Pismo rahmetli Hatidži Mehmedović: Majko, čuješ li me

O. K.
Pismo rahmetli Hatidži Mehmedović: Majko, čuješ li me

11. juli, 2019, Potočari

Majko, čuješ li me, ja sam.

Evo me majko Hatidža, u tvojim Potočarima, među tvojima sam. I ovaj put tražim tebe, kao i svake godine kad s kolonom Marša mira ulazim u Memorijalni centar, tražim te, da me blagosloviš svojim rukama, i nema te.

Sjećam te se kao tinejdžer, sjećam te se u bijeloj mahrami s cvijetom Srebrenice na reveru i suznim očima kako u Memorijalnom centru dočekuješ učesnike marša s majkama, dijeliš nam bombone i blagosiljaš nas, svaki naš korak.

Mene je, majko, svaki moj korak, kao i svake godine, doveo do bijele doline, u kojoj su tvoji najmiliji pokopani.

Ti si majko simbol ove bijele doline. Tvoja borba za istinu o stradanjima tvojih sugrađana i najmlijih dovela je stotine hiljada ljudi u Potočare i svi su čuli za Hatidžu, majku Srebrenice.

Osvjetlala si nam obraz više puta. Imala si hrabrosti da staneš pred dželatovog učenika i okačiš mu cvijet Srebrenice na rever. Tada si nam pokazala šta je ponos. 

Sjećam se, draga majko, da si jednog ramazana dočekivala nas s Marša i darivala nas kao najbolji domaćin i kada sam ti ja, tada dječak, rekao da ne mogu uzeti jer postim, ti si me zagrlila i rekla „ti si moje dijete, svi ste vi moja djeca“.

Pamtim te po te dvije stvari. Pamtim te po jednoj ramazanskoj noći u kojoj si stajala u musali Memorijalnog centra, molila si se. Za sebe, za svoju djecu, za nas.

Ti si sada na drugom mjestu, a onaj dječak je sada čovjek koji svjedoči tvoju dobrotu i tvoju borbu. Istina, ja nikada nisam mogao s tobom razgovarati kao novinar, ali jesam kao dijete jedne majke i kao što bi ti rekla, tvoje dijete.

Majko, ponovo sam u bijeloj dolini, čuješ li me, evo me. Iako te nema među nama, jedno lice i jedne riječi uvijek će me vući da se ponovo vratim u tvoje Potočare i tvoju Srebrenicu.

Majko, sada si sa svojima, sa svojim šehidima, u dženetskim baščama i gledaš nas koji smo ponovo došli. Sigurno negdje vidiš i mene.

U mojim si molitvama, a nadam se da ću i ja nekada biti u tvojim, majko Hatidža.

Tvoj Omer.

Na današnji dan, prošle godine, preminula je predsjednica Udruženja Majke Srebrenice Hatidža Mehmedović. Umrla je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nakon duge i teške bolesti.

"Naša majka i veliki borac za istinu o genocidu u Srebrenici, Hatidža Mehmedović, večeras u 19:30 sati je preselila na ahiret. Molimo Allaha dž.š. da joj se smiluje i u džennetu je sastavi s njenim sinovima. Amin", napisao je tada Medžlis Islamske zajednice Srebrenica.

Hatidža je tokom genocida u Srebrenici izgubila skoro cijelu porodicu, a ova Srebreničanka se više od 20 godina borila za istini i pravdu te pokušavala dokazati šta se zapravo dogodilo u Srebrenici tokom rata u Bosni i Hercegovini. Mehmedović je tokom genocida u Srebrenici izgubila dva sina Almira (18), Azmira (21), supruga Abdulaha (44), brata i brojnu rodbinu. U Srebrenicu se vratila 2003. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije