Maleni rover s Marsa poslao prve fotografije Jezera u boji

0
Radiosarajevo.ba
Maleni rover s Marsa poslao prve fotografije Jezera u boji
Foto: NASA / Pogled na krater Jezero

Perseverance je jučer sretno stigao na svoje konačno odredište.

Maleni NASA-in rover jučer je sletio u Jezero, krater na Marsu koji je dobio mjesto po opštini u našoj domovini, Bosni i Hercegovini.

Oko Jezera nalaze se kako pretpostavljamo drevna riječna korita a i oni nose nazivi po rijekama u BiH: Neretva, Sava i Pliva.

NASA-in website navodi da je veza između Marsa i BiH počela 2007. godine, kada je Međunarodna astronomska unija (IAU) krater u isušenom koritu jezera na Crvenom planetu nazvala po opštini u BiH, slijedeći tradiciju da se mjesta u svemiru nazivaju mjestima na Zemlji.

U novembru 2018. godine, 11 godina nakon što je krater Jezero dobio ime, NASA je odredila ovaj krater mjestom slijetanja malenog rovera Perseverance (upornost ili ustrajnost).

A, danas nam je rover poslao i prve slike svog okruženja u boji

Prve su ovo slike Marsa u boji.

Fotke koje su prethodni roveri slali su bile retuširane naknadno. 

Rover je "zdrav" i trenutno testira svoje sisteme; a obradovao nas je i spektakularnom fotografijom slijetanja - naime, snimio je slijetanje putem genijalnog sistema raketnih potiskivača i "svemirske dizalice".

Rover bi se mogao početi kretati po Marsu već krajem februara, dok će helikopter, očekuje se, poletjeti u aprilu.

Misija ovog rovera jeste da na Marsu traži dokaze o drevnom životu. Prikupljat će podatke i uzorke koji će se vratiti na Zemlju u nekoj budućoj misiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije