Mapa stradanja Jevreja u bivšoj Jugoslaviji: Najviše ubijenih je u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Mapa stradanja Jevreja u bivšoj Jugoslaviji: Najviše ubijenih je u Sarajevu
Foto: Agencije / Žrrtve holokausta

Map Vault objavio je mapu stradanja Jevreja za vrijeme Drugog svjetskog rata u bivšoj Jugoslaviji.

Miloš Popović kreator ove Facebook stranice napisao je da je na Dan sjećanja na žrtve holokausta uspio da mapira 51.426 žrtava u periodu od 1944. do 1945. godine.

Ukupno je u bivšoj Jugoslaviji stradalo 52.511 Jevreja.

Prema podacima objavljenim na ovoj stranici najviše je ubijeno u Sarajevu 8330, zatim Zagrebu 7222, a na trećem mjestu je Skoplje 5183.

- Bitola 3454
- Novi Sad 2931
- Belgrade 2771
- Subotica 2476
- Osijek 2093
- Senta 1324
- Vinkovci 801
- Zrenjanin 722
- Vukovar 714
- Niš 585
- Stip 568
- Zemun 557

Podsjećamo, 27. janurar obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2005. godine donijela je zvaničnu rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Rezolucija apeluje na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sjećanje na žrtve Holokausta i ohrabruje razvoj obrazovnih programa o istoriji Holokausta, čime se želi pokazati odlučnost da se pomogne u spječavanju čina genocida u budućnosti.

Ovaj datum uzet je kao 'dan sjećanja', jer je 27. januara 1945. Crvena armija oslobodila 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u najzloglasnijem koncentracionom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj.

Iako sama riječ holokaust označava žrtvu paljenicu, pri kojoj se spaljuje cijela životinja, danas je međutim u cijelom svijetu ta riječ uobičajeno ime za genocid nad Jevrejima, te u širem značenju i sistemsko istrebljivanje drugih grupa (prvenstveno Romi) za vrijeme nacističkog režima u Njemačkoj.

Holokaust je iza sebe ostavio trajne posljedice. Računa se da je u njemu ubijeno 5.29 do 6 milion Židova, odnosno trećina svih Židova koji su prije Drugog svjetskog rata živjeli u svijetu. Demografska slika u Europi se bitno promijenila, pogotovo u Istočnoj i Srednjoj Europi, gdje su židovske zajednice prestale postojati. Najveći dio preživjelih je odlučio emigrirati u SAD, odnosno u Palestinu, gdje je stvorena židovska nacionalna država Izrael.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije