Maloljetni dobrovoljci u odbrani BiH: Zamijenili su školske klupe za oružje

N. Ka.
Maloljetni dobrovoljci u odbrani BiH: Zamijenili su školske klupe za oružje
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Uloga i značaj maloljetnih dobrovoljaca u odbrani BiH

Okrugli sto na temu "Uloga i značaj maloljetnih dobrovoljaca u odbrani BiH" održana je danas kao završna kativnost u sklopu manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2019".

Prije okruglog stola položeno je cvijeće na mezarju Kovači. Cvijeće su položili predstavnici uruženja maloljetnih borca, predstavnici kantonalnih, federalnih i općinskih vlasti.

Almir Šegalo imao je 16 godina kada se priključio Armiji Bosne i Hercegovine.

"Priključio sam se u aprilu 1992. godine, kada je naš jedan priajtelj iz mahale sa Soukbunara poginuo. Nas nekoliko smo se tada priključili u tadašnju Teritorijalnu odbranu. Mada je bilo teško našim roditeljima, mi smo odlučili da idemo i branimo našu državu i grad. Najmlađi pripadnik kojeg ja znam imao je 15 ipo godina kada je pristupio", kazao je Šegalo.

Šegalo kaže da je tek goina dana kako postoje udruženja koja se bave ovim, a sve zvanice koje su došle na obilježavanje je jedan vid odavanja počasti svim maloljetnicima koji su se borili za vrijeme agresije na našu zemlju.

Samo na području Općine Centar ima 33 maloljetna šehida, a ovi brojevi su pokazatelj koliki je doprinos.

Ismir Jusko ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo kaže da je pitanje maloljetnih boraca jedna od osjetljivijih tema koje su vezane za rat u našoj zemlji.

"Njihov značaj je nemjerljiv. U tim danima oni su zamijenili školske klupe, odlaske na more, diskoteke stvarima koje i ne razumiji. Nisu oni znali šta znači imati pored sebe amuptaciju ili ubijenog kolegu, ali oni su išli bez obzira na sve da sačuvaju šta se sačuvati može", rekao je Jusko.

On ističe da su tada ti maloljetni borci njima starijim bili motiv i da su se često pitali otkud ovom djetetu ovakva hrabrost.

"Nije to bila nezrelost, već su oni brže odrasli. Svi oni koji kažu da su tim djevojkama i momcima oduzete četiri godine života, ne samo njima, nego i svim učesnicima je oduzeto 27 godina života. Jer nikada se nisu oporavili, ti demoni rata su uvijek tu negdje. 

U tim vremenima koliko je bilo onih koji su bili vojno sposobni, a sa tribina svjetskih metropola su gledali kako su neki drugi uzeli oružje i branili državu", kazao je Jusko i dodao:

"Dajte da se ujedinimo sada više nego ikada, sjetite se vremena kada smo čepove vode dijelili, oni koji su pušili zadnju cigaru su dijelili. Sada nam to treba više nego ikada".

Prema podacima Federalnog minsitarstva odbrane u Armiji BiH stupilo je oko 10 ipo hiljada djevojaka i mladića kada su bili maloljetni.

"Želimo da kaže da smo danas neka statusna pitanja maloljetnih dobrovoljaca popravili, izmjenom pravilnika popravili smo za 10 pposto procenat invalidnosti za sve ranjene maloljetne borce. U Zakonu o demobilisanim borcima prvi put je definisan pojam maloljetni dobrovoljac i naravno kroz programe prekvalifikacije smo jasno predvijedli sredstva za ove aktivnosti", kazao je Salko Bukvarević.

Učesnici okruglog stola su istaknuli nekoliko puta, da su ti mladići i djevojke nečesto i lagali svoje godine da bi mogli da pristupe Armiji, da stanu u odbrane svoje kuće i svoje zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije