Riješiti liste čekanje oboljelih od melanoma i osigurati adekvatnu terapiju

S. H.
Riješiti liste čekanje oboljelih od melanoma i osigurati adekvatnu terapiju
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Okrugli sto o temi "Melanom u FBiH 2017. godine/Melanom u FBiH 2019. godine"

Melanom je karcinom kože koji se izrazito brzo širi i opasan je za život. Ovaj karcinom raste brže od drugih vrsta raka kože i sklon je širenju na druge organe.

Kad jednom dođe do metastaziranja, teško se može izliječiti. Zbog toga je važno ići na preglede jer se lako otkrije i izlječiv je ako se s liječenjem započne rano.

Broj pacijenata od malignog melanoma u FBiH sve više raste. Komisija za uvođenje osiguranika u pravo korištenja lijekova za liječenje metastatskog melanoma izdala je saglasnosti za liječenje 52 pacijenta, a trenutno je potrebno osigurati terapiju za 48 pacijenata.

Broj pacijenata od malignog melanoma u FBiH sve više raste

"Broj pacijenata od malignog melanoma u FBiH sve više raste zbog čega je nužna sistemska prevencija i doprinos svih institucija", izjavila je direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine (FZZOIR) dr. Vlataka Martinović.

Ovim povodom u sarajevskom hotelu Europa održan je okrugli sto o temi "Melanom u FBiH 2017. godine/Melanom u FBiH 2019. godine".

Uoči okruglog stola okupljenim medijima se obratila potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović, inače doktorica.

"Unazad dvije godine sam se uključila u rješenje problema oboljelih od malignog melanoma. Uspjeli smo riješiti problem adekvatne terapije, ali nismo još uspjeli sve", rekla je Mahmutbegović navodeći kako su organizatori ovog okruglog stola članovi udruženja oboljelih.
 
Također, Mahmutbegović je istakla kako je potrebno naći sistemsko rješenje za terapije i liječenje oboljelih jer postoje problemi sufinansiranja, ne samo za oboljele od malignog melanoma, već i za ostale, te kako ne treba da se problem rješava samo od slučaja do slučaja.

Fikret Operta, ljekar po vokaciji, borio se sa melanomom četvrtog stadijuma, a danas pomaže oboljelim kao predsjednik Udruženja oboljelih od melanoma u Federaciji BiH.
 
"Ovo je jedna jako uspješna priča. Oboljeli do sada nisu imali adekvatnu terapiju, imali su je staru 50 godina. Mi smo obezbijedili sredstva za liječenje inovativnom terapijom, a danas smo se sastali kako bi riješili listu čekanja te kako bismo uveli terapiju i postigli evropski standard. Ja sam se uspješno izliječio i danas pomažem oboljelim", rekao je Operta okupljenim medijima uoči današnjeg okruglog stola.

Podsjećamo, Mahmutbegović i Operta uključeni su protekle dvije godine u borbi da oboljeli od veoma opake kancerogene bolesti, metastatskog melanoma, dobiju mogućnost liječenja odgovarajućim medikamentima na teret Federalnog fonda solidarnosti.

Mahmutbegović, pacijenti i ljekari, u dosadašnjim susretima izražavali su nedvojben stav da mjere treba poduzeti što prije, posebno zbog toga što melanom ne štedi ni mlade ljude niti ostavlja mjesta optimističnim prognozama u pogledu trajanja života.

Ideja je da Fond solidarnosti, koji djeluje unutar Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, finansira ubuduće nabavku tih skupih lijekova, za koje struka kaže da u 50 posto slučajeva mogu dovesti i do izlječenja. Budući da se Operta, zahvaljujući angažmanu porodice, liječio u Njemačkoj medikamentima koji su kod njega dali vrlo dobre rezultate, želja mu je da i pacijentima u Federaciji BiH, na osnovu uvrštavanja na „A“ listu, bude dostupno pet lijekova iz ove grupe za ciljanu i imunološku terapiju metastatskog melanoma, kazao je također.  

Već ranije su iz FZZOIR-a naveli kako je ova institucija u ovoj godini obezbijedila duplo više sredstava za liječenje u odnosu na prošlu godinu, kako bi maksimalno pokrili sve zahtjeve pacijanata, eliminisali liste čekanja i osigurali pravovremenu terapiju. Za period od 15 mjeseci, za potrebe liječenja navedenog broja pacijenata, Zavod je nabavio lijekova za liječenje metastatskog melanoma u iznosu od 5,107,284.40 KM, a i taj iznos bi bio znatno viši da nije bilo određenih finansijskih pogodnosti od pojedinih proizvođača lijekova.

Dodali su da bi za jednogodišnju nabavku lijekova za metastatski melanom, prema trenutnim ugovornim cijenama, za postojeći broj pacijenata trebalo osigurati oko 7,5 miliona KM, "što je i tri puta više od prvobitnih zahtjeva".

Iz Zavoda su također naglasili kako je ovo pitanje potrebno sistemski riješiti.

Zlatna pravila

 

Ako primjetite sumnjivu promjenu na koži, odmah se javite dermatologu.

Rak kože se može liječiti ako se otkrije na vrijeme.

Ako se terapija odgađa, stanje se može pogoršati I dovesti do niza komplikacija pa I smrti.

Ne ignorišite i ne mislite da će proći samo od sebe.

Ne čekajte da vidite što će se desiti i ne pokušavajte uzimati terapiju na svoju ruku.

Ne mislite da to nije ništa ozbiljno

Ne mislite da vam to trenutno nije prioritet.

I na kraju, ne bojte se posjetiti dermatologa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije