Ovaj oktobar je na putu da bude najtopliji ikada, a posljedice nisu naivne

Radiosarajevo.ba
Ovaj oktobar je na putu da bude najtopliji ikada, a posljedice nisu naivne
Foto: AA / Jesen na mlinčićima u Jajcu

Oktobar 2019. godine karakteriše „miholjsko ljeto” koje po dnevnim temperaturama dostiže vrijednosti temperatura koje su karakteristične za jul i august.

Ipak, noćne temperature se spuštaju dovoljno nisko da zahtijevaju bar još jedan sloj odjeće u ranim jutarnjim satima i podsjećaju nas da se vremenske prilike približavaju hladnijem dijelu godine, piše portal Klima101.

Po dosadašnjim izmjerenim podacima i prognozi koja nas očekuje naredne nedjelje, vrlo je vjerovatno da će srednja temperatura za oktobar 2019. godine biti skoro 5°C iznad prosjeka za klimatski period 1961-1990.

Ludo vrijeme u BiH: Ovih dana 23 stepena, a saznajte kad stižu prvi minusi!?

U takmičenju za prvo mjesto ostala je još jedino 1966. godina, ali raspon mogućih temperatura koje se prognoziraju za narednih nekoliko dana pokazuju da oktobar 2019. ima dobru šansu za prvo mjesto. Koji rezultat će biti na finišu, ostaje da se vidi.

Pored visokih temperatura u BiH i regionu je posljednjih dana i veoma zagađen zrak. Ovo je takođe posljedica vremenskih prilika, jer je velika stabilnost atmosfere, što znači da se donji slojevi zraka ne miješaju sa višim čistijim slojevima zraka i nema vjetra dovoljne jačine koji bi provetrio zagađene sredine.

Razlog za to je što se već duže od 10 dana nad našim regionom nalazi anticiklon (polje visokog pritiska) za koje je karakteristično toplo vrijeme, uglavnom bez oblačnosti, praćeno malim brzinama vjetra.

Iako visoke temperature dobijaju većinu pažnje, nedostatak padavina je još jedan vremenski fenomen koje nam donosi miholjsko ljeto, prenosi srpskainfo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije