Jozić: 165 kriminalaca u 'kućnoj robiji' s elektronskim nadzorom

Naim Kavazić
Jozić: 165 kriminalaca u 'kućnoj robiji' s elektronskim nadzorom
Avaz / Mato Jozić
Federalno ministarstvo pravde je 2012. godine u sistem izvršenja kaznenih sankcija uvelo kućni zatvor sa elektronskimnadzorom kao novi način izdržavanja kazne zatvora i to za one osobe koje su osuđene na kaznu zatvora do jedne godine.

U protekle četiri godine, od kada je u FBiH uvedeno izdržavanje zatvorske kazne u kućnom zatvoru uz elektronski nadzor, svoju kaznu je, „odrobijalo“ 1128 osuđenih osoba, a trenutno se na izdržavanju kazne na ovaj način nalazi 165 osoba.

Kućni zatvor s elektronskim nadzorom se određuje osobama koje su osuđene na kaznu zatvora do jedne godine. Ministarstvo ne raspolaže jedinstvenom bazom podataka o strukturi kaznenih djela za koje su nadležni sudovi Federacije BiH odredili izdržavanje kazne zatvora u kućnom zatvoru.“, rekao je za Radiosarajevo.ba Mato Jozić, federalni ministar pravde.

Kako nam je rekao, pojedinačne podatke posjeduju općinski sudovi Federacije BIH koji upućuju osuđene osobe na izdržavanje kazne zatvora u kučnom zatvoru, kao i kazneno – popravni zavodi Federacije BiH u koje se te osobe upućuju.

„U svakom slučaju, osobama koje su osuđene za kaznena djela protiv braka, porodice i mladih, a koje žive s oštećenim u istom domaćinstvu, ne može se odrediti izdržavanje kazne zatvora u kućnom zatvoru“, istakao je ministar Jozić.

Izvršenje kazne zatvora u kućnom pritvoru omogućava rasterećenje zatvorskih kapaciteta, mišljenja je federalni ministar pravde,  što pored fizičkog rasterećenja odnosi se i na preraspodjelu zatvorskog osoblja.

Nakon što sudovi izreknu ovu kaznu, u kuću ili stan osuđenika dolazi tim koji instalira uređaj i pokaže mu granice do kojih se smije kretati na osnovu presude koju je izrekao sud. Međutim, u slučaju da sud procijeni da ta osoba mora odlaziti na posao, kako bi prehranila svoju porodicu, to im se i omogući.

Zakonom o izvršenju kaznenih sankcija u Federaciji BiH, propisano je da kršenje odredbi o elektronskom nadzoru predstavlja teški disciplinski prekršaj.

„Osuđena osoba koja se nalazi u kućnom zatvoru disciplinski odgovara ukoliko pokuša skinuti elektronku narukvicu, ukoliko s ebez propisanog odobrenja udalji izvan nadziranog koridora ili ako na drugi način povrijedi odredbe Zakona.“, naglasio je ministar Mato Jozić.

Također, elektronske narukvice, osim nepoštovanja zadatih granica kretanja, alarmiraju najbližu policijsku stanicu i u slučaju da se tjelesna temperatura osuđenika spusti ispod 20 stepeni.

Za kraj razgovora s novinarima portala Radiosarajevo.ba, federalni ministar pravde Mato Jozić je dodao da je tijekom izvršenja kazne zatvora u kućnom zatvoru bilo nekoliko slučajeva povreda pravila o nadzoru, što je imalo za posjedicu ukidanje kućnog zatvora od strane suda i upućivanje na izdržavanje ostatka neizdržane kazne u zatvor tj. kazneno – popravni zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije