Milorade, siđi sa planine!

Radiosarajevo.ba
Milorade, siđi sa planine!
Foto: EPA/Radiosarajevo.ba / Milorad (vs) Karadžić

Velike poplave, drama u Begovom Hanu i nove provokacije Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, obilježile su sedmicu za nama.

Priredio: F. V.

Fudbalski klub Sarajevo je osvojio Kup BiH, a navijači priredili istinski spektakl. Jedna od lijepih vijesti minule sedmice.

U Jablanici je obilježena 76. godišnjica Bitke za ranjenike na Neretvi i 74. godišnjica pobjede nad fašizmom, a Savez za bolju budućnost je napokon prelomio i ući će u državnu i federalnu vlast. Time su stvoreni uvjeti za konačnu uspostavu vlasti i dovršetak izbornog procesa.

Ovo su ljudi i događaji koji su, prema mišljenju Radiosarajevo.ba obilježili proteklih sedam dana.

 

Smrt fašizmu!
(Ponedjeljak, 11. maj)

Protestni skup Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH organiziran je u subotu u Sarajevu.

Između 1.500 i 2.000 ljekara iz cijele Federacije BiH započelo je protest ispred Parlamenta BiH. Oni su se okupili kako bi ukazali na svoj problem, a to je problem reprezentativnosti s kojim se susreću još od februara mjeseca.

Ljekari su kasnije proteste nastavili i pred Parlamentom FBiH. Prenijeli smo njihove poruke vlastima.

Obilježavanje 76. godišnjice Bitke za ranjenike na Neretvi i 74. godišnjice pobjede nad fašizmom održano je u subotu u Jablanici tradicionalnim spuštanjem 76 karanfila u Neretvu.

Zatim je uslijedilo polaganje cvijeća i odavanje počasti svima koji su dali živote u 4. neprijateljskoj ofanzivi, nakon čega je uslijedila svečana akademija uz bogat kulturno-zabavni program.

Jedan od najboljih i najuglednijih novinara i književnika Bosne i Hercegovine Dragan Bursać od ovog maja pridružit će se timu kolumnista na portalu Radiosarajevo.baVijest je to koja je iznimno obradovala naše čitatelje.

Antifašisti iz Austrije, Hrvatske, Italije i Slovenije protestirali su u subotu u Bleiburgu tražeći od austrijske vlade da zabrani ono što nazivaju skupom „ustaša i fašista“ na Lojbaškom polju blizu tog koruškog grada.

U Olovu se u subotu desio žestok obračun navijača Sarajeva i Željezničara. Do masovne tuče između Hordi zla i Manijaka došlo je oko 15.30 sati kada su se navijači Sarajeva i Željezničara sreli u ovom gradu na putu na gostovanja BH Telecom Premijer lige BiH u Banoviće, odnosno Bijeljinu.

Pogledajte nove snimke iz Olova: Navijači Sarajeva i Želje izazvali haos u gradu

Slike iz Olova pokazale su svu dramatičnost događaja u ovom gradu u prošlu subotu. U taj grad su upućeni pripadnici Federalne uprave policije koji su ubrzo zaveli red tamo.

Procurile su i fotografije uhapšenih navijača, učesnika u incidentima, kako vezani leže ili sjede pored ceste.

Banjalučka policija je privela, te nakon saslušanja pustila na slobodu braću Nermina i Armina Ćuluma, te Velida Saleševića. Portparolka Policije uprave Banja Luka Marija Markanović potvrdila je da su te tri osobe privedene s ciljem utvrđivanja njihove povezanosti sa izvršenjem krivičnih djela na području koje je u nadležnosti te Policijske uprave, te da su im oduzeta vozila radi utvrđivanja porijekla i validnosti dokumentacije.

Jedan uistinu lijep primjer! Učenici iz manjeg bh. entiteta RS-a odali su počast goraždanskim maloljetnim žrtvama rata.

Nažalost, u naselju Bojnik pronađeno je tijelo Ružice Bičvić za kojom se tragalo od 20. aprila.

Prisjetili smo se i heroja odbrane Bosne i Hercegovine i dana oslobođenja kote Vijenac. Pamtite i opominjite.

Vladika diseldorfski i njemački Grigorije izjavio je da mu je patrijarh Pavle svojevremeno govorio da je sudbina Kosova u rukama Amerikanaca, koji su u razgovorima sa delegacijom Srpske pravoslavne crkve (SPC) još 2004. godine rekli da će Kosovo biti nezavisno.

Na društvenim mrežama pojavila se snimka brutalnog nokauta grčkog K1 borca Meletisa "Noćne more" Kakoubavasa. Mediji su pisali da je snimka oduševila fanove.

Dramatično je bilo u završnici BH Telecom Premijer lige.

 

Dodikov atak na OSBiH
(Nedjelja, 12. maj)

Nedjelju su ponovo obilježile izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koje je njegov kolega, član kolektivnog šefa države, Željko Komšić nazvao pokušajem izazivanja pobune u jedinoj legitimnoj oružanoj sili naše zemlje.

Dodik je ustvrdio da je bila greška odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske (RS), a pod pritiskom međunarodnog faktora formiranje Oružanih snaga BiH. Dodik je rekao da „vojska RS živi u srcima i dušama Srba, da će uvijek biti sposobni pripadnici Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH da brane slobodu RS-a i njenog naroda“, te da će uvijek stati iza njihovih zahtjeva. Zatražio je od komande tog puka da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, jer je to njihov dan.

Komšić i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović osudili su ovakve izjave Dodika. Komšić je govorio za Radiosarajevo.ba.

Posebno snažnu izjavu ovim povodom za Radiosarajevo.ba je dao zapovjednik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović.

U međuvremenu se ponovo oglasio i Milorad Dodik.

Brojne reakcije na izjavu možete pročitati OVDJE.

Analizirali smo da li Dodik ide putem Ante Jelavića i da li će tako završiti.

Za to vrijeme četnici su marširali Beogradom.

Prvi predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski u nedjelju je i zvanično stupio na dužnost. Poručio je da će biti predsjednik svih građana - i onih koji nisu glasali za njega, kao i onih politički neopredijeljenih.

Papa Franjo odobrio je hodočašća u Međugorje, objavio je mons. Henryk Hoser jutros na misi u Međugorju uz apostolskog nuncija u BiH mons. Luigina Pezutta

Reporter utjecajnog britanskog časopisa The Economist je u svojem članku opisao je iskustvo putovanja s migrantima i izbjeglicama od Sarajeva do Banje Luke.  Ovaj sjajni tekst donosi snažnu poruku Bosancima i Hercegovcima.

Donijeli smo vam reportažu iz Aladže u Foči koja živi svoj novi život...

Ali i pismo neznanoj Fočanki koja je poslije 27 godina vratila Kur'an u džamiju Aladžu.

Problematizirali smo i činjenicu da ni mjesec dana poslije tragične nesreće u kojoj su stradale četiri uposlenice OŠ Kovačići tamo nije postavljena zaštitna ograda.

Velika tragedija zavila je u crno istočnu Hercegovinu. Tridesetdvogodišnji muškarac Marko Anđelić iz Trebinja poginuo je u saobraćajnoj nesreći u trebinjskom naselju Mokri Dolovi, dok su dvije osobe teško povrijeđene, potvrđeno je u Policijskoj upravi Trebinje. Anđelić je živio i radio u Beogradu, a u rodni kraj je došao da se oženi. Stradao je na dan svog vjenčanja.

Tragedija: Nesretna Marija dan nakon sahrane supruga objavila srceparajući status

Džamije u Sarajevu nisu jedina mjesta u gradu u kojima se najbolje osjeti i njeguje ramazanski duh, piše naša Semra Hodžić u pričama koje objavljujemo u povodu mjeseca ramazana. Jedno od kultnih mjesta na kojem se okupljaju Sarajlije i svi oni koji nisu iz Sarajeva, ali se u njemu zateknu ili borave, svake večeri u periodu od iftara do sehura je i caffe Divan u kojem je to i radno vrijeme za vrijeme ramazana. 

Hasan Salihamidžić, sportski direktor Bayerna progovorio je o budućnosti Nike Kovača nakon što je njemački prvak upisao remi bez golova na gostovanju kod Leipziga, te će naslov morati potvrditi u zadnjem kolu kada u Munchenu gostuje njegov bivši klub Eintracht.

Objavili smo i lijepu priču o Džananu Musi i njegovoj lijepoj djevojci.

Ljubav je u zraku: Džanan Musa pokazao svoju djevojku?

Hm.... Je li ovo ljubav? Procijenite sami

 

Poplave u BiH
(Ponedjeljak, 13. maj)

Obilne padavine potvrdile su strahovanja i prognoze o mogućim novim poplavama u Bosni i Hercegovini. Najprije su stigle vijesti o izlijevanju vode u Bosanskom Novom.

Posebno dramatično bilo je u Tesliću, gdje je proglašena vanredna situacija zbog poplava.

U Unsko-sanskom kantonu sve je podsjećalo na dramatične poplave iz 2014. godine.

Oglasio se FUCZ u vezi poplava u Sanskom Mostu i Usori
Vodostaj konstantno raste: Bosanska Krupa proglasila stanje prirodne nepogode

Teška situacija bila je i u Žepču, ali i obližnjem Maglaju. Zbog veće količine vode u podvožnjaku na ulazu u Žepče sa magistralnog puta M-17, saobraćaj je obustavljen i preusmjeravan na alternativne pravce.

U Čelincu su se oglasile sirene za uzbunu. Banja Luka je, također, bila u pripravnosti, a više naselja u Prijedoru bilo je ugroženo.

 Sve o novim poplavama u našoj zemlji čitajte OVDJE

Jedan građanin Livna s privremenim boravkom u Njemačkoj došao je u rodni grad, gdje je izvršio samoubistvo.

Dodik se susreo sa austrijskim vicekancelarom, desničarom Heinz-Kristianom Stracheom, a to je izazvalo reakcije političkih partija u ovoj zemlji. U razgovoru za Radiosarajevo.ba oglasio se i Davor Dragičević.

U međuvremenu, Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, na svom Twitter nalogu se oglasio novim tweetom, a u svojoj objavi pozvao je građane da silom sruše aktuelnu vlast.

Prisjetili smo se i legendarnog heroja rada Alije Sirotanovića.

Francuski pisac i filozof Bernard-Henri Levy izveo je u ponedjeljak na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, svoju predstavu “Looking for Europe”. Već više od četiri desetljeća, Levy je jedinstvena figura na svjetskoj pozornici i jedan od moralnih glasova našeg vremena.

Sarajevski fotoreporter Fuad Fočo objavio je svoje fotografije iz 1993. godine na kojima je snimio slavnog filozofa tokom ratnih posjeta glavnom gradu BiH.

Bernard-Henri Levy na prvoj liniji odbrane Sarajeva u decembru 1994. godine - undefined

Foto: Fuad Fočo: Bernard-Henri Levy na prvoj liniji odbrane Sarajeva u decembru 1993. godine

Lévy je u ponedjeljak tokom dana, zajedno s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem, posjetio mezar i odao počast prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegoviću, a potom obišao i Muzej „Alija Izetbegović“.

Pisali smo i o herojskom činu nogometnog sudije iz Mostara...

Ali i prenijeli dramatične informacije iz FK Željezničar.

 

Drama u Begovom Hanu
(Utorak, 14. maj)

Velika drama dogodila se u mjestu Begov Han kod Žepča kada je šestogodišnji dječak pao u nabujali potok

"Na mjestu nesreće su pripadnici vatrogasne jedinice Žepče kao i pripadnici PU Žepče, u toku je potraga", rekao je u utorak dežurni iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK) za portal Radiosarajevo.ba.

Prema izvještajima s lica mjesta, majka je skočila u nabujali potok kako bi spasila dječaka, ali nije u tome uspjela.

Započela je dramatična potraga, ali, nažalost, bez rezultata.

Drama u Begovom Hanu: Pronađen bicikl kojim se vozio 6-godišnji dječak
Prekinuta današnja potraga za šestogodišnjim dječakom koji je upao u potok

U utorak se nastavila borba s poplavama diljem Bosne i Hercegovine.

Posebno teško bilo je u Prijedoru gdje je proglašeno vanredno stanje odbrane od poplava dok je poplavljeno oko 200 kuća u naseljima Raškovac, Gomjenica, Tukovi, i Brezičani.

Poplave snimljene iz zraka u Cazinu otkrile su zabrinjavajuće razmjere izlijevanja vode.

Teslić je, također, bio pod vodom. A bilježili smo dramatične apele.

Stanje prirodne nesreće uslijed poplava proglašeno je i u Tešnju, a u Matuzićima je čak najavljena evakuacija.

Iz Nemile je stigla poruka kako nema niko da im pomogne.

Dramatično je bilo i u Banovićima i Maglaju.

Snijeg u maju! U međuvremenu u Krajini je počeo da pada snijeg.

Teška situacija bila je i u susjednoj Hrvatskoj, a HGSS je objavio video spašavanja čovjeka iz nabujalog potoka.

Otkrili smo i detalje novog lobističkog ugovora Republike Srpske u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bh. umjetnica Danica Dakić ostvarila je jednu od najvećih ambicija mnogih umjetnika na svijetu - da predstavlja svoju državu na čuvenom Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji. Razgovarali smo s ovom bh. umjetnicom.

Danica Dakić: Utisci nakon otvaranja bh. paviljona u Veneciji

Skupština Kantona Sarajevo je dala podršku inicijativi za izmjenu izbornog zakona Bosne i Hercegovine kako bi se nacionalnim manjinama omogućila zastupljenost u skupštinama kantona.

Sarajevska porodica Žilić prije četiri godine odlučila je da grad zamijeni Kupreškom visoravni i posveti se pravljenju kupreškog sira, svojevrsnog brenda tog podneblja. Ovo je njihova priča.

" Uspomena draga kao rijeka teče, nad Saraj'vom mojim ramazanska večer..." stihovi su kaside uz koje već nekoliko godina unazad muslimani u BiH iščekuju vrijeme iftara. 

Tako je kasida "Ramazanska večer" postala jedan od simbola mjeseca ramazana kod nas, ona čiji stihovi nekako najljepše opisuju ramazansku atmosferu. Neizostavna je na svim ramazanskim programima. Donijeli smo vam ramazansku priču o horu Rejjan

Asmir Begović je na izlaznim vratima engleskog Bournemoutha. To je sada više nego evidentno, a mediji s Otoka su sve glasniji u najavi da će naš reprezentativni golman napustiti ovaj engleski klub. Pisali smo i tome.

 

Titula FK Sarajevo
(Srijeda, 15. maj)

Drugi dan potrage za šestogodišnjim dječakom koji je upao u nabujali potok kod Žepča, završen je, nažalost, bez konkretnih rezultata, kazali su za Radiosarajevo.ba iz dežurnog operativnog štaba GSS Žepče.

Iako je stanjena poplavljenim područjima i dalje bilo teško, voda je počela sa se povlači! Bila je to dobra vijest za brojne bh. građane. Počelo je i zbrajanje šteta, a među ugroženima su bili i povratnici.

Obilne padavine koje su zahvatile Bosnu i Hercegovinu izazvale su brojne probleme u naseljima neposredno uz riječne tokove na području Zeničko-dobojskog kantona, ali se stanje na području kantona normaliziralo u srijedu.

Ciklon koji nam je donio veoma hladnu zračnu masu sa sjevera, utjecao je na vremenske prilike u regionu.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, kako je i najavio, podnio je krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika Tužilaštvu BiH zbog njegovih izjava u nedjelju na obilježavanju godišnjice Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju bivše vojske RS.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo je Komšićevu krivičnu prijavu protiv Dodika, potvrdio je za Radiosarajevo.ba glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

"Nakon zaprimanja prijave, formiran je predmet i bit će izvršene provjere ", kazao je Grubešić za naš portal, koji je ovu vijest prvi prenio.

U intervenciji izraelskih vojnika tokom mirnih protesta "Marš za veliki povratak", koji Palestinci organizuju duž granice s Gazom, ranjeno je 47 Palestinaca.

Iranska vojna komanda objavila je u srijedu da je Iran na rubu otvorenog sukoba svim svojim neprijateljima, ali da je spreman suzbiti bilo kakvu prijetnju.

Velika tragedija dogodila se u Vlasenici. Sudski policajac Mladen Deurić, koji je počeo raditi prije manje od tri mjeseca, ubio je nesretnim slučajem Mileta Jevtića, koji je došao na suđenje. 

Novi detalji tragedije u Vlasenici: Sudski policajac ubio oca troje djece
Poznato kako je ubijen otac troje djece u tragedije u Vlasenici
Tragedija u Vlasenici: Ubijeni otac troje djece svjedočio je na sudu

To je već dugo javna tajna. Sada je novinar emisije Rundschau švicarskog javnog servisa SRF objavio video-snimak koji jasno pokazuje da hrvatska policija ilegalno deportira izbjeglice i migrante preko tzv. zelene granice u susjednu Bosnu i Hercegovinu. 

Prisjetili smo se i herojske odbrane Tuzle i toga kako je Selim Bešlagić odbio da izda državu na nagovor bivše JNA.

Objavili smo i odličnu priču našeg Almira Sokolovića o policajki i sutkinji na nogometnim terenima.

Merima Čelik: Upoznajte uspješnu policajku sa značkama FIFA-e i MUP-a

U Beogradu u 80. godini, preminuo je doajen srbijanskog glumišta čuveni Mihajlo Mišo Janketić.

Fudbalski klub Sarajevo je u revanš susretu finala Kupa Bosne i Hercegovine gostovao kod Nogometnog kluba Široki Brijeg na stadionu Pecara.

Ekipa Husrefa Musemića donijela je na stadion Pecara tri gola prednosti (3:0) sa stadiona Asim Ferhatović Hase iz prvog susreta odigranog prije sedam dana. U revanšu je domaćin slavio 1:0, a Sarajevo je s ukupnih 3:1 osvojilo Kup BiH. Fudbaleri FK Sarajevo proslavili su veliki uspjeh već u Širokom Brijegu.

Pogledajte slavlje fudbalera Sarajeva nakon osvojenog Kupa BiH na Pecari

Najvatreniji navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, Horde zla, priredile su doček za svoje ljubimce na Bradini, na prilazima Kantonu Sarajevo.

Uslijedila je spektakularna bakljada. Prenijeli smo odlične fotografije našeg Dženana Kriještorca.

Doček na Bradini - undefined

Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Doček na Bradini

Velika kolona navijača Sarajeva sa automobilima prodefilirala je na ulazu u glavni grad Bosne i Hercegovine slaveći titulu pobjednika Kupa BiH.

Navijači Sarajeva svojim herojima priredili su veličanstven doček. S obzirom na to da za put u Široki nije bilo autobusa, a da policija nije dozvolila dolazak privatnim automobilima, Bordo tim nije mogao imati podršku u Širokom Brijegu.

To je možda bio i motiv više da navijači bordo tima prirede nezapamćeni spektakl.

 

SBB ulazi u vlast
(Četvrtak, 16. maj)

Sa 20 glasova ZA i jednim PROTIV, Predsjedništvo SBB-a je u četvrtak donijelo odluku da bude dio vlasti na državnom.

"Izborni rezultati su odredili odnose stranaka u ovom periodu. Ovaj trenutak zahtijeva da stavimo interese države ispred svega. Sloga i prijateljstvo je to što biramo u ovom trenutku. Federalna vlada nije bila predmet ovih razgovora, a što se tiče Kantonalne vlasti u Sarajevu ni ona nije bila predmet razgovora, tako da ostajemo u Sarajevu na vlasti", kazala je Adisa Omerbegović - Arapović, potredsjednica SBB-a.

Član Predsjedništva Saveza za bolju budućnost i zastupnik ove političke stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Damir Arnaut je jedini glasao protiv koaliranja sa Strankom demokratske akcije.

Ni treći dan potrage za šestogodišnjim dječakom koji je pao u nabujali potok u utorak poslijepodne u Begovom Hanu kod Žepča, nažalost, nije dao nikakvih rezultata.

Dodik je ponovo govorio o namjeri da puk RS Oružanih snaga Bosne i Hercegovine nosi uniformu Vojske RS, te o radu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka.

Tomislav Ljubić, glavni tužilac Tuzlanskog kantona, odbacio je navode Ružice Jukić. Jukić je, podsjetimo, govorila o umiješanosti Američke ambasade u rad domaćeg pravosuđa. Ljubić je rekao da je bio najbolje rangirani na intervjuu za čelnika Tužilaštva TK-a. Nakon što je otišao na sastanak u Američku ambasadu, a to su saznali u VSTV-u, Ljubić je ekspresno dobio disciplinsku tužbu. Za sve to krivi Ružicu Jukić i kaže da ona nema neophodne kvalifikacije.

Policija u šest zemalja razbila je kriminalnu mrežu hakera koji su djelovali iz istočne Europe i oštećenima, uključujući manje tvrtke i humanitarne zaklade, ukrali 100 miliona dolara, objavila je europska policijska agencija Europol. Mreža nazvana GozNym koju je vodio muškarac iz Gruzije elektroničkom je poštom inficirala računala 41.000 ljudi. Hakeri iz Bugarske i Ukrajine potom su ulazili u njihove bankovne račune i prebacivali novac na druge račune.

Razmotava se klupko u slučaju ubistva biznismena Slaviše Krunića.

Željka Kovačevića, zvanog Strijelac, tokom napada na Slavišu Krunića i njegovu pratnju u aprilu ove godine u Glamočanima kod Banje Luke ubio je odbjegli Benedi Đukanović. Izvor iz istrage otkrio je da je Kovačević ubijen hicem ispaljenim iz puške.

U Visokom je nakon iznenandne i kratke bolesti preminuo Nihad Džino.  Bio je bivši prvak i rekorder Bosne i Hercegovine u disciplini malokalibarskog pištolja.

Tim Save the Children za sjeverozapadni Balkan posjetio je prihvatni centar Sedra nadomak Cazina, i u Kutku za djecu migrante i izbjeglice, koji vodi u partnerstvu sa udruženjem Žene sa Une i uz podršku UNICEF-a, poslao jasnu poruku – zaustavite rat protiv djece. Upravo u prihvatnim centrima za migrante i izbjeglice u Bosni i Hercegovini i Srbiji danas borave, između ostalih, i stotine djece iz Afganistana, Iraka i Sirije – zemalja sa konfliktima najpogubnijim za djecu. Njihova poruka upućena je svim liderima svijeta.

Poruka svjetskim liderima: Zaustavite rat protiv djece

 

Tekst naše kolumnistice Tihane Majstorović privukao je dosta pažnje.


Program jubilarnog 25. SVEM-a održan je u crkvi sv. Josipa na Marijin-Dvoru. Ženski vokalni ansambl Corona u okviru festivala Sarajevske večeri muzike donio je Sarajlijama još jedno nezaboravno muzičko iskustvo, i ovaj put u znaku tradicionalne muzike Balkana, interpretirane na autentičan način kroz pregršt inovativnih aranžmana.

Hrvatski reprezentativac i igrač Liverpoola Dejan Lovren stigao je u posjetu rodnoj Kraljevoj Sutjesci kod Kaknja, gdje se fotografirao, a potom i objavio fotografije na svom Instagram profilu, uz opis "Nemoj nikada zaboravit odakle dolaziš".

Nažalost, Lovren ne igra za zemlju u kojoj je rođen.

No, nije jedini. Isti slučaj je sa Zlatanom Ibrahimovićem. Švedski fudbaler bosanskohercegovačkog porijekla Zlatan Ibrahimović je objavom na Instagramu ponovo oduševio armiju svojih fanova.

 

Kako je pao Dodikov prijatelj
(Petak, 17. maj)

Austriju potresa veliki skandal! Austrijski vicekancelar i predsjednik desno-populističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) Christian Strache ponudio je uoči parlamentarnih izbora u Austriji 2017. jednoj ruskoj poduzetnici prednost pri dodjeli javnih natječaja u zamjenu za donacije za predizbornu kampanju FPÖ-a, javljaju njemački mediji Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung u petak pozivajući se na tajno snimljene video-snimke.

Predsjednici SDA, DF-a i SBB-a Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Fahrudin Radončić potpisali su u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zajedničku izjavu kojom su utvrdili principe i prioritete djelovanja patriotskog bloka u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić otkrio je zašto je ta stranka ponovo ušla u vlast sa SDA.

Grupa od dvadesetak nekadašnjih radnika tvornice eksploziva Vitezit, krenula je iz Viteza pješke na protestnu šetnju u Sarajevo, kako bi upozorila na problem neriješenog radno-pravnog statusa, odnosno neuvezanog staža.

 

Policijski službenici MUP-a KS uhapsili su Darija Delibašića, sina legendarnog košarkaša Mirze Delibašića, zbog učešća u otmici turskog i bh. državljana Tamera Kilerdžija. Ovu informaciju za Radiosarajevo.ba potvrdila je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

Dodik izaziva reakciju i djelovanje međunarodne zajednice, koju je nebrojeno puta ponizio. I ta reakcija će doći, kaže za Radiosarajevo.ba direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana doc. dr. Zijad Bećirović, koji tvrdi da Milorad Dodik zna da je ovo njegov kraj. Razgovarali smo sa njim o prilikama u BiH.

Trojica muškaraca objavila su fotografiju na kojoj poziraju sa golom djevojkom M. Z. (23) iz Gradiške, koja je osoba s poteškoćama u razvoju.

Fotografije koje se šire društvenim mrežama zgrozile su javnost, a i pripadnici PU Gradiška su za ovaj slučaj saznali iz sredstava javnog informisanja, potvrdila je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica ove PU Vesna Divljanović.

Otkrili smo novi dragulj za pravi ljetni odmor. Blizu Bihaća, u naselju Račić, smjestila se turistička atrakcija Japodski otoci. Ovo čudo prirode predstavlja kulturno-arheološko područje, okruženo zelenilom i plavom kraljicom – rijekom Unom.

 

Želimir Vidović Keli, legenda Fudbalskog kluba Sarajevo i grada koji se smjestio na obalama Miljacke, ubijen je na 17. maja 1992. godine u Nedžarićima. Prisjetili smo se i tužne godišnjice.

Tuzlanski srednjoškolci su na zanimljiv način okončali svoje školovanje. Njihove šaljive, ali bolno istinite poruke, odzvanjaju bh. javnošću. Nažalost, ne zadugo, jer bh. vlasti ionako pasivno posmatraju odlazak mladih ljudi.

Prenijeli smo i potresnu priču o porodici iz Srebrenice koji tragaju za svojom kćerkom koja je nestala u metežu nakon pada Srebrenice jula 1995. godine.

Jeste li čuli za morskog psa iz našeg Neuma? Ovo je priča o njemu.

Za Radiosarajevo.ba je govorio jedan od najboljih bh. košarkaša Džanan Musa.

Fudbalski klub Sarajevo u 32. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine ugostit će na stadionu Asim Ferhatović Hase FK Zvijezda 09 u susretu koji ekipi iz Titove 38b može donijeti titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Na press konferenciji prisutnim predstavnicima medija obratili su se šef stručnog štaba Husref Musemić i kapiten Krste Velkoski. 

Reprezentativac Srbije u džudou, Nemanja Majdov, oduševio je bh. javnost. Cjelokupni novčani iznos koji je dobio za osvajanje prvog mjesta na Grand slamu u Bakuu donirao je za liječenje malene Lejne Smajić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije