Melez prije šest mjeseci dao ostavke s pozicija s kojih je sada smijenjen

M. R. S.
Melez prije šest mjeseci dao ostavke s pozicija s kojih je sada smijenjen

Nakon što je Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH smijenio Bajru Meleza s pozicija potpredsjednika Saveza i člana Predsjedništva UO SSSBiH, oglasio se i sam Melez.

Na našu molbu za komentar, poslao nam je dokument iz kojeg se vidi da je u maju ove godine zapravo dao ostavku na pozicije s kojih je u ponedjeljak razriješen. Ostavke nije obrazložio.

Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata Meleza je, kako su saopštili, smijenio zbog izdaje prava radnika, prodaje sindikalnog pokreta, nestatutarnog djelovanja i nepoštivanja odluka organa SSS BiH.

Tada je Selvedin Šatorović, predsjednik SSS, za Radiosarajevo.ba pojasnio da je Melez s Vladom sklopio sporazum koji se tiče rada Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH (ESV).

Umjesto odogovora, Melez nam je poslao dokument, odnosno dogovor koji su u julu ove godine postigli čelnici sedam industrijskih sindikata.

Prema tom dogovoru, zajednički će nastupati ka Vladi FBiH, inicirati rad ESV FBiH „čija okosnica moraju biti industrijski sindikati“, a zaključili su i da  sindikalna skupina mora biti okosnica i vodilja sindikalnog pokreta na nivou Saveza. Zahtjevali su i hitan sastanak svih granskih sindikata radi organizacije jedinstvenog kongresa SSS BiH.

Upravo je kongres održan prošle godine, kada je za predsjednika Saveza izabran Selvedin Šatorović, kamen spoticanja unutar sindikata, s obzirom da ga jedni priznaju, a drugi ne priznaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije