Međunarodni dan djevojčica: Danas djevojke, a sutra radnice, majke, glave porodice

Radiosarajevo.ba
Međunarodni dan djevojčica: Danas djevojke, a sutra radnice, majke, glave porodice
Pixabay / Ilustracija

Međunarodni dan djevojčica obilježava se na današnji dan od 2011. godine kada su Ujedinjeni Narodi proglasili 11. oktobar kao Svjetski dan ženskog djeteta.

Cilj je potaknuti svjetski entuzijazam u stvaranju boljeg života mladim djevojkama pružajući im priliku da postignu svoj puni potencijal. Dan djevojčica obilježava se širom svijeta.

Ovo je važno vrijeme za razmišljanje o važnosti društvenog, ekonomskog i političkog ulaganja u moć adolescentnih djevojaka kao temelja za razbijanje međugeneracijskog prijenosa siromaštva, nasilja i diskriminacije te postizanje pravednih i održivih razvojnih ishoda.

Adolescentne djevojke imaju pravo na siguran, obrazovan i zdrav život i to ne samo tokom tih kritičnih formativnih godina, već i kao zrele žene.

Ako su učinkovito podržane tokom svojih adolescentnih godina, te djevojke imaju potencijal promijeniti svijet. Danas djevojke, a sutra radnice, majke, mentori, glave porodice i politički lideri.

Ulaganje u ostvarivanje moći adolescentica podupire njihova prava danas i obećava pravedniju i prosperitetnu budućnost.

Tokom posljednjih 18 godina, globalna zajednica postigla je značajan napredak u poboljšanju života djevojaka tokom ranog djetinjstva.

Obaveza globalne zajednice je ostvarenje potencijala adolescentica koje će se izravno prenijeti na djevojke kao moćna i pozitivna promjena za njihovo vlastito unapređenje i za unapređenje ravnopravnosti spolova. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije