Mateja i Neira: Nova dizajnerska imena na domaćoj modnoj sceni

Sanja Šabanadžović Jerlagić
Mateja i Neira: Nova dizajnerska imena na domaćoj modnoj sceni
Mateyaneira je novo dizajnersko ime na domaćoj modnoj sceni, iza čijeg branda stoje Mateja Dujić i Neira Sinanbašić.

Magistrice modnog i produkt dizajna poznaju se još iz školskih klupa, a sličan ukus i blizak dizajnerski izričaj rezultirao je uspostavljanjem zajedničkog modnog branda.

"Moda je nešto što smo svjesno, ali i nesvjesno izabrale još u osnovnoj školi kao zanimanje iz (dječijih) snova. Svaka od nas je na svoj način željela da ispolji svoj afinitet prema lijepom. Kroz brojne projekte (koje i danas rado prihvatamo) istražujemo i promatramo svijet oko sebe, stilove, ljude i njihove potrebe. Ponekad je najteže naći najjednostavniju stvar i taj, recimo, nedostatak u okruženju smo vidjele kao priliku da napravimo brend po svojoj mjeri", pojašnjavaju mlade dizajnerice Mateja i Neira.

Bh. javnosti su predstavile svoje kreacije i na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, gdje su imale tri ambasadorice dizajna Mateyaneira.
Mateya_neira_kolekcija_cut06.jpg - undefined

FOTO: Franjo Matković

"Prvu noć festivala Marija Hudolin, urednica bloga o majčinstvu Motherhudolin, nosila je kreaciju koja se sastojala od suknje ukrašene čipkom i kristalima u kombinaciji sa prozirnim kimonom s dugim plaštom. Kreacija je inspirirana istočnjačkom estetikom gejši, u modernoj interpretaciji i za to, netipičnoj boji - crnoj. Marija je ostala vjerna našoj estetici, te se u narednom pojavljivanju na crvenom tepihu odlučila za sako haljinu iz kolekcije CUT.

Mateya_neira_kolekcija_cut04.jpg - undefined

FOTO: Franjo Matković

Treću noć festivala pobrinule smo se za kreaciju voditeljice programa Sarajevo Film Festivala, Maju Čengić, koja je nosila bijelu haljinu izrađenu od više vrsta i slojeva svile. Haljina je imala dva čvrsta dijela koji su tvorili dugi korzet, a ukrašeni su ručno vezenom čipkom u obliku listova. Taj nježni materijal i pahuljasti izgled razbijen je s dva kožna kaiša oko struka, također iz radionice našeg tima", dodaju.

Mateya_neira_kolekcija_cut15.jpg - undefined

FOTO: Franjo Matković

Martina Saira Keškić, sarajevska IT djevojka, ljubiteljica mode i uspješna poslovna žena, na crvenom tepihu zablistala je u kreaciji koja se sastojala od dubokih hlača i dugog plašta. Tu kreaciju dizajnerice zovu wedding suit.

"Naš proces je konstantan, nemamo određeni period u kojem sjedimo i smišljamo, jednostavno na dnevnoj bazi osmišljavamo, mijenjamo, nadograđujemo. Moda je živa materija, ponekad izmijenimo finalnu ideju u toku same realizacije. Koristimo materijale koji odgovaraju našim modelima, štofove za odijela sa velikim udjelom vune, zatim kašmir za kaput, pravu kožu za dodatke, hlače i jakne, svilu za haljine... Generalno, volimo da radimo s prirodnim materijalima. Većinu nabavljamo u Italiji u našoj oazi materijala - gradiću Prato", kažu mlade dizajnerice.

Mateya_neira_kolekcija_cut01.jpg - undefined

FOTO: Franjo Matković

Mateja inače živi u Zagrebu, a Neira u Sarajevu, tako da je ovo brend koji je domaći i na bh. i na hrvatskoj sceni.

Nijihova odjeća se može pogledati i naručiti preko websitea www.mateyaneira.com, Facebook stranice i Instagrama, kao i u Burtuqaali Concept storeu u Sarajevu.

"Trenutno se spremamo za predstavljanje na Ljubljanskom Fashion Weeku, a uporedo radimo na novim odjevnim predmetima, projektima... Volimo biti u pokretu i konstantno smo na relaciji Sarajevo - Zagreb, što nas drži inspiriranima", dodaju Mateya i Neira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije