Sarajevo Food Dictionary / Kako je Medina Dedajić napravila prvi i jedini kulinarski vodič

10. 02. 2018. u 07:58:00 Jasmina Ćebo

Shares:0

Sarajevo Food Dictionary je prvi i jedini kulinarski vodič kroz šaroliku gastro ponudu Sarajeva koji je namijenjen domaćim i stranim turistima, Sarajlijama, strancima koji žive u glavnom bh. gradu te svim gurmanima koji cijene i vole dobru hranu.

Ideja za ovaj projekat se rodila sasvim slučajno, kako kaže na početku razgovora za Radiosarajevo.ba Medina Dedajić, direktorica i inicijator projekta za izradu Sarajevo Food Dictionary Gastro vodiča.

"Prilikom svojih putovanja uvijek bih kupovala džepne vodiče Only Planet koji mi se oduvijek sviđao ne samo što je najveći izdavač turističkih knjiga na svijetu već što su ljudi pisali recenzije za te publikacije. Uvijek bih tražila plavi kružić, odnosno njihov Top Choice koji bi mi pokazivao šta naručiti u kojem restoranu, koje jelo se treba propratiti određenim pićem navodeći i cijenu uz sve to. To mi je bila glavna idejna inspiracija da napravim Sarajevo Food Dictionary na istoj osnovi“, rekla je Medina Dedajić.

Vodič je štampan na 80 strana u prvom tiražu od 10.000 primjeraka, a sve informacije u njemu su dostupne na engleskom, arapskom, turskom i našem jeziku.

 

Sarajevo Food Dictionary - undefined

"Vodič je jedina postojeća publikacija u BiH koja je četverojezična i kvartalna te je također jedini gastro vodič za Sarajevo i BiH. Sadržaj samog vodiča i njegov glavni dio jeste Gastro abeceda, gdje smo na interesantan način željeli prikazati tradicionalna i neka manje tradicionalna jela kojih, u prvom izdanju, imamo 85. U narednim izdanjima, koja se mijenjaju shodno sezoni publikacije, imat ćemo više abecedno imenovanih jela kao i top tri mjesta u Sarajevu na kojima se to jelo može probati, kao i neki mali savjeti, kojim pićem da se određeno jelo proprati ili koji dodatak komplimentira određenom jelu“, pojasnila je Dedajić.

Osim Gastro abecede, ovisno od sezone izdavanja, u Sarajevo Food Dictionaryju su navedeni i "top picks" - gdje se može pronaći ono što se najviše jede u određenom mjesecu sezone.

Sarajevo Food Dictionary - undefined

Sarajevo Food Dictionary nije namijenjen samo turistima već ga uveliko koriste i Sarajlije koji uz pomoć ovog vodiča istražuju nova mjesta i to prema jelima koja im se sviđaju i na novim lokacijama.

Projekat dobio sjajne kritike s povratnim informacijama oduševljenih korisnika

"Svečanu promociju za medije, smo imali 20. decembra u Coloseum clubu u Sarajevu gdje smo zvanično predstavili Vodič koji se ubrzo našao na top 50 distributivnih mjesta u Sarajevu uljučujući, zbog zimske sezne, i sve hotele na Jahorini i Bjelašnici. Odziv je fantastičan, jer s obzirom da je prvo izdanje, mislili smo da će 10.000 tiraža trajati do marta, međutim oni su već distribuirani", istaknula je naša sagovornica.

Za novo izdanje, ističe Medina, planirana je i rubrika koja se zove Delicija za ponijeti, gdje je glavni cilj istražiti male sarajevske dućane, pijace i njihove štandove a zatim, kako turistima tako i Sarajlijama, preporučiti neke delicije koje mogu ponijeti kući.

"Ta rubrika je u potpunosti nova svakim izdanjem. Također imamo i Gastro izleti rubriku, koja se također mijenja shodno sezoni publiciranja, gdje planiramo uvesti preko 30 noviteta u samu Gastro abecedu, jer se konstantno ljudi javljaju i pozivaju nas da probamo neki njihov karakteristični specijalitet“, pojašnjava.

sfdd.JPG - undefined

Dedajić dalje govori da se komisija, koja je radila neovisno i anonimno istraživanje za potrebe Vodiča, i dalje kreće po Sarajevu, a sastoji se od afirmiranih kuhara i kuharica koji imaju istančano nepce potrebno za ovu evaluaciju. Također, planirana je i inovacija u vidu pinovane mape, gdje će se nalaziti tačno označena lokacija određenog restorana, namijenjena za laku orjentaciju turistima.

Kao nastavak ovog projekta, planirano je i pokretanje aplikacije koja će imati istu svrhu kao i džepno printano izdanje Vodiča:

"U maju, najkasnije u junu, planiramo lansirati i offline aplikaciju Sarajevo Food Dictionary, koja će također biti četverojezična, te dostupna za iOS i Android sisteme. Tu aplikaciju smo namijenili za one koji ne žele koristiti džepno printano izdanje, a sam tiraž će ostati za ljude koji više vole listati fizičke publikacije, nego koristiti aplikacije, ljude kao što sam i ja sama", otkrila nam je.

Na pitanje da li planiraju neke nove projekte u budućnosti, kaže da je u planu prvi Sarajevo Street Food Festival koji se treba održati u periodu od 27. jula do 5. augusta na Trgu Alije Izetbegovića.

"Planirano je oko 40 izlagača, koji će predstaviti ne samo našu već i internacionalnu kuhinju, ljetno kino, diskusije o hrani i delicijama, bit će pozvani i poznati kuhari. Festival će biti zatvorenog tipa, odnosno Trg će biti 'festivalska zona', gdje će sve biti u latinoameričkim pinjata bojama, plaćanje će se vršiti u vidu token novca, a planirane su i igre na sreću", istaknula je na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba

 

NEMA KOMENTARA