Daleko veće plaće: Medicinski radnici iz RS-a prelazi u Federaciju

Anadolija
Daleko veće plaće: Medicinski radnici iz RS-a prelazi u Federaciju
AA / Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, i Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite

Milenko Granulić, predsjednik Sindikat zdravstva i socijalne zaštite u Savezu sindikata Republike Srpske smatra da je povećanje cijene rada za zdravstvene radnike od 1. oktobra sa 135 na 145 KM malo, ali pozitivno jer je nakon 11 godina došlo do povećanja plata u ovom sektoru.

"Samo prvi dio naših zahtjeva je ispunjen, to je povećanje cijene rada sa 135 na 145 KM koje će važiti do 31. decembra i da ćemo nastaviti pregovore za dalje povećanje. Naš zahtjev je bio da se od 1. decembra, a najduže do 1. marta 2020. godine ide sa povećanjem od još pet odsto cijene rada, i da bi krajem iduće godine još išlo pet posto da pokušamo zadrćati, odnosno ublažiti odlazak zdravstvenih radnika sa ovih prosotra", rekao je Granulić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

U prosjeku plate radnika u zdravstvu biće povećane za 50 do 60 KM za srednji medicinski kadar, a oko 200 KM za ljekare, a da će za tri mjeseca za to Vlada RS-a izdvojiti dodatnih šest miliona KM.

Predstavnici Sindikata zdravstva i socijalne zaštite, Strukovnog sindikata doktora medicine, Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu juče su sa predstavnicima Vlade RS i resornog ministarstva razgovarali o položaju zaposlenih u zdravstvu.

Granulić je rekao da srednji medicinski kadar masovno odlazi, pogotovo stručni kvalitetni kadar, a da je dodatni problem što se otvorila mogućnost da "kolege prelaze u Federaciju Bosne i Hercegovine zato što oni imaju daleko veće plate".

"Pokazalo se da Zakon o platama nije dobar i nije povoljan za zdravstvene radnike", kazao je Granulić i dodao da će nastojati da vrate kolektivne ugovore u zdravstveni sistem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije