Medicinska marihuana uskoro legalna i u BiH?

Radiosarajevo.ba
Medicinska marihuana uskoro legalna i u BiH?

Medicinska marihuana mogla bi uskoro postati legalna u Bosni i Hercegovini.

Kako je potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba iz Ministarstva za civilne poslove, formirana je Ekspertska radna grupa koja treba donijeti preporuke o opravdanosti primjene kanabisa i kanabinoida u strogo kontrolirane, medicinske svrhe.

Saznali smo da je prvi sastanak Ekspertske radne grupe održan 30. decembra prošle godine.

„Na tom sastanku dogovoreno je da se do kraja januara 2016. godine izrade preporuke eksperata koje će biti upućene Komisiji za droge pri Ministarstvu za sigurnost, na dalje razmatranje i odlučivanje“, doznajemo u Ministarstvu.

Ovo znači da bi građani naše zemlje, oboljeli od teških, malignih bolesti uskoro mogli početi liječenje preparatima na bazi kanabisa. Pogotovo se ovo odnosi na oboljele od karcinoma i multipla skleroze koji preparate na bazi kanabinoida, pogotovo ulje, nabavljaju ilegalno i, pored svog tereta koje nosi njihova bolest, suočavaju se još i da budu uhapšeni te procesuirani.

No, kako se radi o prilično tabu temi, tako su i naši sagovornici prilično uzdržani oko ovoga.

Doc. Dr. Ljubica Todorović, čelnica Saveza udruženja oboljelih od multiple skleroze Federacije Bosne i Hercegovine, nije htjela previše komentirati na ovu temu. Rezervirana, kazala nam je samo da je „marihuana droga, a ne lijek, i to je tako dok država ne kaže drugačije“.

S druge strane, predsjednica Udruženja oboljelih od multiple skleroze Brčko distrikta BiH Slavica Jevtić za Radiosarajevo.ba je istaknula kako sumnja u ljekovitost kanabisa, ali svakako podržava svaku inicijativu koja na bilo koji način može pomoći oboljelim.

Pokušali smo dobiti i izjavu od prof. dr. Semira Bešlije, šefa Klinika za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, no njegov odgovor nismo dobili.

„Moj sin ima progresivnu multipla sklerozu. Nepokretan je i od prije nekoliko mjeseci više ni ne govori. I ja sam bolesna, ali ni blizu kao moje dijete... ne znam da li će to pomoći, ali u dubini duše želim vjerovati da može“, rekla nam je naša sagovornica.

Direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Nataša Grubiša podržava svaku inicijativu kojoj bi cilj bio legalizacija marihuane u medicinske svrhe i naglašava da je veoma važno da ministri za zdravlje RS-a i FBiH, te ministar za civilne poslove BiH zauzmu zajednički stav u vezi s ovim pitanjem.

„Zaista se nadamo da će uskoro doći do legalizacije koja je za nas velika stvar, jer većina nas već koristi te preparate. Ipak, važno je da to i zakonski bude uređeno da ne moramo više uzimati marihuanu od dilera po ulici", nedavno je za medije izjavila i predsjednica Saveza žena oboljelih od raka dojke Iskra Azra Ikalović.

Podsjećamo da je od sredine oktobra prošle godine, medicinska marihuana legalna i u Hrvatskoj. Medicinska marihuana legalna je i u Njemačkoj, Italiji, Portoriku, u 25 zemalja SAD-a...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije