Mikser House bit će "kuća za sve naše ljude" i rušit će konvencije

S. H.
Mikser House bit će "kuća za sve naše ljude" i rušit će konvencije
Mikser House Sarajevo svoja vrata otvara 8. septembra bogatim kulturno-umjetničkim programom.

"Kuća za sve naše ljude" kojom Mikserovci najavljuju svoj nedosanjani san aluzija je na stihove pjesme kultne jugoslovenske grupe EKV 'Ovo je zemlja za nas'", ispričao je za Radiosarajevo.ba direktor Miksera Ivan Lalić.

"Milana Mladenovića smatramo regionalnim katalizatorom društvenih vrijednosti. On je ukazivao na toleranciju, prave vrijednosti i pokazivao svu ljepotu muzike. Svjesni smo šta je danas uradio turbo-folk i kako ta vrsta muzike korespondira sa nekim lošim vremenima", pojasnio je Lalić slogan Mixera.

Mikser House je i u Beogradu, kao sada u Sarajevu, transformirao zapušteni industrijski prostor pretvarajući ga u kulturni distrikt.

Naime, u ruševnom prostoru nekadašnje fabrike "Vaso Miskin Crni" zaživjet će koncept kulturne institucije koja spaja kulturne, edukativne te komercijalne aktivnosti u multifunkcionalnom prostoru.

Projekt Mikser House Sarajevo prostirat će se na 1.300 kvadratnih metara i sastojati se iz koncertne i sajamske sale, design shopa, innovation laba, kantine i galerije Frederik Maurice.

Lalić je u razgovoru za naš portal ispričao kako kultura nije ono što je nekad bila, stoga su i u Beogradu napravili značajan pomak gdje su okupili veliki krug ljudi.

Kako je naveo, bili su iznenađeni koliko ljudi u regionu prati rad Miksera, pa su pomislili kako bi bilo lijepo da dođu i u Sarajevo za koje su emocionalno vezani.

"Uzbuđeni smo, ali i umorni zbog silnih priprema", komentirao je Lalić.

Mikser House će, kako je naveo direktor Lalić, ostati demokratska platforma u kojoj će biti identificirane i nepristupačne discipline poput gastronomije i produkt dizajna, uključit će i male proizvođače, mlade kreativce i zapravo svu kritičnu masu.

"Mikser izgleda drukčije, nekonvencionalno za razliku od svih drugih prostora. Kada je u Beogradu na našoj sceni odigrana predstava 'Žaba' zaista je izgledalo drukčije nego na sceni Kamernog teatra 55", ispričao je Lalić, a izvođenje predstave je između ostalog zaslužno za ideju o dolasku Miksera u glavni grad BiH.

Za Mikser kaže kako predstavlja koncepciju avangarde ali ne one iz 70-ih, a za Mikserovce kako su borci za bolji mainstream, te kako svojim radom ruše konvencije.

"Takva ideologija mora postojati", dodaje Lalić.

Dešavanja u Mikseru odvijat će se prema planu i programu do nove 2018. godine. Svečano otvaranje Miksera planirano je za petak, 8. septembar, gdje će najprije u galeriji Frederic Maurice, koja će nositi ime u čast čovjeka s kojim je Lalić ratovao, erudisti i doktoru nauka, biti otvorena dokumentarna izložba Međunarodnog crvenog krsta u BiH koje će biti jako emotivne i samom Laliću. Naime, na jednoj od fotografija vidi se i Lalić koji je zajedno sa Mauriceom bio ranjen u Sarajevu dok su dostavljali humanitarnu pomoć u bolnicu Koševo.

Time Mikser želi pokazivati da želi raditi na aktivizmu i borbi za humanizam.

Nakon otvaranja izložbe i Balkan Design Shopa, bit će upriličen koncert Dječije filharmonije sastavljene od divnih mladih muzičara iz Zagreba, Beograda, Skoplja i Sarajeva, na čelu sa dirigentom Ljubišom Jovanovićem i solistom Jovanom Kolundžijom na kojem će se pored klasičnog repertoara moći uživati i u prepoznatljivim numerama filmske muzike. 

Ovim koncertom šaljemo poruku da se treba malo okrenuti ka budućnosti, da bude malo ljepša, poručio je Lalić zbog zajedničkog nastupa djece iz regiona.

Istu večer održat će se i koncert Ramba Amadeusa, a zatim i nastup umjetničkog DJ dvojca Uroš Đurić i Žika Todorović.

Drugog dana rada Miksera bit će upriličen koncert grupe Skroz i Damira Urbana &4.

Ivan Lalić  rođen je u Beogradu 1965. godine. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti na odsjeku za dramatrurgiju. Iz bogate biografije izdvajamo da je bio upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, direktor Sterijinog pozorija, predsjednik UO Exita, Član Saveta Bitefa, suosnivač filmskog festivala “Cinema city”, suosnivač i izvršni direktor Mikser festivala, suosnivač i izvršni direktor Mikser Housea, suosnivač i predsjednik  UO-a “Miksališta”, Humanitarnog centra za pomoć izbjeglicama sa Bliskog istoka.

Sa svojom suprugom Majom Lalić, arhitekticom i dizajnericom, odlučio je napraviti veliku platformu za mlade ljude koji traže šansu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije