore iz cijele Jugoistočne Evrope i na koje je stiglo više od 500 prijava, osvojili su Predrag Dedijer iz kompanije "Ringier Axel Springer" za rad "Odumiranje" te Stefan Stojanović iz portala "Mondo" za fotografiju "Football war".

Izložba "Betina fotografija godine" traje do 30. juna u "Dorćol Platzu", a neke od Midhatovih radova možete pogledati i na njegovom Instagram profilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije