Mešanović: Osnivanjem Turističke zajednice Gradačac otvara vrata posjetiocima

O. K.
Mešanović: Osnivanjem Turističke zajednice Gradačac otvara vrata posjetiocima
Foto: Radiosarajevo.ba / Iftar u Gradačcu

Gradačac kao grad, turistima koji u njega navrate zasigurno ima šta ponuditi, iako se radi o manjoj sredini na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine.

Grad Zmaja od Bosne svojim posjetiocima nudi širok spektar, od kulturno-historijskog naslijeđa i građevina iz Osmanskog perioda kao što je kula Husein kapetana Gradaščevića uz kompleks starog grada, Gradačac je turistima privlačan i zbog historije proteklog rata, kada je ovaj mali gradić dobio i naziv „Kapija Bosne“, a na hrabru borbu boraca Armije BiH podsjeća i oklopni voz koji se nalazi na periferiji grada.

Međutim, problem koji se postavljao pred ugostitelje koji žive od turizma je svakako bio taj što Gradačac nije imao osnovanu Turističku zajednicu, ali je taj problem nedavno i riješen, kada je Gradska uprava registrirala Turističku zajednicu i imenovala upravu koja će se u narednom periodu brinuti o turističkoj ponudi Gradačca.

Kako je u razgovoru za Radiosarajevo.ba kazao Ensar Mešanović, direktor Turističke zajednice Gradačca, gradić na sjeveroistoku BiH turistima može biti zanimljiv i na drugim poljima osim bogatog kulturno-historijskog naslijeđa.

„Kula Husein-kapetana svakako je simbol Gradačca, uz cijeli kompleks starog grada. Ali, naša ponuda je jako veća od toga. Ovo je rijetka sredina koja u svom gradskom jezgru ima dva jezera. Jezero Vidara i jezero Hazna. Ljepote ova dva jezera privlače posjetioce iz cijelog regiona. Tu su također i druge znamenitosti poput spomenika Ljiljan, oklopnog voza, planinarskog doma Jasenica, kulturno-historijske manifestacije Sajma šljive u Gradačcu, našeg poznatog banjskog lječilišta ponatog kao Banja Ilidža“, kazao je za Radiosarajevo.ba Mešanović.

Gradačac nema problem u privlačenju turista, ali ima problem njihovih zadržavanja, jer se većinom radi o jednodnevnom ili dvodnevnom boravku.

„Također ima posjeta i iz zemalja regiona, Zapadne Evrope i slično. O tačnim podacima o broju posjeta turista našem gradu i svim efektima koje te posjete donose našem gradu je teško precizno govoriti. Jedan od razloga je to što Gradačac nije imao turističku zajednicu u zadnjih 15 godina. Sve posjete našem gradu su se odvijale neorganizovano i bez prikupljanja statističkih podataka. Odluka o osnivanju Turističke zajednice svakako je korak naprijed prema zadržavanju gostiju, ali svakako i prema obogaćivanju naše ponude. Sada smo tehnički spremni da sve resurse s kojima Grad raspolaže kada je u pitanju turistička ponuda upakujemo u dobre proizvode i plasiramo na tržište“, pojašnjava direktor Turističke zajednice.

Kula Husein kapetana Gradaščevića svakako je okosnica turističke ponude Gradačca, a njena obnova, koja je najavljivana, još uvijek nije ni počela.

„Odlukom Vlade Federacije BiH je odobreno oko milion maraka za rekonstrukciju zidina Gradačačke kule i drugih pratećih sadržaja. Trenutno se radi elaborat sanacije te nakon toga će se pristupiti izvođenju radova“, istakao nam je Mešanović.

Propusti u organizaciji dočeka turista i njihovog boravka u Gradačcu su mnogobrojni, iako načelno, Grad Zmaja od Bosne ima šta ponuditi svojim posjetiocima.

„Do septembra ove godine smo bili neorganizovani jer nismo imali turističku zajednicu, no sada ćemo kroz nju sve naše potencijale upakovati u turističku ponudi, prezentovati ih kako domaćim tako i inostranim gostima“, kazao je Mešanović dodavši da je veliki posao pred njima.

„Uvezat ćemo naše smještajne kapacitete koji su na jako lošem nivou, jer Gradačac ne posjeduje hotelski smještaj, svi naši kapaciteti su na nivou konačišta u režiji naših ugostitelja, na tom polju ćemo predložiti neke smjernice lokalnoj zajednici kako bismo u budućem periodu mogli imati veći broj kreveta koji su opremljeni po većim standardima. Također, očekujemo podršku, kako Turističke zajednice TK, tako i organizacija iz drugih kantona, jer smatramo da ako se uvežemo kroz turističke zajednice da turistima koji dolaze u BiH imamo šta ponuditi što ne mogu vidjeti u drugim dijelovima naše domovine“, kazao je na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba Ensar Mešanović, novi direktor Turističke zajednice Grada Gradačca.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije