Mak Dizdar, prvih stotinu godina: Izložba u čast velikog pjesnika

Anadolija
Mak Dizdar, prvih stotinu godina: Izložba u čast velikog pjesnika
/ Anadolija
Izložba 'Mak Dizdar: Prvih stotinu godina' otvorena je večeras u sklopu manifestacije 'Zeničko proljeće', a u cilju obilježavanja stoljeća od rođenja velikog bosanskohercegovačkog pjesnika.

Gorčin Dizdar, jedan od autora izložbe  i direktor Fondacije Mak Dizdar, rekao je kako se izložba sastoji od brojnih predmeta iz života Maka Dizdara. 

"Ovdje je premijerno predstavljena izložba koja je nastala u saradnji Fondacije Mak Dizdar i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. U sklopu izložbe nalazi se mnoštvo originalnih materijala u vezi sa životom Maka Dizdara, rukopisa njegovih djela, nekih ličnih predmeta, te su izrađeni interpretativni materijali i bogat multimedijalni sadržaj, mnoštvo fotografija, audio i video snimaka Maka Dizdara“, rekao je Dizdar.

Dodao je kako su na izložbi izloženi i neki likovni radovi Maka Dizdara, čime se bavio amaterski.

"On nije profesionalno slikao, nego je to radio za svoju dušu, a neke od slika su poklon njegovoj supruzi Seni. Mak je od mladosti sanjao o tome da postane slikar, a ta želja mu se nije ostvarila, a za života se mnogo više družio sa slikarima nego kolegama piscima", objasnio je Gorčin Dizdar.

"Mislim da je Mak Dizdar često u fokusu javnosti, a uglavnom radi se o vječitom pitanju njegove nacionalnosti, odnosno, kojoj književnosti pripada. Volio bih da više govorimo o njegovoj književnosti i poeziji, jer je to ono po čemu je on zaista poznat", zaključio je Dizdar.

Đana Kukić, viša kustosica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, rekla je kako je ovo samo dio iz života Maka Dizdara.

"Nastojali smo da izdvojimo jedan dio eksponata iz veoma bogate zbirke Maka Dizdara, eksponate koji svjedoče o njegovom veoma bogatom književnom radu te lične dokumente i predmete iz kojih se može saznati mnogo o njegovom životu", rekla je Kukić.

Publika će premijerno imati priliku vidjeti rukopise brojnih pjesama Maka Dizdara, što dosad nije bilo moguće. 

Na otvaranju izložbe stihove jedne od najpoznatijih pjesama ovog pjesnika citirao je direktor zeničko Muzeja, Adnadin Jašarević, a manifestaciju Zeničko proljeće, 22. po redu i izložbu o životu Maka Dizdara otvorio je gradonačelnik Grada Zenica, Fuad Kasumović. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije