Marijela Hašimbegović: Rad Skupštine KS sveden je na mjeru trgovanja

Radiosarajevo.ba
Marijela Hašimbegović: Rad Skupštine KS sveden je na mjeru trgovanja
FOTO: Radiosarajevo.ba / Marijela Margeta Hašimbegović u dvorani ljubljanske Opere

Nakon što je Marijela Margeta Hašimbegović direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo prije nekoliko dana iz medija saznala da je smijenjena s mjesta direktorice, danas je dobila i službenu potvrdu te informacije.

Marijela Margeta Hašimbegović odlučila se obratiti javnosti, a njeno saopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Danas 13. jula 2018. godine službeno smo zaprimili materijal kojim se razrješavam dužnosti direktorice Narodnog pozorišta, prije isteka vremena zbog neusvajanja 'Izvještaja o radu i poslovanju Javne ustanove Narodno pozorište Sarajevo za 2017. godinu' od strane Skupštine Kantona Sarajevo.

Naime, lično sam prisustvovala ovoj sjednici Skupštine Kantona na kojoj nije bilo nikakve rasprave i pitanja koji se tiču našeg Izvještaja i u tišini sa sedam glasova za i 22 suzdržana donosi se zaključak da se Izvještaj ne usvaja, čime se obezvrijedio rad svih 210 uposlenika Narodnog pozorišta.

Objašnjenje za ovakav način glasanja nismo dobili i zato ne mogu govoriti o razlozima radi kojih su zastupnici u Skupštini smatrali ispravnim biti suzdržani na materijal koji je hronologija uspješnog rada Narodnog pozorišta za period 2017 godine.

Izvještaj je sastavni dio elemenata koji govore o broju naših premijera i tekućeg programa sa nazivom projekta i autorskim timom i podatkom o broju posjećenosti za sva tri umjetnička odjela Drame, Opere i Baleta u Pozorištu i na gostovanjima, saradnji sa trećim licima, festivalima, kooprodukcijama, gostovanjima u BiH i širom regije, osvojenim nagradama, radu UO, Nadzornog odbora, Umjetničkog savjeta,radu svih drugih odjela u Pozorištu, i na kraju elementima izvršenja finansijskog plana.

U 2017. godini Narodno pozorište bilježi izvanredne rezultate na umjetničkom i produkcijskom planu na očigled javnosti u BiH i cijele regije, bilježimo veliki broj premijera i predstava tekućeg repertoara, brojnim nagradama, pozivima na gostovanja, saradnjom sa sjajnim umjetnicima regije, uvećanim brojem posjećenosti, ostvarenim vlastitim prihodom, pozitivnim finansijskim poslovanjem, pozitivnim imidžom Pozorišta kod nas i u regiji.

Sve što je napisano u Izvještaju već je i javno predstavljeno i predhodno usvojeno od strane istog tijela, zastupnika Skupštine Kantona kao materijal 'Plan rada JU Narodno pozorište sa finansijskim planom za 2017. godinu'.

Danas možemo reći da smo jako ponosni na ostvarene rezultate koji su upisani u historiju rada Narodnog pozorišta, da smo u toj godini nosili titulu 'Naj Pozorišta' koja je nagrada za veliki rad i doprinos svih uposlenika. U prošloj godini lično sam dobila priznanje 'Naj menadžera 2017. godine za oblast kulture ' i prva sam žena direktorica Narodnog pozorišta u 96 godina postojanja, što je dodatna inspiracija razvoju ženskog poduzetništva.

Uspjeh Narodnog pozorišta je nastao radom i zalaganjem svih usposlenika, sjajnoj saradnji sa UO, Nadzornim odborom i Umjetničkim savjetom, saradnji sa poslovnim partnerima koji su prepoznali značaj ulaganja u najstariju i jedinu instituciju ovog tipa u BiH.

Lično, bila sam posvećena i predana, radili smo za opšte dobro sa ciljem najpozitivnije promocije Pozorišta, edukacije mladih po pitanju pozorišne umjetnosti, njegovanja kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Poseban akcenat stavljam na saradnju sa našom publikom koja je u ovim trenutcima uzvratila našu ljubav i pružila je ogromnu podršku na čemu smo jako zahvalni.

Posebno želim istaći jedan komentar majke koja govori o svom sinu koji je zavolio operu kroz razne aktivnosti kojeg je pružilo Narodno pozorište. Uvijek sam isticala da je najveći uspjeh edukacija armije mladih koji će stvoriti svoj odnos prema pozorišnoj umjetnosti, prema svojoj kulturi i identitetu, prema onom što je bitno za formiranje kvalitetnog pojedinca naše društvene zajednice. To je naš uspjeh i to će za mene biti jedino mjerilo kvaliteta našeg rada.

Zato neću analizirati 'suzdržanost' na nečije rezultate i činjenicu o zloupotrebi klauzule Poslovnika o radu Skupštine koji dozvoljava ovakve radnje, koje su nažalost već opšte poznate i prisutne kao istrument uklanjanja menadžmenta i upravljačkog tijela i koje rad Skupštine svode na mjeru trgovanja.

Vrijeme da se napravi pravi sistem vrijednosti kojim argumentovano možete obrazložiti kvalitet rada neke institucije, a ne voditi se proizvoljnim sistemom odlučivanja. Konačno je vrijeme voditi se rezultatima i strukom sa ukazanim povjerenjem i poštovanjem. Narodno pozorište bilo je svjetionik, primjer kako se može i u ovim skromnim uslovima uraditi mnogo. Bili smo radost za publiku, utočite i nada. Ovakvom gestom poslalala se pogrešna poruka koja govori da rezultati rada nisu bitni i da zalaganje i stuka ne znače ništa u ovoj zemlji.

Takođe smatram krajnje nepofesionalnim izvještavanje putem medija o statusu direktora Pozorišta , bez predhodne službene obavjesti. To nas sve vodi do zaključka da smo izgubili neophodnu podršku za dalji rad.

U ovom slučaju treba misliti samo na instituciju, jer ovakvim odnosom institucija gubi neophodan kontinuitet, stabilno poslovno okruženje i povjerenje i potrebno je stvoriti neophodne uslove za kontinuitet umjetničkog standarda kojeg je Narodno pozorište steklo u proteklom periodu.

Ja ću i dalje ostati dijelom Narodnog pozorišta i uvijek ću se boriti za prave životne vrijednosti", poručila je
Marijela Margeta Hašimbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije