Miris ramazana s vratničke Žute tabije: Postači iftare u najljepšem ambijentu

Radiosarajevo.ba
Miris ramazana s vratničke Žute tabije: Postači iftare u najljepšem ambijentu
Foto: Admir Kuburović / Iftar na Žutoj tabiji

Žuta tabija u Sarajevu je i ovog ramazana, kao i mnogo puta prije, mjesto je gdje postači prekidaju post i iftare u prelijepom ambijentu, sa vjerovatno najljepšim pogledom na grad.

Miris ramazana u mahali nešto je što svakome donosi toplinu u srce. Bez obzira na to da li ste postač ili ne, kada osjetite miris vrućih ramazanskih somuna što ih je napravio stari majstor i ispekao u peći na drva, onako "po starinski", po adetima, kada čujete poziv na molitvu, ezan sa munara i vidite ona nasmijana i sretna lica starih nana osjećate se kao kod kuće.

Izuzetak u sarajevskim mahalama, pa samim tim i u mahali Vratnik nije ni ovaj ramazan. Na Vratniku se osjeti "miris" ramazana, a ulice za vrijeme iftara gotovo su puste. Sve osim ulice Jekovac u kojoj se smjestila Žuta tabija.

Jedinstven doživljaj gledanja majstora Smaila Krivića koji pucnjem iz topa označi vrijeme iftara i trenutak paljenja kandilja na brojnim sarajevskim džamijama na koje se pruža pogled s vratničkih bedema privlači brojne postače na Žutu tabiju.

Tako je bilo i ovog proljetno, doduše izuzetno hladnog dana. Nije to smetalo onima koji su željeli danas doživjeti ovaj poseban trenutak.

Uživajte u fotogaleriji sa "Topa".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije